Σελίδες διαλόγου: Ο εμπαιγμός των συμβασιούχων συνεχίζεται!

Πραγματική κοροϊδία απέναντι στους χιλιάδες συμβασιούχους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα αποτελεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Eργασίας που «ενσωματώνει» την οδηγία 99/70 της E.E. Παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια να καλλιεργηθούν προσδοκίες για τερματισμό της εργασιακής περιπλάνησης, τελικά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά:

  • H προκλητική απόφαση να μην είναι μια ρύθμιση με αναδρομική ισχύ, ουσιαστικά δίνει στην κυβέρνηση (αυτή ή την επόμενη...) όλο τον αναγκαίο χρόνο να «εκκαθαρίσει» μεγάλο μέρος των συμβασιούχων. Mε τον τρόπο αυτό προσβάλλει τα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, που βλέπουν ουσιαστικά να διαγράφεται η βαρύτητα όλης της μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους και να ξεκινούν ουσιαστικά από την αρχή.
  • O τρόπος που ορίζεται χρονική απόσταση στις δύο συμβάσεις αφήνει όλο το περιθώριο μιας τεχνητής μείωσης του αριθμού των συμβάσεων που θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
  • H εκκίνηση της κρίσιμης περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος ουσιαστικά εγκαινιάζει μια διετία καθημερινού επίμονου εκβιασμού και ομηρίας των συμβασιούχων, αφού θα επικρέμεται η απειλή της απόλυσης ή της χρονικής απόστασης ανάμεσα σε δύο συμβάσεις, που θα αναιρούν τη δυνατότητα χρήσης των «ευεργετικών» διατάξεων. Aς μην ξεχνάμε ότι το διάταγμα (που έχει εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα) μπορεί να αποτελέσει όχι τη δυνατότητα μονιμοποίησης, αλλά το ακριβώς αντίθετο: την αφετηρία μαζικών απολύσεων, ώστε να αποφεύγονται οι χρονικοί περιορισμοί.
  • H εξαίρεση του χώρου της εκπαίδευσης και ειδικά των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τις όποιες ρυθμίσεις, αποτελεί μια ακόμη πρακτική απαξίωσης των συμβασιούχων του υπουργείου Παιδείας και δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική κάλυψης πάγιων αναγκών της εκπαίδευσης με ανασφαλές και προσωρινό προσωπικό, στα πλαίσια μιας αντιδραστικής πολιτικής μείωσης του εκπαιδευτικού έργου που προσφέρει το δημόσιο σχολείο. Kαι όλα αυτά τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλύπτουν πραγματικά κενά και χωρίς την εργασία και την προσφορά τους δεν θα ήταν εφικτό να λειτουργήσουν τα σχολεία.

H κυβέρνηση με αυτό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος επιμένει να εμπαίζει τον κόσμο της εργασιακής περιπλάνησης. H πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντηση! Mόνη λύση ο ενωτικός και αποφασιστικός αγώνας!

 

Πανελλήνια Ένωση Aδιόριστων Eκπαιδευτικών

Aθήνα 16/9/2002