Μιλάνε για χιλιάδες προσλήψεις κρύβοντας το καθεστώς δουλοπαροικίας

Προγράμματα ΟΑΕΔ καταπολέμησης ...της εργασίας!

Των Χρήστου Κάτσικα - Μαρίας Δανιήλ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κεντρικοί τίτλοι πολλών εφημερίδων αλλά και τηλεοπτικών δελτίων γεμίζουν με ...χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Χιλιάδες προσλήψεις και μια μαγική λέξη: «Ωφελούμενοι»!

Παράλληλα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με πυκνές παρεμβάσεις του τονίζει ότι ΤΟ 2014 «θα απολύσουμε 15.000 στο Δημόσιο και θα προσλάβουμε άλλους τόσους».

Τι συμβαίνει;

 Προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ΕΣΠΑ

ή εισαγωγή του εργασιακού μεσαίωνα στην εκπαίδευση και σε όλο το δημόσιο!

Τα προγράμματα "καταπολέμησης της ανεργίας" και την απελπισία των χιλιάδων ανέργων εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να προωθήσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και αντικαθιστά τους "παλιούς" μισθούς και τη σταθερή εργασία, με ψίχουλα. Παράλληλα, συνηθίζει τον "ωφελούμενο" σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό και μισθολογικό μοντέλο.

Πρόκειται για προγράμματα που έρχονται να δώσουν ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα. Να συμπιέσουν κι άλλο προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Είναι οι πρώτες πράξεις του δράματος για την εργασία που θέλουν να επιβάλουν σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πριν έξι μήνες έβγαλαν σε διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες και τώρα προσλαμβάνουν επιστάτες στα σχολεία με τους νέους όρους.

Προγράμματα ΟΑΕΔ, «επιταγές εισόδου» ή «voucher» και «κοινωφελής εργασία», προσφέρουν ολιγόμηνη απασχόληση, με αντάλλαγμα εργασία χωρίς κανένα δικαίωμα, μισθούς των 490 ευρώ και μηδενικό κόστος για τον εργοδότη. Ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, με θύματα τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, επιδιώκει να εμπεδώσει σταδιακά, την ολοκληρωτική αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων.

Άμεσα ωφελούμενοι, για αρχή, ήταν οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα που προσλάμβαναν αθρόα, αφού πρώτα έκαναν εκκαθαρίσεις, απολύοντας και οδηγώντας σε «εθελούσια» έξοδο, τους "καλά" αμειβόμενους υπαλλήλους. Στη συνέχεια, οι «προσλήψεις» με αυτά τα χαρακτηριστικά, επεκτάθηκαν σε όλους τους τομείς του κράτους. Σε δήμους, υπηρεσίες μέχρι και στην εκπαίδευση, έκαναν την εμφάνισή τους εργαζόμενοι 5μηνης απασχόλησης μετατρέποντας το πολυπόθητο ΕΣΠΑ, σε πολιορκητικό κριό για την αντικατάσταση της μονιμότητας με την απόλυτη ευελιξία.

Θυμίζουμε, ότι 50.000 «ωφελούμενοι» προσλαμβάνονται σε εφαρμογή της διάταξης ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΔ.1. του Νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ 107/9-5-2013), με τον οποίο νομοθετήθηκε η νέα μείωση στην πράξη του κατώτερου μισθού, χάρη στην τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη (υποπαράγραφος ΙΔ.1,) προβλέπει ολιγόμηνη πρόσληψη ανέργων σε ΟΤΑ, περιφέρειες ή άλλες υπηρεσίες όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών είναι από το ΕΣΠΑ. Εισάγεται επισήμως ο όρος «ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ» και όχι εργαζόμενοι. Οι ωφελούμενοι λοιπόν, «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», θα έχουν καθαρές αμοιβές «όχι μεγαλύτερες» από 490 ευρώ ή 19,6 ευρώ καθαρά την ημέρα όσοι είναι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ μηνιαία ή 17 ευρώ την ημέρα για όσους είναι κάτω των 25 ετών. Μια ακόμη «καινοτομία», που έρχεται από το παρελθόν, εισάγεται ως οδηγός για το μέλλον: ο μισθός των 490 και 427 μισθών δεν είναι κατώτατος αλλά ανώτατος! Ακόμη, η ασφάλιση των «ωφελουμένων» είναι στο ΙΚΑ, και «εκτός από τα παραπάνω καταβαλλόμενα ποσά οι δικαιούχοι φορείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε άλλη παροχή ή ενίσχυση προς τους ωφελούμενους». Επίσης, η κατάρτιση του τελικού πίνακα κατάταξης γίνεται από τον ΟΑΕΔ (με κριτήρια που θα καθορίζονται από υπ. Αποφάσεις και τον εποπτεύει το ΑΣΕΠ).

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω γεγονός, το οποίο συνέβη σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας και αξίζει να αναφερθεί:

Κοινωνική λειτουργός προσελήφθη με ΕΣΠΑ, σαν κοινωνική λειτουργός. Είναι κάτω των 25 και θα δουλεύει 8-4, χωρίς να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητές της, ποιος την προσέλαβε, για ποια θέση, με ποιόν εργοδότη και ποιόν προϊστάμενο. Μετά από ψάξιμο διαπιστώθηκε, ότι το ίδιο γίνεται και σε άλλα σχολεία με τραπεζοκόμους, επιστάτες κ.λ.π.. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι σχολικοί φύλακες που ήταν μόνιμοι αντικαταστάθηκαν από επιστάτες με 435 ή 490 ευρώ, για 6,5 μήνες, χωρίς καθόλου δικαιώματα.

Στο μέλλον, το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το διδακτικό προσωπικό. Τα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα της Ε.Ε. («Πρωτοβουλία για την ανεργία των νέων», «Εγγύηση για τη νεολαία», «Συμμαχία για τη μαθητεία») που προωθούνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, μοριοδοτούν ουσιαστικά όχι την εργασία αλλά την ανεργία ανακυκλώνοντάς τους και απαλλάσσοντας εργοδότες και κράτος, από οποιοδήποτε κόστος, οικοδομώντας κομμάτι κομμάτι, το νέο μοντέλο εργαζομένου.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ με ελαστικές σχέσεις εργασίας κατακλύζουν την εκπαίδευση και προδιαγράφουν το μέλλον όλων των εκπαιδευτικών. Επιδίωξη τους είναι, αφού απολύουν όσους διατηρούν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να προσλαμβάνουν στη θέση τους ίδιους ή άνεργους με εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Αυτό στην εκπαίδευση αφορά το μόνιμο προσωπικό, τους αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού και τους αναπληρωτές των παλιών ΕΣΠΑ. Ειδικά για τους αναπληρωτές δεν είναι τυχαία η συζήτηση που έχει ανοίξει στους κυβερνητικούς κύκλους για μοριοδότηση του χρόνου ανεργίας και όχι του χρόνου προϋπηρεσίας. Γιατί είναι φανερό ότι η νέα τάξη πραγμάτων στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί την ανεργία ως πολιορκητικό κριό για να καταστρέψει τις προηγούμενες σταθερές σχέσεις εργασίας και τους ανθρώπους που τις κατείχαν. Την ίδια στιγμή, για να σωθεί από την οργή και το θυμό των εκατομμύρια ανέργων-θυμάτων της πολιτικής του, δημιουργεί εκ περιτροπής έξοδο από την ανεργία, δίνει περιστασιακά δουλειά σε λίγους, τους ξεζουμίζει, και στη συνέχεια τους πετά ξανά στην ανεργία για να πάρει άλλους.

Με το πρόγραμμα αυτό του ΟΑΕΔ επιχειρήθηκε πριν λίγο καιρό να προσληφθούν συνάδελφοι νηπιαγωγοί για να στελεχώσουν τα νηπιαγωγεία. Δεν ολοκληρώθηκε γιατί το ζήτημα αποκαλύφθηκε από τους συλλόγους Π.Ε. και γιατί είναι αντισυνταγματική η πρόληψη εκπαιδευτικών από φορέα που είναι διαφορετικός από το υπουργείο Παιδείας. Σκόπελος που «πολυμήχανη» κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπεράσει.