Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Τα 5 Fake News που ακούγονται στον χώρο της Παιδείας αναλύει η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, δίνοντας σειρά απαντήσεων με τα δικά της Fake News την ώρα που επιστρατεύει κάθε είδους αυταρχικό μέτρο για να «σπάσει» τις μαθητικές καταλήψεις.

Αναλυτικά, η κυρία Κεραμέως αναφέρει τα 5 Fake News για την Παιδεία και εμείς αποδεικνύουμε ότι η ίδια απαντά με τα δικά της Fake News και παρουσιάζουμε την πραγματικότητα.

Περισσότερα...

Η υπουργός Παιδείας έφερε πριν από λίγες μέρες νομοθετική τροπολογία που αφορά στις αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου. Η συγκεκριμένη τροπολογία του ΥΠΑΙΘ δεν αποτελεί έκπληξη. Αντίθετα είναι ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο που θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας ως εργαλείο την πανδημία. Από καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο της πολιτικής της τα συνδικάτα μαζί με τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, την απεργία και τη διαδήλωση. Τα νέα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν την συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των αντισυνδικαλιστικών διατάξεων που επέβαλε. Από τις αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του 2019 που βάζουν φραγμούς στην κήρυξη απεργίας ως τον πρόσφατο χουντονόμο για τις διαδηλώσεις γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να βάλει στο γύψο και να καθυποτάξει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό επιτάσσουν από καιρό οι κυρίαρχοι κύκλοι της ντόπιας ολιγαρχίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Περισσότερα...

Το πρώτο σχολικό κουδούνι χτύπησε τελικά στις 14/9 με μια εβδομάδα καθυστέρηση παρά τις καλοκαιρινές απανωτές δημόσιες δηλώσεις της Κεραμέως πως οι μαθητές θα επέστρεφαν στις 7/9. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ βιαζόταν να αποδείξει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως η επιστροφή στα σχολεία θα γινόταν με όρους “κανονικότητας”. Όμως το φούντωμα της πανδημίας, ήδη από τα τέλη του Αυγούστου, αποκάλυψε γρήγορα τη γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής και οι “ειδικοί” του ΥΠΑΙΘ ανέλαβαν (ξανά) το βρώμικο έργο να δικαιολογήσουν την χρονική καθυστέρηση κατά μια εβδομάδα αλλά και τα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση ως ικανά για την προφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Τώρα όμως που, μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων, έρχονται τα πρώτα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς και τα πρώτα λουκέτα, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση βαδίζει στα τυφλά και με οδηγό τις αντιφάσεις, τους τυχοδιωκτισμούς και τα αδιέξοδα όλης της προηγούμενης περιόδου.

Περισσότερα...

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Με μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα του συνδικαλιστικού κινήματος, η αστυνομία, παραμονές του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Πέμπτης 17/9 προχώρησε σε απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με σωματεία και ομοσπονδίες της εκπαίδευσης ζητώντας από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να οριστούν υπεύθυνοι για την διαδήλωση της Πέμπτης 17/9. Η κίνηση αυτή αποτελεί εφαρμογή των διατάξεων του χουντικής έμπνευσης νόμου που ψήφισε μες στο καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ και χτυπά το δικαίωμα του λαού μας να διαδηλώνει. Τώρα, μέσω της αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής εντείνει την πολιτική της τρομοκρατίας διότι ξέρει πολύ καλά ότι ο μόνος δρόμος για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική της είναι η μαζική, λαϊκή, εξωκοινοβουλευτική πάλη και αυτήν προσπαθεί να αποτρέψει.

Περισσότερα...

Να μη τους περάσει! Όλοι στο δρόμο του αγώνα!

Με μια κατάπτυστη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας που κατατέθηκε προχθές, στο μέρος Δ', άρθρο 24, προβλέπονται προκηρύξεις για τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών για κάλυψη έκτακτων κενών ή για τηλεκπαίδευση (λόγω Covid-19). Οι νέοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου έρχονται να αλώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη ελαστικές σχέσεις εργασίας των αναπληρωτών.

Περισσότερα...

Με την αύξηση των καθημερινών καταγεγραμμένων κρουσμάτων covid-19 βλέπουμε να επαναλαμβάνεται μπροστά μας το ίδιο έργο που παίχτηκε την προηγούμενη άνοιξη. Η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων που στόχο έχουν υποτίθεται την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και την ίδια ώρα αφήνει για μια ακόμα φορά εντελώς ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας. Τι κι αν γιατροί και νοσηλευτές έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα μέσω των συνδικαλιστικών τους ενώσεων για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε κρεβάτια ΜΕΘ και σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό; Οι στόχοι και οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαροι: ούτε μισό ευρώ για την ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ, παρόλο που ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είναι το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα της πανδημίας. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη Δημόσια Εκπαίδευση που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου. Η Κεραμέως υπήρξε σαφής. Τα μικρά τμήματα, οι επιπλέον διορισμοί εκπαιδευτικών κλπ κοστίζουν πολλά!

Περισσότερα...