Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

Νέα άρθρα

ekpaideutikos omilos

Δεν έχει τέλος η αθλιότητα και ο κατήφορος των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ(ΝΔ) – ΣΥΝΕΚ/ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΕΚ/ΔΗΣΥ(ΠΑΣΟΚ) μπροστά στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τα υπηρεσιακά συμβούλια που ανακοίνωσε το ΥΠΑΙΘ ότι θα πραγματοποιήσει στις 5 Νοέμβρη. Οι παρατάξεις του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού, που συγκροτούν και την πλειοψηφία στις δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ – ΔΟΕ) επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την υπονομευτική και συνθηκολόγα στάση τους απέναντι στις επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας.

Περισσότερα...

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη όρισε το Υπουργείο Παιδείας ως ημερομηνία για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των δασκάλων και καθηγητών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ/Σ). Για δεύτερη συνεχή φορά, έπειτα από το Νοέμβρη του 2020, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει αμετανόητη στο δρόμο που χάραξε, επιβάλλοντας ξανά την ηλεκτρονική ψηφοφορία στον τρόπο ανάδειξης των αιρετών και παρά την καθολική απόρριψή τους από το εκπαιδευτικό κίνημα. Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβρη του 2020, εν μέσω πανδημίας και με πρόσχημα αυτήν, η κυβέρνηση προώθησε για πρώτη φορά «πιλοτικά» την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Υ/Σ συναντώντας την καθολική αποδοκιμασία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στο κάλεσμα των δύο Ομοσπονδιών σε αποχή συσπειρώθηκαν σε συντριπτικά ποσοστά άνω του 90%. Η προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ να παρουσιάσει ως «εκσυγχρονισμό» και «εκδημοκρατισμό» τις ηλεκτρονικές κάλπες έπεσε στο κενό και η ηγεσία δέχθηκε ένα ισχυρό χαστούκι από τους εκπαιδευτικούς.

Περισσότερα...

Είναι γνωστή η τακτική του υπουργείου Παιδείας να θολώνει τα νερά με την «μαϊμουδοποίηση»  των λέξεων και μπορούμε να πούμε ότι οι επιτελείς του υπουργείου της Παιδείας ξέρουν καλά αυτή την τέχνη και θα μπορούσαν να υπερηφανευθούν ότι έχουν πάρει και διδακτορικό!

Άλλωστε ο λόγος δεν είναι μία σύμβαση ανάμεσα σε ανθρώπους, ομάδες, τάξεις ή έθνη αλλά εμπεριέχει την κοινωνική πράξη. Ο λόγος, οι λέξεις δεν συμβολίζουν κάτι όπως λένε οι μεταδομιστές γλωσσολόγοι, αλλά είναι τμήμα της κοινωνικής ζωής, με δυο λόγια η ομιλία δεν είναι όλος ο κόσμος αλλά τμήμα του. Σ’ αυτό το τμήμα προσπαθούν να κυριαρχήσουν, να το «αποικιοποιήσουν», να το διαστρεβλώσουν και να το φέρουν στ’ άχαρα μέτρα τους.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Οι προσλήψεις 31.846 αναπληρωτών

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 8.688 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 9.575 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

α) 2.200 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ),

β) 5.981 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση, και

γ) 254 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων

Μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ):

α) 1.475 στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ)

β) 2.180 στην Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη (παράλληλη)

γ) 720 στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ)

δ) 741 στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) στα ΚΕΔΑΣΥ

Περισσότερα...

του Χρήστου Κάτσικα,

Κενά στην εκπαίδευση λόγω κακοδιαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού” και άλλα δαιμόνια με υπεύθυνους  τους εκπαιδευτικούς διαπίστωσε ο  συντάκτης της Καθημερινής Απόστολος Λακασάς στο άρθρο του “Πιο πολλοί εκπαιδευτικοί, πιο πολλά κενά” -“Ερευνα του ΟΟΣΑ δείχνει τα παράδοξα” στην Κυριακάτικη Καθημερινή (28 Αυγούστου) 

Ο κ. Λακασάς επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι η χώρα μας έχει τους περισσότερους εκπαιδευτικούς σε Δημοτικό και Γυμνάσιο ανά μαθητή μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ

Περισσότερα...

20ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: «Ένα κενό κάτω από την προσωπίδα…» (Γ. Σεφέρης, «Ο βασιλιάς της Ασίνης»)

γράφει ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης(*)

Η προκλητική συμπόρευση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΛΜΕ έχει πυροδοτήσει την τελευταία βδομάδα πλήθος καταγγελιών για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του. Αυτή η ενιαία πολιτική στάση των κυρίαρχων παρατάξεων όχι μόνο δεν προκαλεί, δυστυχώς, ουδεμία έκπληξη, αλλά και αντανακλά ευθέως τη συμφωνία των πολιτικών φορέων στους οποίους πρόσκεινται για την πάση θυσία διαπαραταξιακή συναίνεση της ΟΛΜΕ στην επελαύνουσα κυβερνητική επίθεση και τη σιγή νεκροταφείου που πασχίζουν να επιβάλλουν στην Ομοσπονδία, παρά τη γενικευμένη οργή και την απόρριψη της κυρίαρχης πολιτικής από το σύνολο των συναδέλφων/-ισσών. Πέρα από τις ένοχες σιωπές και τις επικίνδυνες φλυαρίες των κυρίαρχων παρατάξεων, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους για να τα πούμε με το όνομά τους:

Περισσότερα...