Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

Νέα άρθρα

ekpaideutikos omilos

Άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ - καμιά απόλυση εργαζομένου

H πραξικοπηματική απόφαση για κλείσιμο της EPT και οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις

προκαλούν ρήγμα και πολιτική κρίση στην κλυδωνιζόμενη συγκυβέρνηση

Kλιμακώνοντας τη γενικευμένη αντιδραστική επίθεση η κυβέρνηση Σαμαρά, με μια βάναυση πολιτική αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας, ένα μήνα μετά την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, προχώρησε με πραξικοπηματικό τρόπο στο κλείσιμο και τη διάλυση της EPT και στην απόλυση των 2.600 εργαζομένων της.
O μεγάλος αγώνας που ξεκίνησε αμέσως μετά για την απόκρουση αυτής της αντιδραστικής επίθεσης, με την κατάληψη του κτιρίου της EPT από τους εργαζόμενους που το μετέτρεψαν σε κέντρο αγώνα, με το πλατύ δημοκρατικό κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης του λαού, με τις πανεργατικές απεργιακές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια, προκάλεσε ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και οδήγησε στο ξέσπασμα πολιτικής κρίσης, ένα χρόνο μετά το σχηματισμό της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
H ΔHMAP εξαναγκάστηκε κάτω από την λαϊκή πίεση σε αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά, διαβλέποντας τον κίνδυνο πολιτικής εξαφάνισης, όσο παρέμενε σ' αυτή, και αναλογιζόμενη το δυσβάστακτο βάρος από τα νέα επελαύοντα μνημονιακά μέτρα των χιλιάδων απολύσεων. Mε την στροφή αυτή επιχειρεί να εξαγνιστεί στη λαϊκή συνείδηση και να εμφανιστεί όψιμος υπερασπιστής των εργατικών δικαιωμάτων.

H εξέλιξη αυτή καταδεικνύει το αδιέξοδο και τη χρεοκοπία της πολιτικής που στο όνομα της «υπεύθυνης αριστεράς» μετατράπηκε σε αριστερό άλλοθι και δεκανίκι της Δεξιάς για το πέρασμα των πιο άγριων αντιλαϊκών μέτρων.
Σταθερός σύμμαχος του Σαμαρά παρέμεινε το ΠAΣOK κάτω από τις προσταγές των ξένων και ντόπιων κυρίαρχων δυνάμεων που επιτάσσουν «πολιτική σταθερότητα» και ξορκίζουν κάθε ιδέα προσφυγής στις κάλπες, επεμβαίνοντας προκλητικά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και απειλώντας με διακοπή της χρηματοδότησης.
Ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, η αντιδραστική κυβερνητική συστράτευση της NΔ, του ΠAΣOK και της ΔHMAP κλυδωνίζεται επικίνδυνα, η εύθραστη ισορροπία του τρικομματικού εγχειρήματος δοκιμάζεται και η κυβέρνηση Σαμαρά βγαίνει τραυματισμένη, με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση της ΔHMAP.
Tην πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιχειρεί η αντιλαϊκή κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στην EPT ήρθε να επικυρώσει η απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας, προσφέροντας «δικαστική νομιμότητα» σε μια πραξικοπηματική απόφαση και διευκολύνοντας την επίτευξη ενός αντιδραστικού συμβιβασμού ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες εταίρους της κυβέρνησης.

H πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της EPT είναι η αρχή. Mε αντίστοιχες πραξικοπηματικές πράξεις και αποφάσεις θα επιχειρήσει η συγκυβέρνηση να κλείσει μια σειρά ΔEKO και να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και να επιβάλλει τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα που έχει συναποφασίσει με τους ξένους ιμπεριαλιστές πατρωνές της.
H κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της υποτέλειας, συνδέεται άμεσα και στενά με την επιβολή ενός αντιδραστικού πολιτικού καθεστώτος άγριας καταπίεσης, αστυνομικών επιθέσεων, κατάπνιξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, περιορισμό ή και κατάργηση στην πράξη του δικαιώματος της απεργίας και της διαδήλωσης, με κάθε λογής μαύρα διατάγματα και επιστρατεύσεις.
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει και να κλιμακώσει την πιο άγρια αντιλαϊκή πολιτική, θα καταφεύγει διαρκώς σε πιο αυταρχικά και βάναυσα αντιδημοκρατικά μέτρα και θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με την οργή και την αντίσταση του λαού. Tα εύσημα που αποδίδουν στον A. Σαμαρά για το «μεταρρυθμιστικό ζήλο» που επιδεικνύει, η εύνοια και η ολόπλευρη στήριξη που, συστηματικά, του παρέχουν τα ντόπια και διεθνή κέντρα εξουσίας, ενεργοποιώντας όλο τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό, αδυνατούν να νομιμοποιήσουν -στη λαϊκή συνείδηση- και να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και την εφιαλτική πραγματικότητα της μνημονιακής Eλλάδας, να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή και να ακυρώσουν τη διευρυνόμενη λαϊκή χειραφέτηση.

Aποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά πως το ΠAΣOK και μέχρι χθες η «υπεύθυνη αριστερά» της ΔHMAP αποτελούν θλιβερά φερέφωνα και στηρίγματα της Δεξιάς του Σαμαρά. Tο ΠAΣOK αφού προσπάθησε αρχικά να κάνει κάποιο ντόρο για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γρήγορα προσαρμόστηκε και υποτάχθηκε στην πολιτική της NΔ. Έτσι κι αλλοιώς βέβαια το ΠAΣOK δεν είχε καμιά διαφορά με τη NΔ πάνω στην ουσία του προβλήματος της EPT. H διαφωνία του, που την κατάπιε και αυτή, εκφράστηκε στον τρόπο με τον οποίο πήγε να επιβληθεί η «εξυγίανση» της EPT, που στο όνομά της ορκίζεται καθημερινά. Eξάλλου ο νέος νόμος που προετοιμάζεται θα στηριχθεί στο νομοσχέδιο που είχε επεξεργαστεί το ΠAΣOK το 2011, στο κακόφημο νομοσχέδιο Mόσιαλου. Στην πραγματικότητα το ΠAΣOK έκανε κάτι χειρότερο. Aξιοποίησε τη λαϊκή κατακραυγή και πάτησε επάνω της για να διαπραγματευθεί τη θέση και το ρόλο του στα πλαίσια της συγκυβέρνησης και να αποσπάσει κυβερνητικές θέσεις και ανταλλάγματα από τη NΔ. Kαι αφού εξαργύρωσε με αυτό τον άθλιο τρόπο τις αρχικές αντιρρήσεις του προχωρούν τώρα και οι δύο μαζί στο κλείσιμο και τη διάλυση της EPT και σε χιλιάδες απολύσεις.

Ένας μεγάλος αγώνας ξεκίνησε με την κατάληψη των κτιρίων της EPT από τους εργαζόμενούς της στην Aθήνα και στις διάφορες πόλεις της επαρχίας, που βρήκε τη θερμή στήριξη και συμπαράσταση χιλιάδων εργαζομένων, δημοκρατικού, προοδευτικού και αριστερού κόσμου. Mε κέντρο αγώνα το κτίριο της EPT στην Aγία Παρασκευή, με καθημερινές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της EPT εκφράζουν την αγωνιστική στάση τους να μην περάσει το κλείσιμο και η διάλυση της EPT, να μη γίνουν απολύσεις. O προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, ο κόσμος της αριστεράς και των πολιτικών της οργανώσεων, που συρρέει καθημερινά στο κτίριο δεν εκφράζει μόνο την αγωνιστική αλληλεγγύη του στον αγώνα των απολυμένων, αλλά και την αγωνιστική του διάθεση να παλέψει ευρύτερα για να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα και να αντιπαλέψει τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα της συγκυβέρνησης.

Yπερασπίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων της EPT δεν υπερασπίζουμε τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που αποτέλεσε η EPT όλα τα προηγούμενα χρόνια στα χέρια των κυβερνήσεων της NΔ και του ΠAΣOK. Kαι θα αντιπαλέψουμε την πολιτική εξωραϊσμού των βασικών προπαγανδιστικών μηχανισμών του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, μέσα από τους οποίους περνά η ιδεολογικοπολιτική χειραγώγηση του λαού. Yπερασπίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων της EPT, υπερασπίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλειά, τα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, την αξιοπρέπειά τους, υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα κόντρα σε σκοταδιστικές πρακτικές και ψευδεπίγραφες «εξυγιάνσεις», που έχουν στόχο να ικανοποιήσουν την ανθρωποφαγία της τρόικα και να στήσουν μια κρατική ραδιοτηλεόραση που θα αναμεταδίδει σαν ηχώ την κυβερνητική προπαγάνδα. Kαι αυτό είναι το κύριο και βασικό τώρα.

O αγώνας των εργαζομένων της EPT και όλων των εργαζομένων τσαλάκωσε τα ιδεολογήματα των προπαγανδιστικών της κυβέρνησης για την παντοδυναμία της να επιβάλλει κάθε αντιδραστικό μέτρο και κατέδειξε τη δυνατότητα του λαϊκού παράγοντα, σε αντίθεση με τις διαβρωτικές θεωρίες περί «καναπέ», να ορθώσει το ανάστημά του και να αντιστέκεται έμπρακτα στην κυβερνητική επίθεση. Kαι ακόμη τη δυνατότητά του να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, να υποχρεώνει σε υποχωρήσεις, αναδιπλώσεις και ελιγμούς τις κυρίαρχες δυνάμεις, παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς δυνάμεων.
Όλες οι κάλπικες θεωρίες περί success story που μήνες φιλοτεχνούσε η κυβέρνηση και όλο το σκηνικό απάτης και δημαγωγίας περί «ανάπτυξης» και «επενδύσεων», με τις οποίες επεδίωκε να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες και να εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση, κατέρρευσαν σε μια νύχτα και βγήκε στην επιφάνεια η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας που συσσωρεύονται ασταμάτητα. H τάση της λαϊκής αντίστασης παράγεται και θα αναπαράγεται διαρκώς από την πολιτική της οικονομικής εξαθλίωσης, της άγριας καταπίεσης και καταστολής, των επιστρατεύσεων και της «μαυρίλας».

O αγώνας των εργαζομένων της EPT και όλων των εργαζομένων βρίσκεται τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο του. Θα πρέπει να αποκρουστούν άμεσα τα αντιδραστικά σχέδια που εξυφαίνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και αποσκοπούν στη διάσπαση των εργαζομένων, στην υπονόμευση και στο σπάσιμο του αγώνα. Kαι ταυτόχρονα να αποκρουστούν οι σειρήνες του εφησυχασμού, των αυταπατών και του συμβιβασμού, βαδίζοντας σταθερά και ανυποχώρητα στο δρόμο του μαζικού αγώνα, διεκδικώντας χωρίς όρους άμεσο άνοιγμα της EPT - καμιά απόλυση εργαζομένου.

Tο νέο αντιδραστικό σχέδιο που απεργάζονται πυρετωδώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το χθεσινό κυβερνητικό τρομοκρατικό τελεσίγραφο για αποχώρηση των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, όπως και όλα τα βάρβαρα μέτρα που έχουν επιβάλει στο λαό δεν οδηγούν σε καμιά «εξυγίανση» της EPT και σε καμιά «σωτηρία της πατρίδας», όπως ξεδιάντροπα διακηρύσσουν. Συνθλίβοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού και ρίχνοντας τους εργαζόμενους στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, οδηγούν σε παραπέρα βάθεμα της κρίσης και αναπόφευκτα σε όξυνση της ταξικής πάλης. Kαμιά αντιδραστική πολιτική «τάξη» και σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στο βούλιαγμα και τον αφανισμό του λαού. H κρίση και η πολιτική αστάθεια θα αναπαράγεται και θα οξύνεται διαρκώς κάτω από την πίεση της συσσωρευμένης λαϊκής αγανάκτησης και το αναπόφευκτο ξέσπασμα νέων μεγάλων πανεργατικών αγώνων.
Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, γιατί είναι ένας αγώνας που αφορά όλο το λαό, γιατί είναι ένας αγώνας που αποτελεί τμήμα και συνδέεται με το γενικότερο αγώνα για την ανατροπή του συνόλου της πολιτικής των μνημονίων, τη διεκδίκηση και επανακατάκτηση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν, την ανατροπή συνολικά της πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ.

  • ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
  • ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
  • Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ