30 Χρόνια Αντιτετράδια - Όσα είπαμε ισχύουν - Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

pstr 30yrswcs

Συμπληρώνονται φέτος το Μάρτη 30 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού “Αντιτετράδια της εκπαίδευσης”. Πρόκειται για μια έκδοση που γεννήθηκε μέσα στην καρδιά των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, αποτέλεσε μέσα στα χρόνια και τις δεκαετίες που πέρασαν ένα ισχυρό θεωρητικό, ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο. Είμαστε υπερήφανοι γιατί όλες οι μεγάλες ιδέες για την εκπαίδευση “πέρασαν” μέσα από τις στήλες των Αντιτετραδίων, εμπνέοντας, ενώνοντας και οδηγώντας γιατί ατσαλώθηκαν και δέθηκαν με τους μεγάλους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Τρεις δεκαετίες μετά, σταχυολογούμε μόνο ορισμένα από όσα γράφηκαν και ειπώθηκαν μέσα από τις σελίδες και τις στήλες μας. “Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν & Δωδεκάχρωνο Σχολείο”, “Αγώνας ενάντια στους Ταξικούς Φραγμούς στη μόρφωση” και η κριτική στο αστικό σχολείο, “Ενιαίο Συνδικάτο Εκπαίδευσης”,“Μόρφωση και Δουλειά για όλους”, “Κλαδική Σύμβαση εφ’ όλης της ύλης – Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας>”, “Μαζικοί – Μόνιμοι Διορισμοί ΕκπαιδευτικώνΌχι στην Αξιολόγηση – Χειραγώγηση”. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σήμερα τις αιχμές και τα λάβαρα του εκπαιδευτικού κινήματος, ζητούν ταυτόχρονα τη δικαίωσή τους.

 

Τα Αντιτετράδια, ζωντανό “εργαστήρι ιδεών”, δοκιμάστηκαν στη δράση και ισχυροποιήθηκαν, στους εκπαιδευτικούς αγώνες του ‘88 - ‘89, στο μαθητικό κίνημα το ‘91, στη μεγαλειώδη απεργία του ‘97, στη μάχη ενάντια στον ΑΣΕΠ το ‘98, στο πανεκπαιδευτικό κίνημα για την υπεράσπιση του Άρθρου 16, στην απεργία των Δασκάλων και των Καθηγητών το 2006, σε όλους τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος τη μαύρη δεκαετία των μνημονίων. Η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα αποτελεί το φάρο για τον “Αγωνιστή Δάσκαλο που Διδάσκει με το παράδειγμά του”. Σε όλες τις περιόδους προέβαλλαν με συνέπεια και ακλόνητη προσήλωση την ανάγκη για “Ταξική Ανασυγκρότηση των Σωματείων”, την “Αλλαγή των Συσχετισμών – Ενίσχυση της εκπαιδευτικής Αριστεράς”, που περνά μέσα από την διαπάλη “Ενάντια στη ρεφορμιστική πολιτική και τους εκφραστές της”. Ταυτόχρονα, τρεις δεκαετίες τώρα, τα Αντιτετράδια προβάλλουν με αποφασιστικότητα το σύνθημα “Έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ” παλεύοντας για τη συγκρότηση ενός “Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ιμπεριαλιστών – ολιγαρχίας”.

Στα 30 χρόνια που πέρασαν, η αξιοσημείωτη αντοχή των Αντιτετραδίων, η ευρεία αναγνωρισιμότητα και αποδοχή τους από Δασκάλους, Καθηγητές, Φοιτητές και Ακαδημαϊκούς μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και ελπίδα να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να υπηρετούμε το εκπαιδευτικό κίνημα και να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις των καιρών αλλά και στα νέα καθήκοντα που αυτοί υπαγορεύουν. Προχωράμε!

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μάρτης 2018

- Πέμπτη 8 Μάρτη και ώρα 7.00μμ. Συζητάμε με την αγωνίστρια εκπαιδευτικό και σύντροφό μας, Νίνα Γεωργιάδου σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην γυναίκα και την εκπαίδευση. Παράλληλα εγκαινιάζουμε έκθεση με τα σημαντικότερα εξώφυλλα των Αντιτετραδίων.

- Σάββατο 17 Μάρτη και ώρα 7.00μμ. Ο Λευτέρης Παπαθανάσης, μάχιμος εκπαιδευτικός και μόνιμος πλέον συντάκτης στα Αντιτετράδια, έρχεται από τα Γιάννενα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, ΤΕΡΜΙΝΟΥΣ – Ένα εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους του Εμφυλίου”. Η βραδιά θα εμπλουτιστεί με συζήτηση και θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική με τις ηρωικές μελωδίες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ.

- Παρασκευή 23 Μάρτη και ώρα 7.00μμ. Πραγματοποιούμε την κεντρική πολιτική εκδήλωση για να τιμήσουμε τα 30 Χρόνια των Αντιτετραδίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Αγγελική Φατούρου, Γιώργος Σόφης και Γιώργος Καββαδίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει προβολή ενός σύντομου βίντεο με στιγμές του εκπαιδευτικού κινήματος και τη συμβολή των Αντιτετραδιών σε αυτό.

Σάββατο 24 Μάρτη και ώρα 9.00μμ. Τιμάμε την 30ή επέτειο των Αντιτετραδίων με μια μεγάλη μουσική βραδιά, παρέα με ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον φιλόξενο πολιτιστικό χώρο νεολαίας “ΣΗΜΑ ΠΟΡΕΙΑ” (Χαρ. Τρικούπη & Ισαύρων 29Γ)