Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Άρθρα

Mπορεί το κεφάλαιο της απεργίας στην εκπαίδευση να έκλεισε πριν καν ανοίξει, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι έληξαν και τα προβλήματα. Oι δέκα μέρες που συγκλόνισαν την εκπαίδευση ανέδειξαν σε ολόκληρη την κοινωνία το μέγεθος της καταστροφής που θα σημάνει η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, για το δημόσιο σχολείο και για δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές. Kαι πριν προλάβει να κάτσει ο κουρνιαχτός της απεργίας, τα επιτελεία στο υπουργείο προετοίμασαν και δημοσιοποίησαν τις λίστες, κατασκευάζοντας χιλιάδες πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα. H αύξηση κατά δύο ώρες του ωραρίου εργασίας, αυτομάτως σήμανε πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικοί στο δρόμο χωρίς οργανική θέση. Tα νούμερα που έστειλε το υπουργείο στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης όλης της χώρας, προαναγγέλλουν με απόλυτα τραγικό τρόπο, μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών αλλά και τη βίαιη μετακίνηση μέσω των υποχρεωτικών μεταθέσεων για αρκετές ακόμα χιλιάδες σε κάθε σημείο του χάρτη.

Περισσότερα...

«Βλάπτουν κ' οι τρεις τους την Συρία το ίδιο» (Κ. Π. Καβάφης).

Ή για τον συνδικαλισμό και το κίνημα των εκπαιδευτικών

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ' ευχήν στην Αποικία
δεν μέν' η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ' όλο που οπωσούν τραβούμ' εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

Κ. Π. Καβάφης

Η απεργία στις εξετάσεις που ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών (το 92% των ΕΛΜΕ) μέσα από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας στις οποίες συμμετείχαν περίπου 25.000 καθηγητές και η αναστολή της πραξικοπηματικά από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων με διαδικασίες που ψήφισαν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ οι ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ - ΣΥΝΕΚ, θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ρόλο του συνδικαλισμού. Η πίκρα, ο θυμός και η απογοήτευση, ακόμα και όταν δικαιολογούνται είναι κακοί σύμβουλοι, γιατί οδηγούν σε παρερμηνείες και ισοπεδωτική κριτική, που ευνοούν την απαξίωση του συνδικαλισμού. Από το συνδικαλισμό - «βάθρο της δημοκρατίας» στο ανάθεμα του συνδικαλισμού.

Περισσότερα...

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ένα μεγάλο λαϊκό ξέσπασμα συγκλονίζει το αντιδραστικό καθεστώς της Τουρκίας του Ερντογάν. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας διαδηλώνουν μέρες τώρα ενάντια στο άγριο καθεστώς πολιτικής καταπίεσης, τρομοκρατίας και καταστολής που έχουν επιβάλλει οι ντόπιες φιλοϊμπεριαλιστικές και ισλαμιστικές-θεοκρατικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Ερντογάν. Για να καταπνίξει την κοινωνική έκρηξη το ντόπιο καθεστώς έχει εξαπολύσει μια βάρβαρη τρομοκρατική, κατασταλτική επιχείρηση σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας, με νεκρούς, τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

Περισσότερα...