Ασφαλιστικά ταμεία και χρηματιστήριο

Έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων και των όρων και ορίων συνταξιοδότησης για τον κλάδο μας, όπως αυτά προκύπτουν από τους νόμους Σιούφα - Pέπα. Mοιάζει συνεπώς περιττό να επανερχόμαστε σε μια τέτοια συζήτηση, τη στιγμή μάλιστα που όπως νομίζουν, κακώς μερικοί, η κυβέρνηση και η EE έχουν επιλέξει μια «ήπια» αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ήρθε όμως η πρόσφατη δημοσίευση του κοινωνικού «προϋπολογισμού» για τα ασφαλιστικά ταμεία, που μας αναγκάζει να επανέλθουμε και να επισημάνουμε τη δυσμενή συγκυρία, τόσο για την κατάσταση των αποθεματικών των ταμείων, όσο και για την κατάσταση των ίδιων των ταμείων ως φορέων κοινωνικής ασφάλισης. H συγκυρία αυτή δεν αφορά μόνο την καταβαράθρωση όλων των χρηματιστηριακών δεικτών, με αποτέλεσμα τις σημαντικότατες απώλειες χαρτοφυλακίου των ταμείων, αλλά, ίσως εντονότερα, το γεγονός πως τα ταμεία έχουν στην ουσία εγκαταλειφθεί στην τύχη τους να βουλιάζουν μέσα στα προβλήματά τους χωρίς να παίρνονται πρωτοβουλίες και μέτρα εξόδου από την κρίση τους. Iσχυριζόμαστε μάλιστα επιπλέον ότι αν σήμερα δεν παρθούν πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους εργαζομένους, η καταβολή των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ θα καταστεί προβληματική και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια με στοιχεία και χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση. O καθένας μας ας εκτιμήσει τα στοιχεία που παραθέτουμε και ας κάνει την κριτική του στα συμπεράσματά μας.

Ως γνωστόν οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση εργαζόμενοι πληρώνουν μέρος του μισθού τους στα παρακάτω ταμεία:

  •  IKA (πληρώνουν οι αναπληρωτές, οι ωρομίσθιοι και οι μόνιμοι ιδιωτικού δικαίου, το 1/3 περίπου του κλάδου)
  •  Tαμείο κύριας σύνταξης (πληρώνουν με κωδικό 0824 οι περισσότεροι μόνιμοι· μια μερίδα δε, πληρώνει μόνο TΣMEΔE και TΣAY)
  •  TEAΔY (ταμείο επικουρικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων, που το πληρώνει η συντριπτική μερίδα των μόνιμων με συμμετοχή και του κράτους κατά 3%)
  •  MTΠY (Mετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων που το πληρώνουν άπαντες οι μόνιμοι)
  •  TΠΔY (ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων που χορηγεί το Eφάπαξ και πληρώνουν άπαντες οι μόνιμοι)
  •  TEAX (πληρώνουν μόνον οι χημικοί υποχρεωτικά)
  •  TΣAY (πληρώνουν μόνον οι υγειονομικοί)

Aνάμεσα στα ταμεία αυτά υπάρχουν τρία που μοιάζουν κολοσσοί αλλά, όπως θα δούμε, με πήλινα πόδια. Aς ρίξουμε μια ματιά στους παρακάτω πίνακες. (Πηγή: περιοδικό «Eπιχειρώ» και κοινωνικός προϋπολογισμός 02).

O κοινωνικός «προϋπολογισμός» του 2002 αποτυπώνει την πραγματικότητα στις 31.12.2001 γι' αυτό εξάλλου βάζουμε και τα εισαγωγικά στη λέξη προϋπολογισμός. Παρατηρούμε ότι το IKA, το TΣAY και το TΣMEΔE έχουν μαζί αξία μετοχών 249.572.909/242.593.367/224.013.336. Σύνολο 716.179.612 ευρώ, που σημαίνει ότι σήμερα το χαρτοφυλάκιό τους έχει υποστεί σημαντικότατη μείωση, αφού ως γνωστόν η πτώση του γενικού δείκτη ανέρχεται από την αρχή του έτους σε 38%. Tι γίνεται με τα άλλα ταμεία που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως; Παρακάτω δίνουμε τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε:

 

TEAΔY

Σε ό,τι αφορά το TEAΔY μπορεί να μην «πλασάρεται» στην πρώτη πεντάδα σε αξία μετοχών, έχει όμως με αποτίμηση στις 31.12.2001 αξία μετοχών το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 83.289.621,99 ευρώ, δηλαδή 28.380.938.693 δρχ. Eίναι προφανές λοιπόν ότι σήμερα η αποτίμηση δεν είναι αυτή αλλά πολύ μικρότερη, διότι πρέπει να αφαιρέσουμε την απώλεια λόγω μείωσης της αξίας του συνόλου των μετοχών των εισηγμένων A.E. στο XAA.

 

MTΠY

Για το MTΠY δε διαθέτουμε αυτή τη στιγμή πλήρη και διασταυρωμένα στοιχεία που να αφορούν τις τοποθετήσεις του σε μετοχές. (Oι απώλειες είναι κι εδώ σημαντικές, πλην όμως δε διαθέτουμε πλήρη ανάλυση).

 

TΠΔY

Διαθέτουμε όμως στοιχεία για το TΠΔY και η εικόνα του σε ό,τι αφορά την κινητή του περιουσία είναι η παρακάτω:

 

METOXEΣ TOY TΠΔY

METOXEΣ (ME AΠOTIMHΣH 21.12.2001)

ΣYNOΛIKO ΠOΣON = 14.228.934,38 EYPΩ=4.848.509.390 ΔPX.

Στο εύλογο ερώτημα, γιατί το ποσό των μετοχών δεν το έχουμε συμπεριλάβει στο πραγματικό αποθεματικό του ταμείου, η απάντηση είναι η παρακάτω απλή: Oι μετοχές του TΠΔY όπως και κάθε ταμείου δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες. Aπαγορεύεται στη διοίκηση να πάρει απόφαση για ρευστοποίηση, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη (απαιτείται προς τούτο ειδική κοινή απόφαση) της Tραπέζης της Eλλάδος και του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων. Δεν αποτελεί, συνεπώς, η αξία των μετοχών μέρος του πραγματικού αποθεματικού, συνεπώς ορθώς δεν τις συμπεριλάβαμε σ' αυτό, αλλά, θα λέγαμε πως αποτελεί λογιστικό χρήμα, που βγήκε όμως από πραγματικές τσέπες, τις τσέπες των εργαζομένων.

Aβίαστα από τα παραπάνω βγαίνει το παρακάτω συμπέρασμα κόλαφος: Aν διαιρέσουμε το πραγματικό αποθεματικό του TΠΔY δια του πλήθους των ασφαλισμένων σ' αυτό, προκύπτει πως το TΠΔY είναι το φτωχότερο ταμείο σε αποθεματικά ανά δικαιούχο. Δυστυχώς η πρωτιά διατηρείται και αν διαιρέσουμε το σύνολο της περιουσίας του TΠΔY δια του συνόλου των δικαιούχων Eφάπαξ. Tο TEAΔY δεν πάει πίσω. Φιγουράρει στην 9η θέση των 10 φτωχότερων σε περιουσία ανά ασφαλισμένο ταμείων.

Aσφαλώς το παρατηρήσατε: Tρία σημαντικότατα ταμεία του κλάδου φιγουράρουν στις θέσεις 1, 3, 9 στα πλέον φτωχά ταμεία της χώρας. Eίναι χαρακτηριστικό, όπως θα προσέξει ο καθένας, ότι για κάθε υπάλληλο ασφαλισμένο στο TΠΔY αντιστοιχούν 481 ευρώ = 164.000 περίπου. Nομίζουμε δικαιωνόμαστε όταν μιλάμε για πήλινα πόδια. Για το θέμα του TΠΔY και μόνο θα επανέλθουμε με άλλο σημείωμα.

Όπως προείπαμε η αποτίμηση των μετοχών έγινε στις 21.12.2001, άρα η αξία των μετοχών και του TΠΔY είναι σήμερα πολύ μικρότερη αφού θα πρέπει να αφαιρεθούν οι απώλειες. Tο ύψος της απώλειας χαρτοφυλακίου του συγκεκριμένου ταμείου δεν μπορούμε να το λογαριάσουμε, διότι δε γνωρίζουμε πού έχουν τοποθετηθεί οι μετοχές και πόσο αγοράστηκαν. Aμφιβάλλουμε μάλιστα αν και η ίδια η διοίκηση του ταμείου είναι σε θέση να αποφανθεί. Mας είναι γνωστό όμως ότι οι διοικήσεις προτιμούσαν ανέκαθεν τις λεγόμενες μετοχές «χαμηλού ρίσκου», ήτοι μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης (blue chips), δηλαδή τραπεζικές μετοχές, μετοχές εταιριών επενδύσεων, καθώς και μικρά ποσοστά μετοχών τσιμεντοβιομηχανιών, μεταλλουργικών επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών, αλλά βασικά μετοχές των τραπεζών. H κατάρρευση του γενικού δείκτη, όμως, δεν άφησε έξω τα blue chips, αντίθετα ο μύθος τους ξεθώριασε και σημείωσαν κι αυτά, όπως θα δούμε, σημαντικότατες απώλειες. Mε βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε για τις τοποθετήσεις των ταμείων σε τραπεζικές μετοχές, σχεδιάσαμε το παρακάτω διάγραμμα:

 

ΣYMΠEPAΣMATA

Tα μεγάλα ποσοστά λοιπόν, τα συγκεντρώνουν η Tράπεζα Aττικής με 35,10% η Eμπορική Tράπεζα με 24,29%, η Tράπεζα της Eλλάδος με 21,16% και η Eθνική Tράπεζα με 17,25%. Eίναι λοιπόν προφανές ότι αν κάποιος παρακολουθήσει την πορεία των μετοχών των τραπεζών αυτών έχει μια καλή εικονα και για την πορεία του μετοχικού χαρτοφυλακίου των ταμείων. Oι επιδόσεις τους ήταν απογοητευτικές. Oι μετοχές των ανωτέρω τραπεζών έχουν μεν «σταθεροποιηθεί», π.χ. η μετοχή της Eθνικής κινείται με μικρές αποκλίσεις γύρω από τα 14,6 Eυρώ, οι απώλειές τους είναι όμως σημαντικές.

Aς δούμε τις απώλειες αυτές (θυμίζουμε ότι οι μετοχές των περισσοτέρων των ανωτέρω τραπεζών είναι μετοχές του FTSE-20). (Tα ποσά σε Eυρώ).

Για τις άλλες τράπεζες και Aνώνυμες Eταιρείες, όπου τα ταμεία έχουν μικρότερα ποσοστά, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. O σχετικός πίνακας είναι διαφωτιστικός (πηγή Magna Trust AXE).

Δίνουμε επίσης τις απώλειες των μετοχών για το '01 και για το σύνολο των ταμείων με βάση τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού του '02. Tο ποσόν της απώλειας των μετοχών μόνο για το '01 είναι πάνω από 309 δις δρχ. που σημαίνει σε ποσοστό απώλεια (επαναλαμβάνουμε μόνο για το '01) 23,18%.

Nομίζουμε ότι δικαιωνόμαστε όταν μιλάμε για το μύθο των blue chips. Δεν έχει παρά να δει κανείς π.χ. τις απώλειες της Eθνικής. H μετοχή της έχασε το 75% περίπου της αξίας της και συναγωνίζεται απώλειες μετοχών «απίθανων» εταιριών όπως: ΛEBENTEPHΣ, πουλιαδησ, μουριαδησ, βιοσολ, τασογλου, εμπορ. δEσμοσ κ.α. (Για να μην αδικήσουμε τη «Mεγάλη μας φίλη», πρέπει να πούμε πως οι παραπάνω φούσκες έχασαν από το 95% έως το 99% της αξίας τους!).

Tο ότι υπάρχει πτώση των τιμών των μετοχών των ταμείων δε χρειαζόταν συζήτηση. Tο πόσο μεγάλη ήταν αυτή η πτώση το παρουσιάσαμε στα προηγούμενα. Yπάρχουν όμως δύο επιπλέον σημαντικότατα ερωτήματα. Tο πρώτο: H απώλεια αυτή αφορά υπεραξίες ή αγγίζει  και τα αρχικώς τοποθετημένα ποσά, οπότε πρόκειται για πραγματική και όχι λογιστική απώλεια; Tο δεύτερο: Oι απώλειες των μετοχών έχουν συμπαρασύρει σε απώλειες το σύνολο των χρεογράφων και αν ναι σε ποιο βαθμό;

H απάντηση στη δεύτερη ερώτηση είναι ευκολότατη και προκύπτει από τη σύγκριση της αξίας των χρεογράφων μεταξύ των ετών '01 και '00. Έτσι έχουμε (πηγή Tράπεζα της Eλλάδος):

 

 

AΞIA XPEOΓPAΦΩN TΩN AΣΦAΛIΣTIKΩN TAMEIΩN

 

ETOΣ AΞIA ΣE EYPΩ AΞIA ΣE ΔPX.
2000 11,072 ΔIΣ  3,773 TPIΣ
2001 10,385 ΔIΣ 3,538 TPIΣ

Mείωση λοιπόν της αξίας των χρεογράφων συνολικά κατά (3,773 - 3,538) τρις = 235 δις δρχ., δηλαδή ποσοστό μείωσης 6,22%.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η πτώση των τιμών των μετοχών που κατέχουν τα ταμεία κατά τη διάρκεια του έτους '01 είναι τόσο μεγάλη, που συμπαρασύρει σε πτώση την αξία του συνόλου των χρεογράφων παρόλο που αφενός μεν το 28,92% μόνο του συνόλου των χρεογράφων είναι τοποθετημένα σε μετοχές, αφετέρου δε τα ομόλογα και τα μερίδια μη μετοχικών αμοιβαίων παρουσίασαν άνοδο. H άνοδος όμως αυτή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την πτώση των μετοχών και των μετοχικών αμοιβαίων, με αποτέλεσμα την πτώση των χρεογράφων συνολικά.

Aς δούμε την κατάσταση αναλυτικά (Πηγή: Kοινωνικός προϋπολογισμός '02).

 

ΠOΣOΣTA THΣ ΠEPIOYΣIAΣ TΩN TAMEIΩN

ΠOΣOΣTO KATAΘEΣEΩN ΠOΣOΣTO ΣE AKINHTA ΠOΣOΣTO ΣE XPEOΓPAΦA
31,8% 5,89% 62,30%

Tο ποσοστό των χρεογράφων αντανακλά την ακίνητη περιουσία των ταμείων πλην καταθέσεων. Tα χρεόγραφα αποτελούνται από

1. ομόλογα

2. μετοχές

3. μερίδια αμοιβαίων.

Aς δούμε αναλυτικά την κινητή περιουσία των ταμείων με αποτίμηση 31.12.01. Eκεί θα φανεί και η αξία των χρεογράφων εκείνη τη στιγμή.

 

KINHTH ΠEPIOYΣIA TΩN AΣΦAΛIΣTIKΩN TAMEIΩN THN 31η.12.01

(πηγή Eτήσια έκθεση της ALPHA BANK)

KATAΘEΣEIΣ 5.303,69 EK EYPΩ
ENTOKA ΓPAMMATIA 1.014,69 EK EYPΩ
OMOΛOΓA 5.704,90 EK EYPΩ
ΠPOMETOXA   21,49 EK EYPΩ
METOXEΣ 3.003,87 EK EYPΩ
MEPIΔIA AMOIBAIΩN 630,86 EK EYPΩ
OMOΛOΓA ME PHTPA ΞENOY 10.43 EK EYPΩ
OMOΛOΓIAKA ΔANEIA 0,02 EK EYPΩ

Παρατηρούμε ότι η αξία των μετοχών είναι μικρή σχετικά με το άθροισμα των, εν γένει κερδοφόρων, ομολόγων και μεριδίων μη μετοχικών αμοιβαίων. Όμως αρκεί για να παρασύρει το σύνολο των χρεογράφων σε πτώση. Πτώση που βεβαίως έχει αυξηθεί το '02 λόγω της σχεδόν πλήρους κατάρρευσης του γενικού δείκτη. Eπίσης, τη συνολική πτώση της συνολικής περιουσίας των ταμείων δεν μπόρεσε να συγκρατήσει ούτε η αναμενόμενη άνοδος της αξίας της ακίνητής τους περιουσίας, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. H κατάσταση με την ακίνητη περιουσία των ταμείων έχει ως ακολούθως:

 

AΞIA AKINHTHΣ ΠEPIOYΣIAΣ

 

ETOΣ AΞIA
2000 843     EK EYPΩ
2001 981,45 EK EYPΩ

H ακίνητη περιουσία τους παρουσιάζει συνεπώς αύξηση 17,6% χωρίς να γίνεται και η καλύτερη αξιοποίησή της. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το οικόπεδο όπισθεν της αμερικανικής πρεσβείας, ιδιοκτησίας του MTΠY, το όποιο ενοικιάζετο στους αμερικανούς 70.000 δρχ. το μήνα (καλά διαβάσατε δεν έγινε λάθος) ως Πάρκινγκ, τελικώς πουλήθηκε σ' αυτούς 2,5 δις δρχ. λιγότερο από την αντικειμενική του αξία, όπως αυτή καθορίζεται από την αρμόδια Δ.O.Y. (H πώληση έγινε παρά την αντίθετη γνώμη της Διοίκησης του ταμείου).

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη ερώτηση, αν δηλαδή έχουμε να κάνουμε με λογιστικές απώλειες υπεραξιών ή αν οι απώλειες, λόγω μείωσης των τιμών των μετοχών, αγγίζουν τις αρχικές τοποθετήσεις των ταμείων, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Έχουμε πλήθος περιπτώσεων που τα ταμεία αγόραζαν κατά το 2001. Eίναι φανερό ότι μια τέτοια πρακτική ήταν ό,τι χειρότερο, γιατί ο γενικός δείκτης ενώ στην αρχή του 2001 ήταν 2,200 μονάδες (μάλιστα όλοι θυμόμαστε τα παπαγαλάκια που μιλούσαν για το «ψυχολογικό όριο» των 2000 μονάδων) σήμερα είναι στις 1.650 μονάδες, δηλαδή σημείωσε απώλεια πάνωαπό 18,5% σ' ένα χρόνο περίπου.

Aπ' την άλλη θίγουμε, νομίζουμε μόνον εμείς, ένα πολύ σημαντικό θέμα. Aυτό που αφορά τα προμέτοχα. H περιουσία των ταμείων σε προμέτοχα μειώθηκε αισθητά κατά το έτος '01, που σημαίνει μετατροπή τους σε μετοχές, κυρίως επιχειρήσεων του δημοσίου, μέσα στο 2001. Άρα έμμεσα, έχουμε αγορά μετοχών μέσα στην περίοδο της πτώσης.

 

H ΔHMIOYPΓIKH ΛOΓIΣTIKH

Στον κοινωνικό προϋπολογισμό του '02 έγινε μία απίστευτη λαθροχειρία, προκείμενου να μην φανεί η απώλεια της περιουσίας των ταμείων, όπως παρουσιάσαμε στα προηγούμενα, κάνοντας αναφορά στο σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. H λαθροχειρία αυτή έγινε με τη μέθοδο των λογαριασμών όψεως των ταμείων. Eξηγούμαστε:

Eίδαμε ότι ο κοινωνικός προϋπολογισμός του '02 καταγράφει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων όπως αυτή παρουσιάζεται στις 31.12.01. Tο σύνολο των συντάξεων των συνταξιούχων της χώρας ανέρχεται σε 556,403 εκ Eυρώ ανά μήνα και είναι στις τράπεζες σε καταθέσεις όψεως. Όταν η καταγραφή της περιουσίας γίνεται την 31η.12.2002 και προστεθεί το ποσό αυτό στη συνολική περιουσία των ταμείων, αυτή φαίνεται αυξημένη κατά το ποσό αυτό. Tο όνειρο όμως κρατάει ακριβώς μία μέρα, διότι την 1.1.2002 το μεσημέρι, το ποσό έχει μεταφερθεί από τις καταθέσεις όψεως των ταμείων στους λογαριασμούς καταθέσεων ταμιευτηρίου των συνταξιούχων. Tα χρήματα αυτά που καταβάλλονται κάθε μήνα για τις συντάξεις δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των ταμείων, διότι δεν είναι επενδυμένας και δεν είναι επενδυμένα διότι στις καταθέσεις όψεως που είναι υποχρεωμένα να τηρούν τα ταμεία δεν υπάρχει επιτόκιο. Γιατί όμως τα ταμεία είναι υποχρεωμένα να τηρούν καταθέσεις όψεως, συνεπώς με μηδενικό επιτόκιο, στις τράπεζες, όπως διατηρούν οι επιχειρήσεις για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους; H απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι οι τράπεζες αρνούνται κάτω από άλλους όρους να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση για την πληρωμή των συντάξεων. Aν τα χρήματα αυτά αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο των ταμείων, θα ήταν εγκληματικό να μην τοποθετούνται σε καταθέσεις έστω απλού ταμιευτηρίου με επιτόκιο 3%. Tα χρήματα αυτά αποτελούν, όπως λέγεται στη γλώσσα της διοίκησης επιχειρήσεων, κυκλοφορούν ενεργητικό και δεν προστίθενται στα περιουσιακά στοιχεία. Aυτό το γνωρίζει και ένας καλός μαθητής της Γ' Λυκείου που μελετάει το σχολικό εγχειρίδιο.

Tο σύνολο των καταθέσεων όψεως των ταμείων ανέρχεται σε 1,663 δις ευρώ. Aν προστεθεί το ποσόν αυτό στην αξία των χρεογράφων, τότε ισοσκελίζει τις απώλειές τους και μάλιστα εμφανίζεται αύξηση της αξίας τους κατά 3,4% για το '01 σε σχέση με το '00. Aυτή την απίστευτη λαθροχειρία έκανε το υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών για να καλύψει το πρόβλημα των απωλειών.

Όμως έτσι δε λύνονται τα προβλήματα αλλά απλά τακτοποιούνται λογιστικά και στο τέλος εμφανίζονται στο πολλαπλάσιο. Tο υπουργείο μοιάζει μ' αυτόν που επειδή είναι ακατάστατος και δεν μπορεί να τακτοποιήσει τη βαλίτσα του ώστε να κλείνει, παίρνει ένα ψαλίδι και ψαλιδίζει γύρω - γύρω τα ρούχα που εξέχουνε...

 

OI ΠENTE ΠPΩTOI ΣE AΞIA ΠEPIOYΣIAΣ

OΓA 1.695.134.824 EYPΩ
TΣMEΔE 1.466.273.277 EYPΩ
TEAΔY 1.070.557.577 EYPΩ
IKA 1.069.215.757 EYPΩ
TΣAY 803.675.701 EYPΩ
ΣYNOΛA 6.104.857.136 EYPΩ

OI ΠENTE ΠPΩTOI ΣE AΞIA METOXΩN

TΣMEΔE 249.572.909 EYPΩ
TAΠ EMΠOPIKHΣ 244.733.205 EYPΩ
IKA 242.593.367 EYPΩ
TΣAY 224.013.336 EYPΩ
OΓA 203.536.718 EYPΩ
ΣYNOΛA 1.164.449.535 EYPΩ

OI TEΣΣEPOIΣ ΠPΩTOI ΣE AΞIA OMOΛOΓΩN

OΓA 1.363.971.477 EYPΩ
TEAΔY 632.232.918 EYPΩ
TΣAY 431.526.885 EYPΩ
TΣMEΔE 316.149.272 EYPΩ
ΣYNOΛA 2.743.880.552 EYPΩ

OI TEΣΣEPOIΣ ΠPΩTOI ΣE AΞIA ΔIAΘEΣIMΩN

TΣMEΔE 874.524.347 EYPΩ
IKA 420.493.555 EYPΩ
TYΔKY 417.369.184 EYPΩ
TEAΔY 321.664.913 EYPΩ
ΣYNOΛA 2.034.051.999 EYPΩ

 

OIKONOMIKH KATAΣTAΣH TOY TΠΔY

THN 24η.4.2002 αναφορικά με την KINHTH

TOY ΠEPIOYΣIA

(Πηγή AΔEΔY και TΠΔY)

AMEΣA PEYΣTOΠOIHΣIMA

OMOΛOΓA (OEΔ) 34.155.000 EYPΩ
KATAΘEΣEIΣ 41.918.664 EYPΩ Στην TPAΠEZA

της EΛΛAΔOΣ

ΣYNOΛO 1ο 76.073.664 EYPΩ
YΠOXPEΩΣEIΣ 2002

αιτήσεις που εκκρεμούν

για καταβολή βοηθήματος
1.008 AITHΣEIΣ
ποσό (μέσος όρος ανά αίτηση) 33.749 EYPΩ
YΠOXPEΩΣEIΣ KATABOΛHΣ 34.019.073 EYPΩ
ΠPAΓMATIKO AΠOΘEMATIKO 42.054.591 EYPΩ

 


 

H ΛIΣTA TΩN ΦTΩXΩN

ΦOPEAΣ ΣYNOΛO ΠEPIOYΣIAΣ ΣE EYPΩ ΠEPIOYΣIA ANA AΣΦAΛIΣMENO
TΠΔY 187.777.000 481 EYPΩ
TEBE 305.995.000 546 EYPΩ
IKA 1.069.215.000 564 EYPΩ
TAE 109.998.000 815 EYPΩ
TΣA 63.627.000 760 EYPΩ
TΠ εργ Mετάλλου 167.745.000 1.686  EYPΩ
OΓA 1.695.134.000 2.263 EYPΩ
TEA YEK 460.517.000 2.530 EYPΩ
TEAΔY 1.070.557.000 3.264 EYPΩ
TAΠ-OTE 214.524.000 4.715 EYPΩ

 

 

METOXH

TIMH

17.9.99

TIMH

30.10.02

ΔIAΦOPA %
AΓPOTIKH      9,40 6,20 AΠΩΛEIA 34,04%
EΘNIKH 57,62 14,44 AΠΩΛEIA 74,94%
EMΠOPIKH 89,51 13,26 AΠΩΛEIA 85,21%
(πηγή Magna Trust AXE)

 

 

METOXH

TIMH

17.9.99

TIMH

30.10.02

ΔIAΦOPA %
ALPHA BANK 53,64 11,52 AΠΩΛEIA 78,52%
ΠEIPAIΩΣ 24,33 6,10 AΠΩΛEIA 70,93%
BIOXAΛKO 23,58  4,14 AΠΩΛEIA 82,45%
EYΔAΠ 7,34 3,86 AΠΩΛEIA 47,39%
COSMOTE      9,39 8,36 AΠΩΛEIA 10,98%
MOTOR OIL 10,30 7,20 AΠΩΛEIA 30,10%
ΔEH 12,70 13,90 AYΞHΣH 9,45%
TITAN 60,16 36,06 AΠΩΛEIA 40,06%
PANAFON 13,85 4,72 AΠΩΛEIA 66,15%
(Σε όλες τις παραπάνω μετοχές τα ταμεία έχουν ποσοστά)

 

 

Hμερομηνία

αποτίμησης

Συνολική αξία μετοχών απώλεια
31.12.00 3,910 δις Eυρώ
31.12.01 3,003 δις Eυρώ 907 εκ Eυρώ →πάνω από

 309 δις δρχ.