του Χρήστου Κάτσικα,

Κενά στην εκπαίδευση λόγω κακοδιαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού” και άλλα δαιμόνια με υπεύθυνους  τους εκπαιδευτικούς διαπίστωσε ο  συντάκτης της Καθημερινής Απόστολος Λακασάς στο άρθρο του “Πιο πολλοί εκπαιδευτικοί, πιο πολλά κενά” -“Ερευνα του ΟΟΣΑ δείχνει τα παράδοξα” στην Κυριακάτικη Καθημερινή (28 Αυγούστου) 

Ο κ. Λακασάς επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι η χώρα μας έχει τους περισσότερους εκπαιδευτικούς σε Δημοτικό και Γυμνάσιο ανά μαθητή μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ

Περισσότερα...

20ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: «Ένα κενό κάτω από την προσωπίδα…» (Γ. Σεφέρης, «Ο βασιλιάς της Ασίνης»)

γράφει ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης(*)

Η προκλητική συμπόρευση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΛΜΕ έχει πυροδοτήσει την τελευταία βδομάδα πλήθος καταγγελιών για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του. Αυτή η ενιαία πολιτική στάση των κυρίαρχων παρατάξεων όχι μόνο δεν προκαλεί, δυστυχώς, ουδεμία έκπληξη, αλλά και αντανακλά ευθέως τη συμφωνία των πολιτικών φορέων στους οποίους πρόσκεινται για την πάση θυσία διαπαραταξιακή συναίνεση της ΟΛΜΕ στην επελαύνουσα κυβερνητική επίθεση και τη σιγή νεκροταφείου που πασχίζουν να επιβάλλουν στην Ομοσπονδία, παρά τη γενικευμένη οργή και την απόρριψη της κυρίαρχης πολιτικής από το σύνολο των συναδέλφων/-ισσών. Πέρα από τις ένοχες σιωπές και τις επικίνδυνες φλυαρίες των κυρίαρχων παρατάξεων, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους για να τα πούμε με το όνομά τους:

Περισσότερα...

γράφει η Αρετή Σπαχή*

Σε μια ιστορική περίοδο που φλέγεται η Ανατολική Ευρώπη και ο Ουκρανικός λαός ματώνει κάτω από τη μπότα του Ρωσικού ιμπεριαλισμού και την ανοιχτή επέμβαση των Δυτικών Ιμπεριαλιστικών Δυνάμεων (ΗΠΑ-ΕΕ), σε μια ιστορική φάση που η  χώρα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, κάτω από την επίνευση των επικυρίαρχων, κηδεμόνων και προστατών της δεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλου του πολιτικού προσωπικού της εγχώριας ολιγαρχίας, η ΟΛΜΕ -η μεγαλύτερη ομοσπονδία του Δημοσίου με εκατονταετή περίπου ιστορία- πραγματοποίησε το συνέδριό της  (1-4 Ιούλη) μακριά και πέρα από τις λαϊκές ανάγκες  της βάσης για την  προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, για την κατοχύρωση των βασικών δημοκρατικών εργασιακών, παιδαγωγικών, μορφωτικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Περισσότερα...

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος και τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης σας καλούν και φέτος στο Κάμπινγκ της Πορείας.

Η φετινή καλοκαιρινή μας απόδραση έχει προορισμό την Ιτέα Φωκίδας και το κάμπινγκ Ayannis στην Ιτέα Φωκίδας (μόλις 2.5 ώρες από την Αθήνα), για το χρονικό διάστημα 30 Ιουλίου – 7 Αυγούστου!

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 , η Ν. Κεραμέως δήλωσε πως η χρονιά θα ξεκινήσει με περισσότερους εκπαιδευτικούς, θυμίζοντας πως θα πραγματοποιηθούν ακόμη πάνω από 8.500 διορισμοί εκπαιδευτικών.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Κεραμέως

Την ίδια ώρα που η Ν. Κεραμέως, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση υπόσχονται 8.586  διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και το «τέλος του καθεστώτος των αναπληρωτών», ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί την τρέχουσας σχολικής χρονιάς ξεπερνάει τις 44.000 με αποτέλεσμα τη σχολική χρονιά που έρχεται (2022/23) να παρουσιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων από τη μεταπολίτευση και μετά καθώς θα κυμαίνεται περίπου στις 50.000 (μαζί με τα κενά που θα αφήσουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη δηλώσει παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης)!

Περισσότερα...

Μπροστά στα συνδικαλιστικά συνέδρια ΟΛΜΕ -ΔΟΕ Μαζικός ανυποχώρητος αγώνας των εκπαιδευτικών

Τα συνδικαλιστικά συνέδρια των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, πραγματοποιούνται κάτω από τη βαριά σκιά που απλώνει ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία. Η στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία και η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, με την προσφορά μιας γιγαντιαίας οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης στο αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου, με το πρόσχημα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας», αποκαλύπτουν τη σφοδρή σύγκρουση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει και επανέρχεται η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου και πυρηνικού αλληλοεκβιασμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ κομπάζοντας πως στέκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», υπηρετώντας το δόγμα της υποτέλειας και της εξάρτησης, ευθυγραμμίζεται και στρατεύεται πίσω από τα φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Στέλνει πρόθυμα, πρώτη και καλύτερη, οπλισμό στην Ουκρανία, μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανο-ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε επικίνδυνα μονοπάτια.

 

Περισσότερα...