Γράμμα στο μαθητή και τη μαθήτριά μου

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή,

Θέλω να σου μιλήσω με τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνεις και εκτιμάς: με τη γλώσσα της καρδιάς και της αλήθειας.
Έχω βγει στους δρόμους διεκδικώντας αξιοπρεπή μισθό κι ένα σχολείο δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, ελεύθερο, ένα σχολείο που να σ’ αγαπάει και να το αγαπάς.
Aγωνίζομαι γιατί δεν αντέχω το σφίξιμο στην καρδιά όταν σε αναγκάζω να καταπίνεις αμάσητες, ανούσιες πληροφορίες.
Θέλω να σε βοηθήσω να μορφωθείς και όχι να σε προετοιμάζω να ανταγωνιστείς το διπλανό σου για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στον προθάλαμο της ανεργίας.
Θέλω να σε καμαρώνω να δρας, να σκέφτεσαι, να εκφράζεσαι, να μου φέρνεις αντιρρήσεις με επιχειρήματα, να ονειρεύεσαι και όχι να λογαριάζεις μόρια για τη σχολή απ’ την οποία θα βρεις ευκολότερα δουλειά.
Θέλω να έρχεσαι στο σχολείο φρέσκος, ξεκούραστος, δυναμικός και όχι εξουθενωμένος από το κυνηγητό ανάμεσα στο σχολείο και τα φροντιστήρια.
Θέλω να με εμπιστεύεσαι γιατί έχουμε τους ίδιους στόχους κι όχι να με νιώθεις σαν δεσμοφύλακα των ονείρων σου.
Θέλω να ζεις τη νιότη σου, να έχεις ελεύθερο χρόνο, να αθλείσαι, να ερωτεύεσαι, να δημιουργείς και όχι να συμβιβάζεσαι υποταγμένος, να ξεσπάς απελπισμένος ή να παραιτείσαι εξουθενωμένος.
Θέλω να σε κοιτάζω στα μάτια περήφανος, γιατί παλεύω και για σένα και για μένα και για όλο το λαό.
Πιο συγκεκριμένα και μέσα από τα αιτήματα του απεργιακού μου αγώνα:
Θέλω να καταργηθούν όλοι οι φραγμοί, και για πρώτο βήμα να καταργηθεί η βάση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό το 10 που, εμείς οι δυο το ξέρουμε καλά, δε σημαίνει τίποτε το ουσιαστικό.
Θέλω λιγότερους μαθητές σε κάθε τμήμα για να μπορούμε να αναζητούμε παρέα τη γνώση με διάλογο και με βοήθεια σε όσους υστερούν.
Θέλω να πάψουν οι πρόωροι διαχωρισμοί σε αμνούς και ερίφια. Eνιαίο σχολείο για όλα τα παιδιά με ενίσχυση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Θέλω αύξηση στο μισθό μου για να έχω τις δυνάμεις να αφιερωθώ στο καθήκον μου απέναντί σου.
Θέλω να αυξηθούν οι δαπάνες και να μην καταργηθεί η δημόσια εκπαίδευση, γιατί η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα.
Θέλω να είμαι πλάι σου και να το θέλεις κι εσύ.

O AΠEPΓOΣ ΔAΣKAΛOΣ ΣOY