Στις 13 Σεπτέμβρη επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στις αίθουσες, ενώ από την 1η Σεπτέμβρη οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ξανά στα σχολεία τους. Η νέα σχολική χρονιά αποτελεί μια αναπαραγωγή της περασμένης, με ακόμα χειρότερους όρους για τους εκπαιδευτικούς. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δείχνει να μην διδάχθηκε από τα τραγικά αδιέξοδα της περασμένης χρονιάς, το παρατεταμένο λουκέτο στα σχολεία, ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια παγκοσμίως, όπως ομολογεί η ίδια η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Περισσότερα...

Η μουσική και τα τραγούδια του αθάνατη κληρονομιά για τους αγωνιζόμενους λαούς

Το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου 2021, πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης. Η είδηση πως ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή, διέτρεξε την παγκόσμια ειδησεογραφία ενώ προκάλεσε εύλογα πανελλήνια συγκίνηση αλλά και διέγερση αντιφατικών αισθημάτων. Το μουσικό έργο του Μ. Θεοδωράκη είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την υπόθεση των αγώνων για εθνική και κοινωνική χειραφέτηση των καταπιεζόμενων λαϊκών μαζών, για την πολιτιστική τους αφύπνιση, για την έκφραση των επιθυμιών, των προσδοκιών, των καημών, των ελπίδων τους για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη και ανθρώπινη. Ο Μ. Θεοδωράκης έφυγε απ’ τη ζωή αλλά το έργο του παραμένει, έχοντας βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στην ελληνική πολιτιστική άνθιση προηγούμενων δεκαετιών, και ευρύτερα δίνοντας ώθηση και πνοή σ’ ό,τι αποτελεί τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Περισσότερα...

«ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ»… ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ – Κεραμέως: 40.000 αποκλείστηκαν

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής έχουν πολλαπλές συνέπειες, «προϊόντα», βεβαίως του νέου συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ (με εκρηκτικό μείγμα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις αλλαγές στο μηχανογραφικό με επιλογή λίγων τμημάτων και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων).

Η υπουργός Παιδείας δεν μας διέψευσε καθόλου. Ίσα ίσα σε κάποιες περιπτώσεις μας έκανε να φαινόμαστε μετριοπαθείς. Στις βάσεις εισαγωγής αναφερόμαστε και στον αριθμό των υποψηφίων που αποκλείστηκαν. Στον αριθμό κενών θέσεων στα Πανεπιστήμια αναφερόμαστε. Στα ρεκόρ που έσπασε αναφερόμαστε. 

Περισσότερα...

 Φέρνουν νέο σαρωτικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

Ενιαίος πανεκπαιδευτικός αγώνας διάρκειας η απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ!

Μόλις ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που σήμανε το πετσόκομμα και τον αποκλεισμό πολλών χιλιάδων υποψηφίων, λόγω του ταξικού κόφτη της διαβόητης «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», το ΥΠΑΙΘ προωθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο το νέο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα που έρχεται να σαρώσει τις δύο βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση βγάζουν από το συρτάρι τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ούτε στα όνειρά τους δεν μπορούσαν να δουν να υλοποιούνται λόγω των σοβαρών αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος και της αντίστασης που πρόβαλε στα αντιδραστικά τους σχέδια.

Περισσότερα...

του Γιώργου Καββαδία*

Ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τη θεσμοθέτηση του παιδαγωγικού ρατσιμσού και σχολεία πολλών ταχυτήτων με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται οι μαθητές στα τμήματα. Ενώ μέχρι σήμερα, μοναδικό κριτήριο ήταν η αλφαβητική σειρά και απαγορευόταν η μετακίνηση μαθητή σε άλλο τμήμα, τώρα, με το νομοσχέδιο Κεραμέως, που θα βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Ιουλίου, εισάγονται ποιοτικά κριτήρια, με την απόφαση της κατανομής να λαμβάνεται τελικά από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Περισσότερα...

Αλλάζει το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης που προέβλεπε οι διορισμοί να γίνουν σε δύο φάσεις. Όπως ανακοίνωσε επίσημα το μεσημέρι της Τρίτης 6 Ιουλίου η Νίκη Κεραμέως οι μόνιμοι διορισμοί στη γενική Παιδεία θα γίνουν σε μία φάση, εντός του καλοκαιριού, με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν να διαμορφώνεται στις 11.700 από 10.500 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Περισσότερα...