Για όσους διατηρούσαν επιφυλάξεις σχετικά με τις διαβόητες “ηλεκτρονικές ψηφοφορίες” στις αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τον προσεχή Νοέμβρη, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με λίγες και καθαρές – οφείλουμε να σημειώσουμε – κουβέντες ξεκαθάρισε πως “εκλογές θα γίνουν, θα είναι Σάββατο 7 Νοέμβρη και θα είναι ηλεκτρονικές”. Και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις δηλώσεις της. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ τις προθέσεις της. Η τροπολογία που επιβάλλει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν ψηφίστηκε για να μην εφαρμοστεί, επιβλήθηκε για να εφαρμοστεί και μάλιστα αμέσως.

Περισσότερα...

Όλοι στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 1/10

Κόντρα στο κλίμα του τρόμου και στο ρεύμα της αδράνειας, μαθητές εκατοντάδων σχολείων της Ελλάδας, βαδίζουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Και παρά την κυβερνητική επιχείρηση κατασυκοφάντησης και τρομοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης οι καταλήψεις μέχρι σήμερα (29/9) όχι απλά δεν υποχωρούν αλλά ενισχύονται. Στο επίκεντρο ο νόμος για το «νέο» λύκειο της τράπεζας θεμάτων και της έντασης των ταξικών φραγμών, αλλά και τα αιτήματα για τη λήψη των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων στην εκπαίδευση.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Τα 5 Fake News που ακούγονται στον χώρο της Παιδείας αναλύει η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, δίνοντας σειρά απαντήσεων με τα δικά της Fake News την ώρα που επιστρατεύει κάθε είδους αυταρχικό μέτρο για να «σπάσει» τις μαθητικές καταλήψεις.

Αναλυτικά, η κυρία Κεραμέως αναφέρει τα 5 Fake News για την Παιδεία και εμείς αποδεικνύουμε ότι η ίδια απαντά με τα δικά της Fake News και παρουσιάζουμε την πραγματικότητα.

Περισσότερα...

Η υπουργός Παιδείας έφερε πριν από λίγες μέρες νομοθετική τροπολογία που αφορά στις αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου. Η συγκεκριμένη τροπολογία του ΥΠΑΙΘ δεν αποτελεί έκπληξη. Αντίθετα είναι ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο που θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας ως εργαλείο την πανδημία. Από καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο της πολιτικής της τα συνδικάτα μαζί με τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, την απεργία και τη διαδήλωση. Τα νέα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν την συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των αντισυνδικαλιστικών διατάξεων που επέβαλε. Από τις αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του 2019 που βάζουν φραγμούς στην κήρυξη απεργίας ως τον πρόσφατο χουντονόμο για τις διαδηλώσεις γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να βάλει στο γύψο και να καθυποτάξει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό επιτάσσουν από καιρό οι κυρίαρχοι κύκλοι της ντόπιας ολιγαρχίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Περισσότερα...

Το πρώτο σχολικό κουδούνι χτύπησε τελικά στις 14/9 με μια εβδομάδα καθυστέρηση παρά τις καλοκαιρινές απανωτές δημόσιες δηλώσεις της Κεραμέως πως οι μαθητές θα επέστρεφαν στις 7/9. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ βιαζόταν να αποδείξει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως η επιστροφή στα σχολεία θα γινόταν με όρους “κανονικότητας”. Όμως το φούντωμα της πανδημίας, ήδη από τα τέλη του Αυγούστου, αποκάλυψε γρήγορα τη γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής και οι “ειδικοί” του ΥΠΑΙΘ ανέλαβαν (ξανά) το βρώμικο έργο να δικαιολογήσουν την χρονική καθυστέρηση κατά μια εβδομάδα αλλά και τα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση ως ικανά για την προφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Τώρα όμως που, μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων, έρχονται τα πρώτα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς και τα πρώτα λουκέτα, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση βαδίζει στα τυφλά και με οδηγό τις αντιφάσεις, τους τυχοδιωκτισμούς και τα αδιέξοδα όλης της προηγούμενης περιόδου.

Περισσότερα...

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Με μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα του συνδικαλιστικού κινήματος, η αστυνομία, παραμονές του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Πέμπτης 17/9 προχώρησε σε απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με σωματεία και ομοσπονδίες της εκπαίδευσης ζητώντας από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να οριστούν υπεύθυνοι για την διαδήλωση της Πέμπτης 17/9. Η κίνηση αυτή αποτελεί εφαρμογή των διατάξεων του χουντικής έμπνευσης νόμου που ψήφισε μες στο καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ και χτυπά το δικαίωμα του λαού μας να διαδηλώνει. Τώρα, μέσω της αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής εντείνει την πολιτική της τρομοκρατίας διότι ξέρει πολύ καλά ότι ο μόνος δρόμος για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική της είναι η μαζική, λαϊκή, εξωκοινοβουλευτική πάλη και αυτήν προσπαθεί να αποτρέψει.

Περισσότερα...