Κατατέθηκε στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά στις αλλαγές στο λύκειο, στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ και σε άλλα πεδία της εκπαίδευσης, από τα ιδιωτικά σχολεία έως τα πρότυπα – πειραματικά και τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου έχει χαρακτηριστεί ως επείγον και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιείται σήμερα, ενώ στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ψηφιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περισσότερα...

Όχι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης!

Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο όλων των παιδιών!

Εδώ και πάνω από τρία χρόνια με μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις, επικοινωνιακές φιέστες, διακηρύξεις και εξαγγελίες πως τάχα το “Λύκειο ανακτά το χαμένο ρόλο του” και πως ανοίγουν οι πόρτες για την “ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ”, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και η κυβέρνηση σήκωσαν πολύ κουρνιαχτό για να συγκαλύψουν το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο των νέων μέτρων, αλλά και για να αποσπάσουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συνέχεια των περίφημων πορισμάτων του “Εθνικού Διαλόγου” και υπαγορεύεται ευθέως από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ.

Περισσότερα...

Χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια για να καταθέσει το υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση την διαβόητη πρότασή του για το πολυδιαφημιζόμενο “νέο” της Λύκειο. Από την εποχή του “Εθνικού Διαλόγου”, της πρώτης δηλαδή ενορχηστρωμένης κυβερνητικής επιχείρησης για την επιβολή των προαποφασισμένων αντιεκπαιδευτικών μέτρων, μέχρι σήμερα κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Με μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις, επικοινωνιακές φιέστες, διακηρύξεις και εξαγγελίες πως τάχα το “Λύκειο ανακτά το χαμένο ρόλο του” και πως ανοίγουν οι πόρτες για την “ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ”, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και η κυβέρνηση σήκωσαν πολύ κουρνιαχτό για να συγκαλύψουν το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο των νέων μέτρων, αλλά και για να αποσπάσουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Περισσότερα...

Η Δράση 1 του ΕΠΕΑΕΚ 2014-2020 με τίτλο «Επιμόρφωση για την Εισαγωγή της Περιγραφικής Αξιολόγησης στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020) στο πλαίσιο της Πράξης «Παρεμβάσεις επιμόρφωσης για την ενίσχυση των σχολικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Περισσότερα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η κοκκινοσκουφίτσα της ανεργίας και ο κακός λύκος της εκπαίδευσης

O μύθος ότι για την ανεργία φταίει ο άνεργος και η μόρφωσή του

«Αλίμονο στην κοινωνία που θα εγκαταλείψει στην αρμοδιότητα των επιχειρηματιών και των ανθρώπων της πιάτσας να της μάθουν ποιο είναι το νόημα της μόρφωσης, της επιστήμης και τελικά της ίδιας της ζωής»
(Κώστας Σταμάτης – Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Περισσότερα...

Εχει γίνει κανόνας, στις νεότερες τοποθετήσεις σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, η ανάγκη αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος μπροστά στην πραγματικότητα της «παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης» και της «παγκόσμιας κοινωνίας των πληροφοριών» που έχει πρόσφατα σχηματισθεί.

Στα πλαίσια αυτά, τα τελευταία χρόνια, στις θεραπευτικές αγωγές που προτείνονται για την εκπαίδευση προβάλλει το σύνθημα «εκμάθηση της μάθησης» ή λαϊκότερα «μαθαίνω πώς να μαθαίνω».

Περισσότερα...