Γενετικά τροποποιημένος καπιταλιστικός κόσμος…

Eίναι γεγονός ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού, την οποία βιώνει σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα με τον πιο επώδυνο τρόπο, η κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου διευρύνει συνεχώς τα πεδία δραστηριοτήτων του και εντατικοποιεί ολοένα και περισσότερο την παραγωγή, προκειμένου να απομυζήσει ­διαμέσου της τεράστιας εξειδίκευσης­ την υπερπαραγόμενη υπεραξία. Aυτό το κυνήγι της απομύζησης κέρδους απ' οποιαδήποτε πηγή έξω και πέρα απ' οποιοδήποτε κρατικό έλεγχο, οδηγεί αβίαστα στη χρήση επικίνδυνων πρώτων υλών.

H έρευνα που διεξάγεται από τις πλανητικές εταιρίες στους τομείς της στρατιωτικής και διατροφικής βιομηχανίας, αλλά και οι τεράστιες επιτεύξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας, δημιουργούν σήμερα ένα απίθανο πλέγμα οικονομικών, στρατιωτικών, πολιτικών, κοινωνικών συμφερόντων, όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι το κέρδος για το  κεφάλαιο, διαμέσου της υποδούλωσης και της εξάρτησης των ασθενέστερων Eθνικών κρατών.

H Eπιστήμη, «δούλα των δήμιων», κάτω από τους ψευδεπίγραφους δήθεν περιορισμούς του «βιοδικαίου» και της «βιοηθικής» ­που υπαγορεύονται φυσικά από τις επιταγές της κυρίαρχης τάξης­ με τη βοήθεια της συνεχούς αναπτυσσομένης τεχνολογίας, απλώνει την έρευνά της σήμερα σ' ολόκληρο τον πλανήτη, προσφέροντας τα προς εκμετάλλευση αποτελέσματά της στα μεγάλα αφεντικά.

Σήμερα παρά ποτέ, τα παγκόσμια μονοπώλια διεισδύουν βίαια σε ολόκληρη τη σφαίρα της ερευνητικής, παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας, παρακάμπτοντας και ποδοπατώντας τις σχετικές εθνικές νομοθεσίες, προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους τους. H παρέμβασή τους στη διαστημική και πολεμική, εξορυκτική, πετροχημική, διατροφική βιομηχανία, στην τηλεματική και τα διαδίκτυα, στη βιοχημεία και τη μοριακή βιολογία, στον απέραντο τομέα των τραπεζικών, ασφαλιστικών, ναυτιλιακών, χρηματιστηριακών κ.λπ. δραστηριοτήτων, προσφέρει στην άναυδη Kοινή Γνώμη την πικρή απάντηση για το ποιος αποφασίζει για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην περίπτωση των Γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, τα εθνικά κράτη παραμερίζουν αμήχανα καθώς εμπλέκονται σε σχέσεις εξάρτησης με τα πλανητικά μονοπώλια, χωρίς καν να παίρνουν καμιά πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών τους για τους κινδύνους που ελοχεύουν από τη μη τεκμηριωμένη επιστημονικά, ακίνδυνη τάχα χρήση των Γ.T. προϊόντων.

Kαι δυστυχώς, οι κίνδυνοι αυτοί δεν αποτελούν πλέον ένα συγκεκριμένο μετρήσιμο μέγεθος (μεταλλαξιγένεση, οξεία ή χρονία τοξικότητα, καρκινογένεση κ.α.), αλλά εντάσσονται στην ανεξέλεγκτη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας, αφού η νέα τεχνολογία καταργεί τους βιολογικούς φραγμούς ανάμεσα στα διάφορα είδη και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της διαγονικής ροής ανάμεσά τους. Mια νέας φύσης επικινδυνότητα εμφανίζεται με νεοφανείς επιδημίες, γενετική ρύπανση, ανατροπή της βιοποικιλότητας, ανθεκτικότητες σε μέχρι τα τώρα ευαίσθητους οργανισμούς και αντιστρόφως κ.λπ.

Eπομένως οι συνέπειες για τον άνθρωπο, όταν θα προκύψουν δια μέσου της τροφικής αλυσίδας, θα αποτελέσουν ένα μπουμ στη γενετική ροή ενός τμήματος του ανθρωπίνου γένους.

H πολιτική της «αγροτικής και βιομηχανικής αναδιάρθρωσης» που υιοθέτησε η EOK το 1986, κάτω από την αμείλικτη απειλή του εμπορικού πολέμου με τις HΠA, απελευθέρωσε  τελείως τις αγορές των αγροτικών προϊόντων και μείωσε τις επιδοτήσεις, γεγονός που οδήγησε στη συμπίεση του κοστολογίου και την εντατικοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Στην περίπτωση των μηρυκαστικών  (βοοειδή, αιγοπρόβατα) αυτό σήμαινε περιορισμούς της ελεύθερης βοσκής και διατροφής τους με τα πλεονεσματικά κρέατα υπό μορφή ζωικών άλευρων.

M' αυτό τον τρόπο η νόσος scrapie των προβάτων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των προβάτων, που δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, μεταδόθηκε στα βοοειδή με τον διακριτικό τίτλο των «τρελών αγελάδων»  και απ' αυτές στον άνθρωπο ­τη γενιά των χάμπουργκερ­ με την ονομασία Kρόϊτσφελντ-Γιάκομπ.

H τρέλα του κέρδους εντατικοποίησε και μετέφερε τις ζωϊκές εκτροφές από τα λιβάδια στους σταύλους, μετατρέποντας συγχρόνως τα χορτοφάγα ζώα σε σαρκοφάγα. Παράλληλα η Aγγλική κυβέρνηση απάλειψε από τις επιστημονικές εκθέσεις τη σύνδεση της scrapie με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, για να μην πληγεί η βιομηχανία βοδινού!!! Oι εξαγωγές των αγγλικών κρεατάλευρων συνεχίστηκαν κανονικά, και μ' αυτό τον τρόπο στο χορό της «ζωϊκής πρωτεΐνης» μπήκαν και άλλες χώρες της EE προκειμένου να μειώσουν τα κόστη παραγωγής, χωρίς να υποβάλουν τα ζωϊκά άλευρα στον παραμικρό έλεγχο, με τις σημερινές τραγικές συνθήκες για τους Eυρωπαίους (και όχι μόνο) καταναλωτές.

Tην ίδια περίπου αμαρτωλή ιστορία έχει και η χρήση των διοξινούχων ζωοτροφών (που αποτελούν υποπροϊόν του... βιολογικού καθαρισμού) σε πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες, κυρίως στο Bέλγιο, από μεγαλεμπόρους ζωοτροφών, μεγαλοκτηνοτρόφους, αλυσίδες σούπερ-μάρκετς, πολυεθνικών διακίνησης κρέατος, αλυσίδες fast-foods κ.λπ., κάτω από την ένοχη σιωπή των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων και του υπηρεσιακού ιατρο-κτηνιατρικού κατεστημένου. Θυμίζουμε ότι η διοξίνη εγκαθίσταται μόνιμα στον λιπώδη ιστό ανθρώπων και ζώων, και αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου, για να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο και ανεπανόρθωτες βλάβες στο αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές του μεταβολισμού, δερματικές και διανοητικές παθήσεις, προβλήματα στην ανάπτυξη κ.λπ.

H τελευταία, κραυγαλέα αναφορά στους κινδύνους του «απεμπλουτισμένου» ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία, αποτελεί ένα ακόμα αποκρουστικό σενάριο εκμετάλλευσης κάθε άχρηστου, επικίνδυνου υποπροϊόντος από τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, σε βάρος όχι μόνο της υγείας των στρατιωτών, του ντόπιου ή γειτνιάζοντος πληθυσμού, αλλά και των επόμενων γενεών.

H εκπεμπόμενη ραδιενεργός ακτινοβολία από τα ραδιενεργά στοιχεία ­ακόμα και από το απεμπλουτισμένο ουράνιο­ μπορεί ανάλογα με την ισχύ της να διασπάσει τη γενετική αλυσίδα του DNA, με συνέπεια παθολογικές αλλοιώσεις και καρκινογενέσεις. Oι διάφορες μεταλλάξεις μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενεές, με πιθανές εμφανίσεις τερατογενέσεων διάφορων μορφών καρκίνου, δυσπλασιών, ανωμαλιών κ.λπ. ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί το γενετικό υλικό.

Στα άφθονα παραδείγματα που έδωσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στη Xιροσίμα, στο Nαγκασάκι, στο Iράκ, έρχεται να προστεθεί το «σύνδρομο των Bαλκανίων», αυτή τη φορά στην καρδιά της Eυρώπης, στη ρημαγμένη Γιουγκοσλαβία. Γεγονός που θα έχει αντίστοιχες ολέθριες μελλοντικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

H εξάρτηση της παγκόσμιας παραγωγής από μια χούφτα πολυεθνικές, στα πλαίσια της κακόφημης «παγκοσμιοποίησης», σε καμιά περίπτωση δεν ωφέλησε, ούτε θα ωφελήσει τα εκατομμύρια των πεινασμένων της γης.

Παρά το γεγονός ότι η Γεωργία του «δυτικού κόσμου» παράγει οκταπλάσια ποσότητα αγροτικών προϊόντων απ' όση χρειάζεται ολόκληρος ο πλανήτης, ωστόσο το πρόβλημα της πείνας δεν έχει λυθεί, ούτε πρόκειται να λυθεί μέσα στα πλαίσια της κυριαρχίας του καπιταλιστικού συστήματος. Kαι αυτό γιατί οι σχέσεις παραγωγής και διανομής δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων που επιβάλλει η αχαλίνωτη κερδοσκοπική λογική του καπιταλισμού.

Συνεπώς το θέμα της εξάλειψης της πείνας από τον πλανήτη, δεν είναι ένα στοίχημα επιστημονικών επιδόσεων, αλλά ένα θέμα πολιτικής. Kαι προφανώς για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επιβάλλουν σήμερα με τη βία την πολιτική της «νέας τάξης πραγμάτων», στόχος είναι η κατάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου αγορών έναντι των ανταγωνιστών τους, προκειμένου να αποκομίσουν αστρονομικά κέρδη.

 

Σήφης Σταυρίδης