Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Άρθρα

Το «κλίμα»... της αταξίας

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την ένταση της οικονομικής κρίσης, τη φτώχεια και την ανεργία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, όλο και πιο συχνά, το σχολείο έρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας με αφορμή προστριβές, εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους.

Είναι αλήθεια ότι η σχέση εκπαιδευτικού - μαθητή, στους βασικούς της πυλώνες, είναι μια σχέση θεσμική, όσο κι αν πολλές φορές γίνεται αντιληπτή από τους μαθητές ως προσωπική. Αυτό σημαίνει ότι το «πατρόν» της υφαίνεται σε γενικές γραμμές με νόμους και διατάξεις, ανεξάρτητα από προσωπικές διαθέσεις, καθώς, κάθε εκπαιδευτικός, είναι «θεσμικά» υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει προς τους μαθητές του ένα minimum από την εξουσία που του παρέχει η θέση του στο σχολείο

Περισσότερα...

ΝΑ ΤΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '73 ΜΕ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

Συνάδελφοι, 40 χρόνια από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73, ο Αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας του λαού και της νεολαίας ενάντια στην Αμερικανοκίνητη, φασιστική και στρατοκρατική χούντα αποκτά ξεχωριστή σημασία. Γιατί τα εργατο-λαϊκά στρώματα βρίσκονται ξανά αντιμέτωπα με μια στυγνά αντιλαϊκή πολιτική πείνας, ανεργίας, εξαθλίωσης, Ιμπεριαλιστικής Εξάρτησης και Υποτέλειας, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

«Μη χαίρεστε που πέθανε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό.» ΜΠ. Μπρεχτ

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα λειτούργησε ως καταλύτης ξυπνώντας την κυβέρνηση από τη ... νάρκη της την εικοσαεπτάχρονη, όσα και τα χρόνια εγληματικής δράσης της συμμορίας των Ναζί. Γιατί η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού είχαν προηγηθεί αμέτρητες δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε ανυπεράσπιστους μετανάστες με άγνωστο αριθμό νεκρών, βίαια φασιστικά επεισόδια μέχρι την πρόσφατη δολοφονική έφοδο εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα. Πρακτικές τρομοκρατίας που εφαρμόζονταν με την ανοχή και ενοχή του κράτους. Η εγκληματική οργάνωση, όχι μόνο δε διώχτηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερη να συμπλέει με τους μηχανισμούς καταστολής και διαφημίστηκε και νομιμοποιήθηκε από την πλειονότητα των ΜΜΕ.

Περισσότερα...