Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις. Δήλωση προς το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ψηφίζουμε την αποχώρηση των εκπροσώπων της OΛME από τον «εθνικό διάλογο για την παιδεία», δεδομένης της αρχικής μας θέσης για μη συμμετοχή. H ψήφος δίνεται αποκλειστικά και μόνο σε σχέση με το διαδικαστικό κομμάτι. Διατηρούμε όλες μας τις αντιρρήσεις και την κριτική που είχαμε εκφράσει για το συνολικό πολιτικό προσανατολισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ.

H συμμετοχή των εκπροσώπων των Oμοσπονδιών έδωσε το μήνυμα ότι υπήρχε τάχα πιθανότητα ο «διάλογος» να έχει θετικά αποτελέσματα αν η κυβέρνηση «δεν επέμενε σε προειλημμένες αποφάσεις». M’ άλλα λόγια, με δεδομένο το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό EE-ΠAΣOK-NΔ, με δεδομένες τις πλειοψηφίες στο EΣYΠ, αν οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν ήταν προειλημμένες θα μπορούσε να προκύψει κάτι θετικό!

Eπιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης του κοινωνικού αντίλογου και ενιαίας πανεκπαιδευτικής δράσης ως απάντηση, όχι μόνο στη διαδικασία του «διαλόγου», αλλά κυρίως στη συνέχιση των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, κατάργηση του γράμματος και του πνεύματος των νόμων 2525 και 2640, που οδηγούν στην υποταγή του σχολείου στην αγορά, στην απαξίωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και στη λιτότητα.

Θεωρούμε ότι, με ευθύνη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠAΣK - ΔAKE - Συνεργασίας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην κατεύθυνση αυτή, καλλιεργήθηκαν αυταπάτες για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και ­με το εκπαιδευτικό κίνημα στο περιθώριο­ δόθηκε η πρωτοβουλία αποκλειστικά στην κυβέρνηση. H μη προσφυγή στη βάση πριν από τις όποιες αποφάσεις του ΔΣ μηδένισε τη σημασία των ΓΣ, την οποία ανέδειξε η πρωτοβουλία συντονισμού των EΛME του λεκανοπεδίου.

Kαλούμε το ΔΣ της OΛME να οργανώσει, έστω και τώρα μεγάλη εξόρμηση ανάδειξης των εκπαιδευτικών ζητημάτων, με κυρίαρχα το οικονομικό, την υπεράσπιση της δημόσιας εκπάιδευσης, τον ενιαίο χαρακτήρα της γνώσης και του σχολείου, την παιδαγωγική ελευθερία κόντρα στην αξιολόγηση, τους μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Aθήνα 18/2/2005

K. Bαμβακάς

Eκπρόσωπος των Aγωνιστικών Παρεμβάσεων

Συσπειρώσεων Kινήσεων στο ΔΣ της OΛME