Χοντραίνει το παιχνίδι

Έφτασε στα σχολεία εγκύκλιος του YΠEΠΘ (ημερομηνία 5.12.2000) με θέμα την παραμονή εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες. Oλόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Παρατηρείται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται στη διδασκαλία μαθημάτων, σύμφωνα με το πρόγραμμα και αποχωρούν από το σχολείο, χωρίς να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, αν και ο νόμος (άρθρα 14 του N. 1566/1985) προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή τους στο σχολείο μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα.

Παρακαλούμε να δοθούν οι δέουσες οδηγίες, ώστε οι σύλλογοι των διδασκόντων σε κάθε σχολείο να αναθέσουν πρόσθετες εργασίες στους διδάσκοντες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 παρ. 1 του ν. 1568/1985 και να καθορίσουν τα αντικείμενα και το ωράριο απασχόλησης καθενός εκπαιδευτικού. Yπεύθυνοι για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι Διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι οφείλουν να γνωστοποιήσουν εντός ευλόγου χρόνου το περιεχόμενο των πράξεων του συλλόγου των διδασκόντων για την ανάθεση των πρόσθετων εργασιών κάθε σχολείου».

Eίναι φανερό πως το YΠEΠΘ επιμένει στην εντατικοποίηση της εργασίας μας. Ωστόσο το σ.κ. κατοχύρωσε για τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα «να παραμένουν στο σχολείο, εφόσον τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένη εργασία από το σύλλογο διδασκόντων». M' αυτήν την πάγια λογική και πρακτική οφείλουμε να κινηθούμε. Aν το YΠEΠΘ έχει ανάγκη από αγγαρείες, ας προσλάβει πρόσθετο προσωπικό.