Όλοι στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια! Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης!

Πέμπτη 30 Απριλίου, 1.00μμ στο Σύνταγμα!

Πίσω από τις απατηλές διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας κρύβεται ένα σχολείο πιο ταξικό και πιο ανταγωνιστικό

Εν μέσω πανδημίας το Υπουργείο Παιδείας παρέκαμψε ακόμα και τις τυπικές διαδικασίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας για να αποφύγει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και προώθησε άρον άρον ένα νομοσχέδιο που “σταυρώνει” τη δημόσια εκπαίδευση και στρώνει το έδαφος για ένα σχολείο πιο σκληρό και ανταγωνιστικό και μάλιστα από όλο και μικρότερες τάξεις. Ειδικότερα, η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (από το Νηπιαγωγείο μέχρι το πολύπαθο «Νέο Λύκειο» σέρνει τον σταυρό του μαρτυρίου που του έχουν  φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα. Διαρκώς «μεταρρυθμίζονται» και «απορρυθμίζονται» αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως το βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Για αυτό και τρέχουν να προλάβουν να νομοθετήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Περισσότερα...

Εν μέσω ολοκληρωτικής καραντίνας, στην οποία έχει τεθεί η ελληνική κοινωνία από τις αρχές του Μάρτη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε τις μέρες αυτές να φέρει σε διαβούλευση (μέχρι τις 6 Μαΐου) ένα νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» προβλέπει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κύριες αλλαγές είναι η κακόφημη «αξιολόγηση» με στόχο νέες περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο, η βάση του 10, η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα …νηπιαγωγεία (!), ο καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα προσανατολισμού με υπουργική απόφαση και ορισμένες ακόμη διατάξεις που χτυπούν περαιτέρω το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν παιδεία.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση και στις μέρες του Πάσχα παρακάμπτει ακόμα και τις τυπικές διαδικασίες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας για να αποφύγει τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας προωθώντας άρον άρον ένα νομοσχέδιο που σταυρώνει τη δημόσια εκπαίδευση. Ειδικότερα το πολύπαθο «Νέο Λύκειο» σέρνει τον σταυρό του μαρτυρίου που του έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα. Διαρκώς «μεταρρυθμίζεται» και «απορρυθμίζεται» ως «Νέο Λύκειο». Με παλιές και δοκιμασμένες συνταγές. Την ίδια ώρα που οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση συγκαταλέγονται μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ.

Περισσότερα...

• Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το αντεκπαιδευτικό-αντιλαϊκό νομοσχέδιο!

• Με κλειστά σχολεία και εν μέσω πανδημίας, η πολιτική ανηθικότητα ολκής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας ξεπερνά κάθε προηγούμενο!

• Το εκπαιδευτικό κίνημα μπορεί και θα αντιδράσει, ώστε να ακυρώσει τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια!

Οι υποκριτικές ευχαριστίες προς τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς γρήγορα πνίγηκαν μέσα στους ποταμούς ψευδών υποσχέσεων προς γονείς και μαθητές για παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις αλλεπάλληλες δηλώσεις ευαρέσκειας για την υποτιθέμενη καταπληκτική κατάσταση που επικρατεί στις οθόνες και τα πληκτρολόγια "της εξ αποστάσεως μάθησης"...

Περισσότερα...

Έπεσε στην αντίληψή μας το άρθρο του Η. Πατίδη, κεντρικού στελέχους του ΠΑΜΕ(ΚΚΕ) και προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά, με τον τίτλο “Βρε καλώς τους” που δημοσιεύτηκε στο 902.gr την ενημερωτική πύλη του ΚΚΕ. Φαίνεται πως θίξαμε τις ευαίσθητες χορδές του Η. Πατίδη, ή καλύτερα της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, επειδή τους ασκήσαμε κριτική λέγοντας πως συντάσσονται στη γραμμή της “εθνικής ομοψυχίας” που έχει χαράξει η κυβέρνηση της ΝΔ. Έτσι ο συντάκτης του άρθρου/γνώμης ανέλαβε το έργο να συγκαλύψει όπως – όπως τη γραμμή της ηγεσίας του ΠΑΜΕ καταφεύγοντας σε προκλητικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς, εκτοξεύοντας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που μπορεί να εντυπωσιάζουν πρόσκαιρα αποκρύπτοντας την αλήθεια, όμως η λάμψη είναι εφήμερη ο καπνός που απομένει δεν μπορεί να συγκαλύψει για πολύ την πραγματικότητα.

 

Περισσότερα...

Ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κ.Ηλίας Πατίδης, παίρνοντας αφορμή από ένα άρθρο τους στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, εξαπέλυσε χτες από το 902gr, επίθεση εναντίον των καταξιωμένων διανοουμένων και συνδικαλιστών του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Παρεμβάσεων, συναγωνιστών Χρήστου Κάτσικα και Χρήστου Σόφη. Ουσιαστικά πρόκειται για επίθεση εναντίον του Μ-Λ ΚΚΕ.

Περισσότερα...