Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Κινητοποίηση για τους αναπληρωτές στο Υπουργείο Παιδείας 30/1

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών

 

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας καθορίζεται το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).

Με βάση το πλαίσιο αυτό: όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 μέρες μπορεί να απολυθεί με καταγγελία της σύμβασης του, δεν πληρώνεται για το διάστημα πέραν των 15 ημερών και το διάστημα αυτό δεν του αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία. Με την ίδια εγκύκλιο το υπερβάλλον των 15 ημερών χρονικό διάστημα αναρρωτικής άδειας δεν αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία ούτε στις εγκύους αναπληρώτριες!   

Έτσι, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εφόσον «δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σπουδαίου λόγου (ασθένεια, κύηση) δικαιούνται άδεια, όχι μεγαλύτερης διάρκειας του μισού μήνα συνολικά». Κι ακόμη «οι ίδιοι εκπαιδευτικοί μετά τη συμπλήρωση, κατά τα ως άνω, μισού μήνα αδείας με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας…». Κατά συνέπεια «οποιαδήποτε χορηγηθείσα  άδεια, πέρα των 15ημερών, συνολικά ανά έτος, δε μπορεί να υπολογισθεί, ως διδακτική προϋπηρεσία». Καλούνται μάλιστα οι Διευθύνσεις ανταποκρινόμενες στην «αδήριτη ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της  οικονομίας» να εφαρμόσουν άμεσα τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί μνημείο αντεργατικής βαρβαρότητας. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μετά από 15 μέρες άδειας θα μπορούν να πεταχτούν στο δρόμο, ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που μπορεί να έχουν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η «δημοσιονομική προσαρμογή». Για πρώτη φορά και επίσημα, όχι μόνο ενοχοποιείται η εγκυμοσύνη, αλλά αποτελεί και αιτία πιθανής απόλυσης εργαζομένου και απώλειας του χρόνου προϋπηρεσίας. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση καταπατά και την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, καθώς ο Νόμος 1483/1984 και το άρθρο 142 του Νόμου 3655/2008 προστατεύουν την εγκυμοσύνη, απαγορεύουν την απόλυση εγκύων, ενώ ρητά αναγνωρίζουν την απουσία από την εργασία, λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης, ως κώλυμα χωρίς δική τους υπαιτιότητα και, επομένως, δικαιούνται να λάβουν κανονικά τις αποδοχές τους από τον εργοδότη τους. Το υπουργείο τα γνωρίζει όλα αυτά πολύ καλά και για αυτό το λόγο  προσπαθεί μέσω της εγκυκλίου του να αποποιηθεί των ευθυνών του, καθιστώντας υπεύθυνους τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε  μόνο για τους αναπληρωτές, αλλά στοχεύει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για όλους. Η προστασία σε περίπτωση ασθένειας και η μητρότητα φαίνεται να αποτελούν, για τη συγκυβέρνηση, αναχρονισμό του παρελθόντος μπροστά στους στόχους και τις επιταγές του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή που η διεύθυνση ΠΕ Πειραιά έχει ζητήσει 50 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 139 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, το υπουργείο παιδείας για τη συμπλήρωση αυτών των κενών έστειλε 6 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 16 ωρομίσθιους των 4 ωρών! Οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται 2.660 ώρες διδασκαλίας κάθε εβδομάδα στα σχολεία του Πειραιά!

Από εδώ και πέρα για κάθε αναπληρωτή (κατ’ αρχήν) συνάδελφο που ασθενεί θα αναγκαστούμε να αναλαμβάνουμε εμείς την αναπλήρωσή του έτσι ώστε να μην απολυθεί. Διαφορετικά θα χρεωνόμαστε την απόλυση του.

 

  • Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση της κατάπτυστης εγκυκλίου,
  • Ίσα δικαιώματα σε όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και συμβασιούχους) – Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση της προϋπηρεσίας για την περίοδο της ανεργίας.
  • Δηλώνουμε ότι ως σύλλογοι θα στηρίξουμε συνδικαλιστικά και νομικά κάθε συνάδελφο/ ισσα που θα απολυθεί για το συγκεκριμένο λόγο. Θα προχωρήσουμε σε άμεση κινητοποίηση στο βαθμό που η διοίκηση εφαρμόσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο που καταπατά την υπάρχουσα εργατική νομοθεσία.
  • Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους / ισσες σε συνάντηση για να συντονίσουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μας την Πέμπτη 24 Γενάρη και ώρα 17.00,στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, (Αγχιάλου 175 και Δογάνη)
  • Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ και τις ΕΛΜΕ Αττικής να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών του Πειραιά την Τετάρτη 30 του Γενάρη, 13.00.
  • Καλούμε τα Δ.Σ των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να αναδείξουν το θέμα και να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών του Πειραιά την Τετάρτη 30 του Γενάρη και ώρα 13.00.

 

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ (ΩΡΑ 13.00), ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Νησιών Αργοσαρωνικού

Κερατσινίου- Περάματος « Νίκος Πλουμπίδης»

Κορυδαλλού- Αγίας Βαρβάρας

Νίκαιας - Πειραιά

Πειραιά «Η Πρόοδος»

Πειραιά « Ρήγας Φεραίος»