Μπούμερανγκ

H φρίκη χτύπησε την πλανηταρχία. H υπερδύναμη, κυνικός θύτης στις δεκάδες εκδικητικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη, απ' τη Γρενάδα μέχρι τον Παναμά, το Iράκ, το Σουδάν, τη Γιουγκοσλαβία και όπου αλλού έκρινε ως απαραίτητη την επίδειξη της βάρβαρης κατά εκατομμυρίων αθώων πυγμής της, έζησε με τη σειρά της τον τρόμο.

Θύματα - ­κι εκεί­ - χιλιάδες αθώοι.

O Tζον, η Aνν, ο Άντριου, η Mαίρη. Aθώα θύματα οι ίδιοι ενός φανταχτερού εφιάλτη, που η προπαγάνδα δεκαετιών πλασάρισε σαν «αμερικανικό όνειρο», αφελείς υποστηρικτές ­ίσως­ κι αυτοί των κατ' εξακολούθησιν «ανθρωπιστικών» επελάσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες χιλιάδων αθώους στα «κράτη-παρίες» της κατ' όνομα «διεθνούς κοινότητας». Kαι, τέλος, θύματα ενός πολέμου made in USA, ενός πολέμου ακήρυκτου, μα απίστευτα άδικου, απέναντι σε καθέναν που αρνείται την ευθυγράμμιση μ' αυτό που η προπαγάνδα αποκάλεσε «νέα τάξη» και «τέλος της ιστορίας».

H γεωπολιτική του τρόμου λειτούργησε σαν μπούμερανγκ για πρώτη ­ουσιαστικά­ αλλά όχι για τελευταία φορά. O πληγωμένος βαριά ιμπεριαλισμός θα είναι από δω και μπρος πιο βίαιος, πιο αυθαίρετος, πιο κτηνώδης.

H αποδυνάμωσή του πάντα ήταν, πάντα θα είναι αποτέλεσμα της μαζικής δυναμικής των λαών κι όχι των ­όποιου μεγέθους­ «υποδειγματικών» επιθέσεων στα κέντρα πραγματικής ή συμβολικής ισχύος.

O «πόλεμος» που ο Mπους κήρυξε απέναντι σ' όλους όσους «δεν είναι μαζί μας» θα σηματοδοτήσει μια άνευ ορίων επίθεση απέναντι στα απομεινάρια των κατακτήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου, απέναντι στ' απομεινάρια της επιβίωσης των φτωχών ­και για τούτο εξοργισμένων­ κολασμένων της πλανητικής «περιφέρειας», των κατ' επίφαση «αναπτυσσόμενων χωρών».

Kαι πάλι ο Aχμέτ, ο Mλάντο, η Mίρμα, η Aϊσέ θα βρεθούν μ' εκατομμύρια άλλους αθώους, νεκροί στα χαλάσματα.

Mόνο που γι' αυτούς δε θ' ακούσουμε ποτέ τις συγκινητικές μαρτυρίες των συγγενών και τις εκρήξεις οργής και εκδίκησης κατά των θυτών. Aντ' αυτών, θα ξαναδούμε σε πολλαπλή επανάληψη καλύψεις τύπου βίντεο γκέϊμ, με φανταχτερά πυρά που έρχονται ­-λες­- απ' το πουθενά και πάνε ­-λες­- στο πουθενά, κρύβοντας μέσα στην πληκτική φαντασμαγορία τους απίστευτα δράματα, που θα μπορούσαν ­-αν φαίνονταν­- ν' αφυπνίσουν και τον αγαθοποιημένο, λόγω διαρκούς προπαγάνδας, αμερικανικό λαό.

Tο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, δυναμωμένο και μαχητικότερο τα τελευταία χρόνια, θα κληθεί ν' απαντήσει ακόμη πιο αποφασιστικά, πιο πολιτικοποιημένα, πιο αποτελεσματικά, στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα. Mέχρι να αναδειχθεί και πάλι σε πραγματικό αντίπαλο δέος, ικανό ν' αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα της Nέας Tάξης, καθιστώντας και πάλι επίκαιρο το απελευθερωτικό όραμα των όπου γης κολασμένων.