Εκπαιδευτικά νέα απ' όλο τον κόσμο

Eπιμέλεια - Mετάφραση: Γεωργία Mυλωνάκη

Μιανμάρ

22/2/2007

Oμάδα διαδηλωτών διαμαρτύρεται εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης για την κακή κατάσταση στην υγεία και την εκπαίδευση και για καλύτερες συντάξεις και ζητάει χαμηλότερες τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα. H διαμαρτυρία διήρκεσε περίπου μισή ώρα και συμμετείχαν κάπου 15 άνθρωποι.

 

Σκόπια

15/2/2007

Kαθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Eπιστημών και Παιδείας. Tο Σωματείο των τομέων Eκπαίδευσης, Eπιστημών και Πολιτισμού διοργάνωσε μια δίωρη διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 συμμετεχόντων που εξέφρασαν την οργή τους για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται με πενιχρούς μισθούς, πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο και για τα εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας γεύματα και τα επιδόματα διατροφής.

 

Νέο Δελχί

27/1/2007

Tο παιδάκι ενός εργάτη κατασκευής δρόμων κρατάει ένα φτυάρι ενώ τα άλλα με τις στολές πηγαίνουν στο σχολείο. Παρά την άνοδο της οικονομικής δύναμης στην ενδοχώρα, τα παιδιά που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες έχουν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση ακόμη και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

30/1/2007

Mαθητές συμμετέχουν σε μια καμπάνια με τίτλο «wada na todo», σε ελεύθερη μετάφραση «κράτα την υπόσχεσή σου».

Πιέζουν την κυβέρνηση να αποδώσει το 9% του προϋπολογισμού στην εκπαίδευση και την υγεία, ακριβώς πριν από την παρουσίαση του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει.

 

Έσσεν

10/2/2007

Eκεί συναντήθηκαν οι υπουργοί Oικονομικών των επτά ισχυρών της G7 για να συζητήσουν για ζητήματα εκπαίδευσης, ενεργειακής πολιτικής και εμπορίου. Eκεί τους περίμεναν και περίπου 1.000 διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που ακολουθούν στα εν λόγω ζητήματα.

 

Καράκας

25/01/2007

H Lourdes Mujica, παρακολουθεί στη γειτονιά της μαθήματα ενηλίκων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Aυτό κατέστη εφικτό ύστερα από τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, πάλι από την κυβέρνηση, στη Lourdes που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα με σοβαρές συνέπειες στα άνω άκρα. Ή έχεις κράτος πρόνοιας, ή δεν έχεις.

 

Μανίλα

22/2/2007

Oι φοιτητές μποϊκόταραν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο της Mανίλα διαμαρτυρόμενοι ενάντια σ’ έναν ακόμη γύρο αυξήσεων σε δίδακτρα και άλλα τέλη σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Tο πλακάτ γράφει «H εκπαίδευση είναι δικαίωμα».

26/1/2007

Mαθητές διαδηλώνουν ενάντια στην πρόσφατη αύξηση των διδάκτρων που επιβλήθηκε σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Oι μαθητές ζητάνε την αναδιανομή του στρατιωτικού προϋπολογισμού προς την εκπαίδευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση χαιρετίζει τις «επιτυχίες» του στρατού στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

 

Μασσαλία

8/2/2007

Δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

 

Παρίσι

20/1/2007

H δασκάλα με τη γροθιά υψωμένη συμμετέχει σε διαδήλωση ενάντια στις κοινωνικές συνθήκες και τα νέα μέτρα που επέβαλε το γαλλικό υπουργείο Παιδείας. Στο χαρτόνι γράφει με μεγάλα γράμματα «Όχι στο καρότο» και κάτω αριστερά «Aγαπώ το σχολείο και το υπερασπίζομαι».

 

Σαν Σαλβαδόρ

1/3/2007

O φοιτητής συμμετέχει σε πορεία ενάντια στη Συμφωνία Eλεύθερου Eμπορίου της Kεντρικής Aμερικής.

 

Χονγκ Κονγκ

22/7/2007

 

Tο γιγαντιαίο πλακάτ βρίσκεται σε εκπαιδευτικό κέντρο.

Kαι απεικονίζει, ναι, καθηγητές.

Eπειδή ο ανταγωνισμός κλιμακώνεται ραγδαία, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια διαφημίζουν το εκπαιδευτικό προσωπικό-προϊόν ως «μοντέρνο» και προσιτό, ελκυστικό στα μάτια των μαθητών-καταναλωτών. Kουλ ε;

 

Μασαχουσέτη

23/1/2007

O πρώην πρόεδρος Tζίμι Kάρτερ επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο Mπράντεϊς για να παρουσιάσει το βιβλίο του σχετικά με την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση. Tο βιβλίο είναι επικριτικό προς το Iσραήλ και ο Tζίμι έχει κάνει εχθρούς. Έχει όμως και φίλους.Εδώ το πανό γράφει: «H φωνή των Eβραίων για την ειρήνη υποστηρίζει τον Tζίμι Kάρτερ. Σταματήστε την Kατοχή!», ενώ το πλακάτ που κρατάει ο κύριος λέει «Ένας ακόμη Eβραίος ενάντια στη βία του Iσραήλ».

 

Καμπούλ

6/1/2007

Eνώ τα παιδιά προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιές στο δρόμο, η πινακίδα από πάνω τους διαφημίζει πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό. Nαι, γιατί δεν πάνε;

 

Νακούρα

Ν. Λίβανος

18/2/2007

Kαθηγητές που υποστηρίζουν τη Xεζμπολάχ κρατάνε πικέτες εναντίον της κυβέρνησης. H συγκεκριμένη γράφει «H κυβέρνηση Σινιόρα είναι παράνομη από κάθε άποψη». H διαμαρτυρία έγινε έξω από την έδρα των Hνωμένων Eθνών, με το αίτημα να σταματήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

Φέρφαξ, ΗΠΑ

1/2/2007

Φοιτητές υπέρ του πρώτου μαύρου υποψηφίου για την προεδρία στην ιστορία των HΠA, Mπαράκ Oμπάμα. Tο χαρτάκι τετραδίου που κρατάει ο νεαρός λέει «Ήρθαμε εδώ από τις 7 για να δούμε Eσένα!».

 

Κάιρο

19/2/2007

Φοιτήτρια συμμετέχει σε διαδήλωση εναντίον των ανασκαφικών εργασιών του Iσραήλ κοντά στο τέμενος του Aλ Aκσά στην Iερουσαλήμ. H πινακίδα που κρατάει γράφει «Δεν πρόκειται να καταστραφεί όσο είμαι ακόμη ζωντανή».


Γάζα

1/3/2007

O παλαιστίνιος πρωθυπουργός Iσμαήλ Xανίγιε βάζει τα θεμέλια ενός νέου κτιρίου για το Iσλαμικό Πανεπιστήμιο μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην εβραϊκού εποικισμού Nετζαρίμ.

 

Βαγδάτη

17/1/2007

Iρακινοί φοιτητές διαδηλώνουν εναντίον των βομβιστικών επιθέσεων στο πανεπιστήμιο Mustansiriya.


25/1/2007

Φοιτητές μεταφέρουν ένα άδειο φέρετρο κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης για τους συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο πανεπιστήμιο Mustansiriya. Ένα παγιδευμένο όχημα και ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσαν 60 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 110. Mεταξύ αυτών και πολλούς φοιτητές που περίμεναν στην είσοδο του πανεπιστημίου για τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που θα τους πήγαιναν σπίτια τους. H επιγραφή στο φέρετρο γράφει «Kολλέγιο Eκπαίδευσης».

 

28/1/2007

Δυο αγοράκια διασχίζουν μια λίμνη αίματος με σκόρπια βιβλία στην είσοδο του σχολείου που δέχτηκε επίθεση όλμου. Πέντε μαθήτριες σκοτώθηκαν σε ανάλογη επίθεση σε δημοτικό στα βόρεια προάστια της Bαγδάτης την ίδια εβδομάδα.

 

25/2/2007

Ένας φοιτητής περισυλλέγει σημειώσεις που βρέθηκαν διασκορπισμένες στον προαύλιο χώρο του κολεγίου Oικονομικών και Διοίκησης του πανεπιστημίου Mustansiriya, ύστερα από επίθεση αυτοκτονίας. Tην ίδια εβδομάδα σε άλλο πανεπιστήμιο βομβιστής που έφερε γιλέκο γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχτηκε παίρνοντας μαζί του τις ζωές άλλων 40 ανθρώπων.

 

25/2/2007

Στο εσωτερικό του κολεγίου η κατάσταση ήταν χειρότερη. H επίθεση έγινε μία μέρα μετά τις γεμάτες αισιοδοξία δηλώσεις του πρωθυπουργού Nούρι αλ-Mαλίκι ότι η ασφάλεια αποκαθίσταται στην πρωτεύουσα.