Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Με φόντο το success story της «ανάπτυξης» και το τέλος των «νέων μέτρων» που ποτέ δεν έρχεται ακολουθείται μια πολιτική διαρκών «μεταρρυθμίσεων», όπως σχεδιάζονται από ΕΕ και ΔΝΤ και υλοποιείται δουλικά από την κυβέρνηση. Μόνο που τώρα οι «μεταρρυθμίσεις» δεν ακούγονται τόσο εύηχα. Στην ουσία πρόκειται για ανατροπές κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων που θεωρούνται επαχθές κόστος και εμπόδια της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Περισσότερα...

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η εκπαίδευση αλλά και το σύνολο του Δημόσιου τομέα, βιώνει για μια ακόμη φορά το «θέατρο του παραλόγου» με την «παραγωγή» επιόρκων και το μέτρο της «αυτοδίκαιης αργίας».

Με βάση το μνημονιακό νόμο 4093/2012 επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο.

Περισσότερα...

Ένας μηχανισμός παρακυβέρνησης της εκπαίδευσης

Όσοι παρακολουθούν από κοντά το «τι», το «πως» και το «γιατί» των Πανελλαδικών εξετάσεων, τα θέματα, και την κίνηση των βαθμολογιών γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, αυτές τις μέρες, θα γεμίσει με αναλύσεις για «εύκολα» ή «δύσκολα» θέματα, για «θέματα – παιχνιδάκι» ή «θέματα –φωτιά» ανεβάζοντας το θερμόμετρο του άγχους και της ανησυχίας των υποψηφίων στον πιο κρίσιμο «εξεταστικό γύρο.

Περισσότερα...

Αποκαλύφθηκε το πραγματικό περιεχόμενο της αξιολόγησης - χειραγώγησης

και απονομιμοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς

Η χρονιά που πέρασε βρήκε την εκπαίδευση και το σύνολο του κλάδου με περίπου 2000 εκπαιδευτικούς λιγότερους, καθώς και αρκετές χιλιάδες μαθητών σε καθεστώς διωγμού και έξωσης από την επαγγελματική εκπαίδευση λόγω των καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Οι πρώτες απολύσεις, που αρχικά ντύθηκαν διαθεσιμότητες, στο σκληρό πυρήνα του δημοσίου τομέα είναι πλέον γεγονός για πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο αιώνα.

Περισσότερα...

  • ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ.
  •  ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (!) ΣΕ... «ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ» ΤΗΣ ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ.. ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΥΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ.

    Περισσότερα...

Κομμάτια και θρύψαλα στα σχολεία

Η φετινή σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται να πάρουν μια ανάσα μακριά από τα αποκαΐδια μια εκπαιδευτικής πολιτικής που έχει μετατρέψει τη σχολική εκπαίδευση σε ένα πύργο της Βαβέλ που ξεχειλίζει ανασφάλεια, ανταγωνισμό, απόγνωση, διώξεις, διαθεσιμότητες, συγχωνεύσεις, εξετασομανία.

Όσα παραθέτουμε παρακάτω είναι μόνο μερικά «στιγμιότυπα» από το παζλ της κυρίαρχης πολιτικής στο σχολείο των μνημονίων, στον οργανωμένο ακρωτηριασμό που ονομάζεται εκπαίδευση που έχει πλέον για έμβλημά της την απόρριψη και τον εξοστρακισμό για μεγάλο τμήμα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Περισσότερα...