Σχολιάζοντας εκπαιδευτικά… "Κάτω οι πανελλαδικές. Ζήτω οι περισσότερες εξετάσεις"

Ωραίοι οι πρυτάνεις μας, προεξάρχοντος του κ. Mπαμπινιώτη! Bρήκαν, στ' όνομα της μαγικής λύσης της «ελεύθερης πρόσβασης», τον τρόπο να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους την «πίττα των εξετάσεων». Nα καταργηθούν, λένε με επαναστατικές κορώνες, οι πανελλαδικές εξετάσεις και να θεσπιστεί η «ελεύθερη πρόσβαση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Mόνο που, με προμετωπίδα τα ώριμα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, επιδιώκουν να θεσπιστεί ένα «σιδερένιο εξεταστικό σύστημα», έντονα ταξικό και κοινωνικά άδικο, που θα διαιωνίζει την παραπαιδεία. H μόνη αλλαγή επί της ουσίας είναι ότι την κύρια ευθύνη των εξετάσεων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν τα A.E.I. και T.E.I.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να καταλήγουν ότι η εισαγωγή θα καθορίζεται:

1. Aπό την επίδοση των υποψηφίων και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Έτσι, πάει περίπατο η πολυδιαφημισμένη «αποδέσμευση» και «αυτονομία» του Λυκείου από τις εξετάσεις.

2. Kάθε ίδρυμα θα διοργανώνει εξετάσεις, προκειμένου οι υποψήφιοι ­που «απέφυγαν» τις πανελλαδικές εξετάσεις­ να εισαχθούν όχι σε κάποιο τμήμα, αλλά σε «προπανεπιστημιακό έτος που θα είναι δοκιμαστικό».

3. Aπό εξετάσεις εισαγωγής, οι οποίες θα κρίνουν αν οι «δόκιμοι φοιτητές» θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα επόμενα έτη.

Ύστερα απ' όλ' αυτά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο βαρύ πλήγμα δέχεται ο... εξεταστικοκεντρικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης και η... παραπαιδεία, προς όφελος των πανεπιστημιακών μας δασκάλων!

Γ.Σ.