…Και άνοιξαν οι πόρτες στα ερμητικά κλειστά σχολεία

Στη μούχλα του επαναλαμβανόμενου ρουτινιάρικου μαθήματος, των κλειστών αναλυτικών προγραμμάτων, του ασφυκτικού, προσβλητικού ελέγχου, φύσηξε ο άνεμος του πραγματικού μαθήματος που αρχίζει από το A, όπως αγώνας, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη!
Kλείσαμε τα «νέα» βιβλία των θραυσμάτων πληροφοριών, της συμπιεσμένης προς τις μικρότερες τάξεις ύλης, της αξιολόγησης - απόρριψης των μαθητών, τα νέα βιβλία των χορηγών και των βοηθημάτων, που τα γράφουν ανερυθρίαστα τόσο οι συγγραφείς μα όσο και κυβερνητικοί παράγοντες, κι άνοιξαμε τα βιβλία με την ύλη της απεργίας. Που διδάσκει τη συλλογικότητα, που αναζητά το σχολείο χωρίς απορριπτικούς και εξεταστικούς φραγμούς, το σχολείο των όλων και των ίσων, που διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με κριτική σκέψη.
Στο αγοραίο σχολείο των χορηγών, στα προγράμματα αγωγής υγείας της Coca Cola, των Mc Donalds που διδάσκουν διατροφή, της Citybank που θα διδάσκει οικονομία και της Petrola που θα διδάσκει περιβαλλοντική εκπαίδευση, φύσηξε ο άνεμος του δημόσιου σχολείου όπου διδάσκονται οι κοινωνικές ανάγκες ως πρώτιστο αγαθό, οι ανάγκες των ανθρώπων κόντρα στην κυριαρχία του κέρδους.
Στο αίσχος της νέας υποχρηματοδότησης των σχολείων, της νέας μείωσης στο 3,09% του AEΠ, στο κατηγοριοποιημένο σχολείο της αξιολόγησης, που η οικονομική του επιβίωση θα εξαρτάται από την υποταγή στα κριτήρια της αγοράς, άνοιξε ως πρόταση, ως αίτημα το δημόσιο σχολείο για όλους που θα χρηματοδοτείται μόνο από το κράτος. Tο δωρεάν σχολείο μας ανήκει!
Στο σχολείο της κλήρωσης για τα «τυχερά» νήπια, άνοιξε το αίτημα - φύσηξε ο άνεμος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, το νηπιαγωγείο αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, το νηπιαγωγείο της χαράς και της δημιουργίας.
Στην κακοπληρωμένη εργασία, στην ωρομισθία, στη δουλειά με το κομμάτι, στη ζωή με δόσεις, φύσηξε ο άνεμος της σταθερής καλοπληρωμένης, μόνιμης εργασίας για όλους.
Στους μισθούς πείνας, στο δεκαπενθήμερο που εξανεμίζεται πριν μπει στην τράπεζα, στη γαλαζοπράσινη λιτότητα διαρκείας, στην επαιτεία επιδομάτων, φύσηξε ο άνεμος της αξιοπρέπειας, ο άνεμος των πραγματικών αυξήσεων στους βασικούς μισθούς.

(Από τη διακήρυξη των Παρεμβάσεων Π.Ε.)