Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

Νέα άρθρα

ekpaideutikos omilos

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Η σημερινή ημέρα 5 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών. Δίνεται, έτσι, ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο ο διάλογος και ο προβληματισμός για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη κοινωνία.

Η θρυμματισμένη εικόνα των εκπαιδευτικών στο σχολείο των «παραγκωνισμένων»

Μέσα στο κύμα της απαξίωσης του σημερινού σχολείου, ξεχωρίζει ένα πρόσωπο, ο εκπαιδευτικός. Είναι ο «σημαντικός άλλος», η μόνη φανερή φιγούρα του ανώνυμου σχολικού μηχανισμού που στα μάτια των μαθητών και της πλειονότητας της κοινωνίας έχει μια θαυματουργική δύναμη, άλλοτε θεία και άλλοτε διαβολική, άλλοτε ως φορέας σωτηρίας και άλλοτε ως φορέας απώλειας. Η αλήθεια είναι ότι, πολλές φορές άδικα, χρεώνεται ο εκπαιδευτικός όλα όσα πικραίνουν και απογοητεύουν τους μαθητές από την τρυφερή τους ηλικία στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο λειτουργώντας σαν αρένα ανελέητου ανταγωνισμού αδυνατεί να προσελκύσει τους μαθητές δίνοντας τους την απόλαυση της μάθησης και ικανοποιώντας τις μορφωτικές τους ανάγκες.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ ως πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έχει αναλάβει τον ρόλο της τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών με αλλεπάλληλα έγγραφα – διαταγές που αντιβαίνουν όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά ακόμα και τους αυταρχικούς νόμους της κυβέρνησής του.

Την Παρασκευή 1/10 έστειλε έγγραφο στους Διευθυντές και Προϊσατμένους των σχολείων με βάση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και σε ρόλο Εφετείου αποφάσισε οριστικά «είναι συνεπώς παράνομη κάθε συμμετοχή» στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες «Συλλογικού προγραμματισμού, εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγηση των σχολικών μονάδων». Και διατάσσει να «υποβάλλονται ηλεκτρονικά η συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και ο συλλογικός προγραμματισμός, παραμένει ανοικτή προκειμένου να υλοποιηθούν οι διαδικασίες που ορίζονται στην υπό στοιχεία 108906/ΓΔ4/10.09.2021 «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» υπουργική απόφαση (Β΄4189)».

Περισσότερα...

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κατέφυγε στα δικαστήρια για να χτυπήσει την απεργία – αποχή την οποία έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ενάντια στην αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ενεργοποιώντας τις αντιδημοκρατικής και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του νόμου «Χατζηδάκη». Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ διαβλέποντας τα μαζικά χαρακτηριστικά που προσλαμβάνει για δεύτερη φορά η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιδίδεται σε ένα νέο κρεσέντο αυταρχισμού και καταστολής. Θέλει να τρομοκρατήσει και να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει στο γύψο τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Περισσότερα...

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Τετάρτη 15/9 18:30 στα Προπύλαια!

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά αρνείται να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Όχι μόνο δεν αραιώνει τους μαθητές στα τμήματα, αντίθετα προχωρά σε συγχωνεύσεις αυξάνοντας τους μαθητές στους 27 στις σχολικές αίθουσες! Ούτε λόγος για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες. Προκλητικά ο Βορίδης μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωνε περικοπές στις δαπάνες για προσωπικό στην καθαριότητα στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Περισσότερα...

Στις 13 Σεπτέμβρη επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στις αίθουσες, ενώ από την 1η Σεπτέμβρη οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ξανά στα σχολεία τους. Η νέα σχολική χρονιά αποτελεί μια αναπαραγωγή της περασμένης, με ακόμα χειρότερους όρους για τους εκπαιδευτικούς. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δείχνει να μην διδάχθηκε από τα τραγικά αδιέξοδα της περασμένης χρονιάς, το παρατεταμένο λουκέτο στα σχολεία, ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια παγκοσμίως, όπως ομολογεί η ίδια η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Περισσότερα...

Η μουσική και τα τραγούδια του αθάνατη κληρονομιά για τους αγωνιζόμενους λαούς

Το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου 2021, πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης. Η είδηση πως ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή, διέτρεξε την παγκόσμια ειδησεογραφία ενώ προκάλεσε εύλογα πανελλήνια συγκίνηση αλλά και διέγερση αντιφατικών αισθημάτων. Το μουσικό έργο του Μ. Θεοδωράκη είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την υπόθεση των αγώνων για εθνική και κοινωνική χειραφέτηση των καταπιεζόμενων λαϊκών μαζών, για την πολιτιστική τους αφύπνιση, για την έκφραση των επιθυμιών, των προσδοκιών, των καημών, των ελπίδων τους για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη και ανθρώπινη. Ο Μ. Θεοδωράκης έφυγε απ’ τη ζωή αλλά το έργο του παραμένει, έχοντας βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στην ελληνική πολιτιστική άνθιση προηγούμενων δεκαετιών, και ευρύτερα δίνοντας ώθηση και πνοή σ’ ό,τι αποτελεί τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Περισσότερα...