Μεγάλο αγκάθι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και ο τρόπος διορισμού

Πάνω από 25.000 τα κενά εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά

του Χρήστου Κάτσικα

Ένα φάντασμα, κυριολεκτικά, πλανάται πάνω από τα σχολεία, το φάντασμα των ελλείψεων εκπαιδευτικών. Αν και βρισκόμαστε 2,5 περίπου μήνες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, τα αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας για κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνοψίζονται σε περίπου 2.500 - 3.000 εκπαιδευτικούς.

 

Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό, ωστόσο, αν πάρουμε υπόψη, το έλλειμμα εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά 2015/16. Οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί ανεβάζουν τα κενά στην εκπαίδευση σε πάνω από 25.000! Ο αριθμός αυτός εξάγεται από το γεγονός ότι φέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών ανέρχονται περίπου στις 20.000 ως τώρα, νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές σε Γενική Εκπαίδευση, Ειδική Αγωγή και Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό, ενώ πρέπει να υπολογιστούν, για τη νέα χρονιά και 5 – 7.000 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης.

Λίγο πριν από τις εκλογές ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν 7.000 μόνιμοι διορισμοί, υπόσχεση που εφόσον υλοποιηθεί, χρειάζεται να συμπληρωθεί με περίπου 18.000 πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα υπόλοιπα κενά. Και στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ακόμη και με αυτά τα δεδομένα η κάλυψη θα αφορά μόνο τις βασικές ελλείψεις και σε καμιά περίπτωση τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές (οι οποίες έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια), οι οποίες αφορούν στην ενισχυτική διδασκαλία για τα Γυμνάσια, στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για τα Λύκεια, στην λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών, στην υποστήριξη των προγραμμάτων για αλλοδαπούς και παλιννοστούντες κλπ.

pinakas

Και εδώ τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπερδεύονται.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Δ.Σ της ΟΛΜΕ (μέσα στην εβδομάδα ακολουθεί συνάντηση του Υπουργείου με το Δ.Σ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας) η ΟΛΜΕ έθεσε το πρόβλημα των προσλήψεων, επισημαίνοντας ότι η μη πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών (παρά την τεράστια μείωση προσωπικού κατά 30% από 2009-14, έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα. Η ΟΛΜΕ ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να «καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών, από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι ωρομισθίων. Για το απαιτούμενο εκπαιδευτικό – διδακτικό προσωπικό, ασφαλές ελάχιστο κριτήριο είναι ο αριθμός των αναπληρωτών (κάθε είδους) που απαιτήθηκε για να λειτουργήσουν φέτος οι σχολικές μονάδες. Με βάση αυτό πρέπει να προβλεφθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τη νέα σχολική χρονιά. Οι διορισμοί εκπαιδευτικών πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσοι όσες και οι συνταξιοδοτήσεις αυτής της χρονιάς».

Το Υπουργείο Παιδείας, απάντησε ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για συγκεκριμένο αριθμό μόνιμων διορισμών, καθώς κατέστησε σαφές ότι για «αιτήματα που έχουν οικονομικό κόστος δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δέσμευση. Τα αιτήματα θα εξετάζονται όσο οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν».

Όπως είναι γνωστό στον Προϋπολογισμό για το 2015 έχουν προϋπολογιστεί 111.000.000 ευρώ για 15.000 μόνιμες προσλήψεις για ολόκληρο το Δημόσιο και για αποκατάσταση των παράνομα απολυμένων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, προσλήψεις στην Υγεία (όπου υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα), στην Παιδεία (στη σχολική εκπαίδευση και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ) και κατά δεύτερο λόγο στο υπόλοιπο κομμάτι του Δημοσίου (Ελεγκτικοί μηχανισμοί, κλπ).

Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας απαντώντας στο βασικό ζήτημα που αφορά στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για πάνω από 20 μήνες μέσω της διαθεσιμότητας δήλωσε πως «υπάρχει η πολιτική δέσμευση να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους» αλλά την ίδια στιγμή επισήμανε σε όλους τους τόνους πως θα αφαιρεθούν από το σύνολο των 15.000 νέων προσλήψεων.

pinakas2