Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Ο αμοραλισμός ως τρόπος ζωής και συμπεριφοράς είναι χειρότερος από την ανηθικότητα, αφού όχι μόνο απορρίπτει ηθικές αρχές και κανόνες, αλλά βασιζόμενος στο δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» νομιμοποιεί και το πιο αθέμιτο μέσο για την επίτευξη κάθε στόχου. Συμβαδίζοντας με τον κυνισμό, τον τυχοδιωκτισμό αποτελεί το «ηθικό» υπόβαθρο του φασισμού, όχι απαραίτητα ως πολιτικής ιδεολογίας, αλλά ως έκφραση κοινωνικού (μικρο)φασισμού.

Περισσότερα...

του Χρήστου Κάτσικα

Οι «καλοί μαθητές» και οι «άλλοι»

Στο "Κοινωνικό του Συμβόλαιο" ο Jean Jacques Rousseau, το 1762, τονίζει πως στη "φυσική" κατάσταση οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και πως οι εγγενείς διαφορές που υπάρχουν στα προσωπικά "χαρίσματα" δε θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ισότητα, εφόσον η κοινωνία ανταμείβει τους ανθρώπους σύμφωνα με την αξία τους και όχι σύμφωνα με την καταγωγή και την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέα, μια "φυσική αριστοκρατία" εμφανίζεται όταν η κοινωνία καταργεί τα προνόμια που αποτελούν τη βάση της "τεχνητής αριστοκρατίας", μια έκφραση ταυτόσημη με την κληρονομικώ δικαίω αριστοκρατία.

Περισσότερα...

Να καταγγείλουμε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στο τελείωμα της σχολικής χρονιάς καλούνται τα κατά τόπους υπηρεσιακά συμβούλια να συντάξουν τους πίνακες κενών και πλεονασμάτων. Η πράξη αυτή δεν είναι μια «αθώα» διαδικασία αλλά σχετίζεται άμεσα με την εφαρμοζόμενη πολιτική στην εκπαίδευση. Οφείλουμε λοιπόν να υπενθυμίσουμε τα εξής.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Η επίσημη Ιστορία χαρακτηρίζεται από ουκ ολίγες διαστρεβλώσεις και αποσιωπήσεις. Δεν αποτελεί εξαίρεση δεν αποτελεί και η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, πριν από 151 χρόνια, στις 21 Μάιου 1864. Σύμφωνα με την επίσημη Ιστορία η Ένωση ήταν το δώρο, η «προίκα» της Αγγλίας προς τον βασιλέα Γουλιέλμο – Γεώργιο Γλύξμπουργκ (Γεώργιο Α').

Περισσότερα...

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Π.Ε-Δ.Ε

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών
3,5 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. παίρνει για πρώτη φορά θέση για ένα ζήτημα που ταλανίζει την εκπαίδευση δυο χρόνια τώρα, τις υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών της Δ.Ε. στην Π.Ε. Και δυστυχώς γίνεται φανερό ότι η εισήγηση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. όχι μόνο δε λύνει το θέμα αλλά δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Περισσότερα...

του Γιώργου Καββαδία

Όσοι θεωρούσαν ότι η εκπαίδευση θα είναι προνομιακό πεδίο για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους μετά από δύο και πλέον μήνες διακυβέρνησης. «Άνθρακες ο θησαυρός» είναι η ρήση που ταιριάζει μετά την αρνητική στάση της συγκυβέρνησης για την πλειονότητα των αιτημάτων των εκπαιδευτικών και την παραπομπή των προεκλογικών δεσμεύσεων στις ελληνικές καλένδες ή στη γνωστή κυβερνητική ρήση - ανέκδοτο «σε βάθος χρόνου».

Περισσότερα...