Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Οδοστρωτήρας μέτρων

  • ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ, THΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
  • ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ …
  • ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

 

Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, υλοποιεί την πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ, σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων -με συνοπτικές διαδικασίες- με το 3ο Μνημόνιο, τον προϋπολογισμό του 2013, το νέο φορολογικό και το επαίσχυντο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ.Σαρώνουν μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, καταργούν κάθε κοινωνικό αγαθό, προωθούν τα εφιαλτικά σχέδια των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες, εντείνουν την καταστολή.  

 

Η παράδοση της χώρας στο διευθυντήριο της ΕΕ επικυρώνεται και τυπικά από αποφάσεις της, αποκτώντας επικυριαρχία σε δομές του κράτους (επίτροποι στα υπουργεία, εποπτεία με δεσμευμένο ειδικό λογαριασμό στα έσοδα της χώρας από ιδιωτικοποιήσεις και φορολογία, εποπτεία προϋπολογισμού και αναπροσαρμογή του ανά μήνα κλπ).

Τέτοιο είναι το μέγεθος της βρώμικης δουλειάς της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ώστε νομοθετούν σε συνθήκες περιορισμένης δημοσιότητας, στήνοντας βιομηχανία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται πλέον με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Αυτή η διακυβέρνηση οδηγεί στη ραγδαία φτωχοποίηση (3,4 εκατομμύρια φτωχών), στην εκτόξευση της ανεργίας (1,4 εκατομμύρια), στη μαζική μετανάστευση των νέων, στην αποσύνθεση των δημόσιων υπηρεσιών -ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας άταφος νεκρός– στο γκρέμισμα του όποιου «κράτους – πρόνοιας» είχε απομείνει.

Την ίδια ώρα νέα σκάνδαλα ξέσπασαν και βυσσοδομούν στους κόλπους της συγκυβέρνησης και του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στη βίλα Αμαλίας, στη Λ. Καραγιάννη κλπ και οι εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις είναι ένα ακόμα δείγμα έντασης της καταστολής. Τα κόμματα της ολιγαρχίας κηρύσσουν «εχθρό» το λαό, έχοντας ως εφεδρεία τη συμμορία της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», που είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα της πολιτικής τους, υποκρίνονται ότι την καταγγέλλουν, ενώ ιδεολογικά και πολιτικά την έχουν εκθρέψει και την αξιοποιούν για την ποινικοποίηση και υπονόμευση των λαϊκών αγώνων και δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν την απόλυση 25.000 εργαζομένων στο Δημόσιο το 2013 με τη μέθοδο της «διαθεσιμότητας», στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το  2015.  Γυρίζουν τη σελίδα 100 χρόνια πίσω, θυμίζοντας σκηνές «πλατείας Κλαυθμώνος», όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονταν σωρηδόν από τις εναλλασσόμενες αστικές κυβερνήσεις. Το κρεσέντο του αυταρχισμού δεν έχει όριο με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, με βάση το νόμο 4057/2012 που -σε συνδυασμό με το ν. 4093/2012 για την αργία και τη διαθεσιμότητα- διαμορφώνουν ένα μεσαιωνικό πλαίσιο χειραγώγησης και πειθάρχησης. Οι αιρετοί καταργούνται από τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία πλέον αποτελούνται από δύο δικαστές και ένα διευθυντή εκπαίδευσης. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να βρεθεί ελέγξιμος, λόγω «αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς, εντός ή εκτός υπηρεσίας», να τεθεί σε αργία χωρίς να έχει αποφανθεί το Πειθαρχικό, καταργείται δηλαδή ακόμη και αυτό το τεκμήριο της αθωότητας! Καθιερώνονται εξοντωτικές ποινές για το διωκόμενο  εκπαιδευτικό, ενώ εισάγεται για πρώτη φορά  η έννοια της διοικητικής χρηματικής κύρωσης που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100.000 ευρώ!

 

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΑΛΥΣΟΔΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η χρεοκοπία, του εκπαιδευτικού και του σχολείου, συντελείται!  Σχολεία της φτώχειας και της παγωνιάς, που δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες. Είναι απαράδεκτο στα μέσα Ιανουαρίου να υπάρχουν περισσότερα από 2.200 κενά. Ο Υφυπουργός, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά (1.600 κατά το Υπουργείο), ανακοίνωσε πως οι πιστώσεις είναι μόνο 124 για αναπληρωτές! Ενώ ήδη έχει δηλώσει ότι το 2013-14 θα προσληφθεί μόλις το 13% του αριθμού αναπληρωτών που προσλήφθηκαν φέτος και ότι δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί!

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση). Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δηλώνεται ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι στην πραγματικότητα ανασφάλιστοι και δουλεύουν στα όρια της μαύρης απασχόλησης! Συγκεκριμένα: Η άδεια με αποδοχές άνω των 15 ημερών ετησίως (ασθένεια, εκτός επιπλοκών κύησης και άδειας τοκετού ή λοχείας) οδηγούν στην απόλυση τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς! Οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας! Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, το υπουργείο νομοθετεί μέσω εγκυκλίων παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία.

Στις 31/12/2012 τo Υπουργείο Παιδείας άλλαξε αιφνιδιαστικά τις περιοχές μετάθεσης, τις οποίες και διευρύνει, σχεδόν όλες, στα όρια των νομών. Είναι φανερό ότι με τις αποφάσεις του χειροτερεύει τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν σχέση με τις υπηρεσιακές μεταβολές των καθηγητών. Οι συγκεκριμένες αλλαγές συνδέονται με μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως το κλείσιμο σχολείων, την αύξηση του ωραρίου, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Επιχειρούν τη διεύρυνση της κινητικότητας των εκπαιδευτικών σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, με δυσμενείς συνέπειες στη διαδικασία της μετακίνησης-τοποθέτησης γενικά, τη συμπλήρωση του ωραρίου κλπ. Όλα αυτά σημαίνουν αφάνταστη ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική αφαίμαξη των συναδέλφων που θα αναγκαστούν να συμπληρώνουν ωράριο σε πολλά σχολεία και με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, υπολογίζοντας και το στοιχείο ότι το υπουργείο δε δικαιολογεί πλέον υπερωρίες και οδοιπορικά λόγω διάθεσης σε περισσότερα του ενός σχολεία. Με δεδομένο τους ελάχιστους μόνιμους διορισμούς και τις μηδαμινές προσλήψεις αναπληρωτών (όσες γίνονται θα αφορούν δυσπρόσιτα σχολεία και ήδη υπάρχει μεγάλο ποσοστό άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από τους αναπληρωτές στα σχολεία αυτά), εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι τα σχολεία της περιφέρειας θα υπολειτουργούν, έχοντας πολλά κενά καθηγητών και άμεσο κίνδυνο να μαραζώσουν και να κλείσουν.

 

ΚΑΙ  ΕΠΟΝΤΑΙ  ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ…

Συνακόλουθα ετοιμάζουν αντιδραστικές αλλαγές για το Λύκειο και την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Νέοι ταξικοί φραγμοί ορθώνονται, διαμορφώνοντας ένα φτηνό, ευέλικτο και πειθαρχημένο σχολείο, υποταγμένο στους νόμους της αγοράς. Η επίθεση της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Νέα εξεταστικά πλέγματα [πανελλήνιες εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου], παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών (δραστική μείωση ειδικοτήτων, συγχωνεύσεις σχολείων), αντικατάσταση τμήματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας με απλήρωτη εργασία υπό τη μορφή «της μαθητείας», θα εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εγκατάλειψης προωθείται το «νέο» σχολείο όπου θα βασιλεύει το πνεύμα του ανταγωνισμού, της ταξικής διαφοροποίησης και των «δεξιοτήτων». Ένα σχολείο της ημιμάθειας, της χειραγώγησης, της φτώχειας και της αναξιοπρέπειας δε θα μπορούσε παρά να πλαισιώνεται από την ανάλογη αυταρχική - ιεραρχική δομή. Γι’ αυτό θέλουν τον εκπαιδευτικό – λάστιχο, χωρίς δικαιώματα, περιπλανώμενο από σχολειό σε σχολειό, φτωχό, σκυφτό, υποταγμένο, αμίλητο… Και έρχεται και η αξιολόγηση, που αποτελεί φίλτρο για «να επιλεχθούν» αυτοί που θα απολυθούν, φίλτρο μισθολογικής καθήλωσης και μοχλό υποταγής και χειραγώγησης. Και το σύστημα με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων-τμημάτων, την κατάργηση μαθημάτων και ειδικοτήτων, με την  αύξηση ωραρίου, γνωρίζει καλά πώς θα εμφανίσει «υπεραριθμίες».

 

Η «σκουριά» της συνδικαλιστικής ηγεσίας

Ο κρατικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός βρίσκεται στον αντίποδα της ταξικής πάλης, αποτελεί το μακρύ χέρι και το δούρειο ίππο της συγκυβέρνησης. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνδικαλιστικής, κυβερνητικής και κρατικής γραφειοκρατίας των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, των αποσπασματικών και χωρίς προετοιμασία απεργιών, χωρίς κλιμάκωση και προοπτική σύγκρουσης. Δυστυχώς, η  διάλυση -με την ανοχή και ενοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΛΜΕ-  έχει φτάσει μέχρι και τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία.

Χρειαζόμαστε, ΤΩΡΑ, την αγωνιστική ενότητα, το συντονισμό των σωματείων και των εργαζομένων, σε ένα μέτωπο αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης. Με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, τα οποία θα συντονίζονται ενωτικά, αγωνιστικά και θα υπερβαίνουν αδιέξοδες διχαστικές πρακτικές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, πρωτίστως των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ. Αγωνιζόμαστε για ένα πανεργατικό-παλλαϊκό κίνημα αντίστασης και ανατροπής και για ένα διαφορετικό συνδικαλισμό. Με οργάνωση στη βάση, ενάντια στη γραφειοκρατία και τη λογική της ανάθεσης, αποκαθηλώνοντας τις φιλοκυβερνητικές-φιλοεργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες από παντού.  

 

Γιατί αν δεν μοιραστούμε κοινούς αγώνες, θα μοιραστούμε κοινές ήττες!

 

  • ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΜΕ, με το ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ μας, ΤΑ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ και  ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ μας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ – ΔΙΩΞΗ και ΑΠΟΛΥΣΗ. Κανένας αξιολογητής στην τάξη. Έξω οι αξιολογητές από τα σωματεία μας. Κατοχύρωση της οργανικής θέσης, της μονιμότητας, της εργασιακής δημοκρατίας. Αντίσταση στην πολιτική των ταξικών φραγμών, της απομόρφωσης, της φτώχειας και της ανεργίας.
  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΜΑΖΙΚΟΙ  ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  ΜΟΝΙΜΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
  • ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ. Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα -- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.
  • ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ --- ΕΞΩ ΑΠΟ ΟΝΕ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ 

 

Να συγκληθούν  ΑΜΕΣΑ Γενικές Συνελεύσεις και ΓΣ Προέδρων, που θα  οργανώσουν τον αναγκαίο  μαχητικό παρατεταμένο αγώνα μας [με πολυήμερες απεργίες, καταλήψεις, συλλαλητήρια].

Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών. Με συγκρότηση επιτροπών αγώνα και  ενίσχυση των απεργιακών μας ταμείων.

Με συντονισμό των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων, και όσων περισσότερων αγωνιστικών κλάδων και σωματείων καταστεί δυνατόν

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ  --  ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ  --  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 

    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ   Δ.Ε.  

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  2013