Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

Νέα άρθρα

ekpaideutikos omilos

Το συνδικαλιστικό πραξικόπημα δεν θα περάσει!

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών πρέπει να συνεχιστεί!

Μπορούμε να νικήσουμε!

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος καταγγέλλει το συνδικαλιστικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 16 Οκτωβρίου. Σαν έτοιμη από καιρό η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ) κυνικά και απροκάλυπτα προχώρησε σε άλλο ένα ξεπούλημα του αγώνα των εκπαιδευτικών που παλεύουν εδώ και μήνες για να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση των σχολείων με όπλο την απεργία – αποχή. Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ όλες τις προηγούμενες ημέρες, έπειτα από την προσφυγή του ΥΠΑΙΘ στα δικαστήρια, υπονόμευε συστηματικά την απεργία – αποχή, οδηγώντας την ΟΛΜΕ σε μια αδιέξοδη «δικαστική» διαμάχη. Την ίδια ώρα υιοθετούσε και αναπαρήγαγε στον κλάδο την τρομοκρατική επιχειρηματολογία περί «ποινών», «απολύσεων» και «κυρώσεων» για τους εκπαιδευτικούς, πανομοιότυπη με αυτή που διακινούσε η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα στην πραγματικότητα δικαίωνε με την άθλια και προδοτική στάση της τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και όλη την επιχειρηματολογία του φόβου που προπαγάνδιζαν.

Περισσότερα...

Όχι στην ποινικοποίηση του αγώνα των εκπαιδευτικών!

Η απεργία – αποχή να συνεχιστεί!

Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη και μαζική συμμετοχή των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών στην απεργία – αποχή, παρά τις κυβερνητικές απειλές και την προσπάθεια τρομοκράτησης. Η επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλλει τα μέτρα για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα με τους μεγάλους αγώνες του έβαλε φραγμό στις προσπάθειες αυτές, υπερασπίζοντας με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού μας. Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης ορθώνεται η ισχυρή και μαζική αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος, των 160.000 δασκάλων και καθηγητών που αμφισβητούν και απορρίπτουν συνολικά τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα! Απέναντι στους ψηφισμένους νόμους της κυβέρνησης για την αξιολόγηση ορθώνεται ένα ισχυρό τείχος αντίστασης που εδώ και μήνες εμποδίζει και δεν εφαρμόζει τις κυβερνητικές εντολές για την αξιολόγηση των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων συσπειρωμένοι στα σωματεία τους (ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ) συμμετέχουν μαζικά, σχεδόν καθολικά, στην απεργία – αποχή που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ).

 

Περισσότερα...

Η απεργία – αποχή να συνεχιστεί!

Όχι στην ποινικοποίηση του αγώνα των εκπαιδευτικών!

Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Η επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλλει τα μέτρα για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών δεν είναι καινούργια. Εδώ και 40 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σημαιοφόροι των πιο νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών σχεδίων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την ταξική κατηγοριοποίηση και την επιβολή λουκέτων στα δημόσια σχολεία, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα με τους μεγάλους αγώνες του έβαλε φραγμό στις προσπάθειες αυτές, ανέκοψε τις κυβερνητικές επιθέσεις, υπερασπίζοντας με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού μας.

Περισσότερα...

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ - ΔΟΕ - ΟΙΕΛΕ την Τετάρτη 6 Οκτώβρη στις 6.00μμ στα Προπύλαια!

Καταγγέλλουμε την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών!

Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσουν! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγώνες!

Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών δεν θα περάσει! Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος αγώνας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου!

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Τετάρτη 6 Οκτώβρη στις 6.00μμ!

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Η σημερινή ημέρα 5 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών. Δίνεται, έτσι, ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο ο διάλογος και ο προβληματισμός για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη κοινωνία.

Η θρυμματισμένη εικόνα των εκπαιδευτικών στο σχολείο των «παραγκωνισμένων»

Μέσα στο κύμα της απαξίωσης του σημερινού σχολείου, ξεχωρίζει ένα πρόσωπο, ο εκπαιδευτικός. Είναι ο «σημαντικός άλλος», η μόνη φανερή φιγούρα του ανώνυμου σχολικού μηχανισμού που στα μάτια των μαθητών και της πλειονότητας της κοινωνίας έχει μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική, άλλοτε ως φορέας σωτηρίας και άλλοτε ως φορέας απώλειας. Η αλήθεια είναι ότι, πολλές φορές άδικα, χρεώνεται ο εκπαιδευτικός όλα όσα πικραίνουν και απογοητεύουν τους μαθητές από την τρυφερή τους ηλικία στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο λειτουργώντας σαν αρένα ανελέητου ανταγωνισμού αδυνατεί να προσελκύσει τους μαθητές δίνοντας τους την απόλαυση της μάθησης και ικανοποιώντας τις μορφωτικές τους ανάγκες.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ ως πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έχει αναλάβει τον ρόλο της τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών με αλλεπάλληλα έγγραφα – διαταγές που αντιβαίνουν όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά ακόμα και τους αυταρχικούς νόμους της κυβέρνησής του.

Την Παρασκευή 1/10 έστειλε έγγραφο στους Διευθυντές και Προϊσατμένους των σχολείων με βάση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και σε ρόλο Εφετείου αποφάσισε οριστικά «είναι συνεπώς παράνομη κάθε συμμετοχή» στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες «Συλλογικού προγραμματισμού, εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγηση των σχολικών μονάδων». Και διατάσσει να «υποβάλλονται ηλεκτρονικά η συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και ο συλλογικός προγραμματισμός, παραμένει ανοικτή προκειμένου να υλοποιηθούν οι διαδικασίες που ορίζονται στην υπό στοιχεία 108906/ΓΔ4/10.09.2021 «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» υπουργική απόφαση (Β΄4189)».

Περισσότερα...