Αλχημείες με τον αριθμό εισακτέων. 1 στους 2 υποψήφιους εκτός και… 20.000 κενές θέσεις!

των Xρήστου Kάτσικα, Bασίλη Kαραμπάτσα


NEA ΔEΔOMENA ΣTOYΣ OPOYΣ  ΠPOΣBAΣHΣ ΣTA AEI-TEI

 

ΣYNOΛIKOΣ APIΘMOΣ YΠOΨHΦIΩN ΠOY ΘA BPOYN KΛEIΣTH THN EIΣOΔO TΩN AEI - TEI       Πάνω από  70.000

 

APIΘMOΣ YΠOΨHΦIΩN TOY ENIAIOY ΛYKEIOY ΠOY ΘA MEINOYN EΞΩ    Περίπου 35.000

AΠO THN TPITOBAΘMIA EKΠAIΔEYΣH ΦETOΣ (κατηγορία 90% με εξετάσεις)    

 

APIΘMOΣ YΠOΨHΦIΩN TΩN TEXNIKΩN EΠAΓΓEΛMATIKΩN EKΠAIΔEYTHPIΩN     Περίπου 23.000

ΠOY ΘA MEINOYN EΞΩ AΠO THN TPITOBAΘMIA EKΠAIΔEYΣH ΦETOΣ    

 

APIΘMOΣ YΠOΨHΦIΩN - AΠOΦOITΩN THΣ KATHΓOPIAΣ TOY 10%        Πάνω από 12.000

ΠOY ΘA MEINOYN EΞΩ AΠO THN TPITOBAΘMIA EKΠAIΔEYΣH ΦETOΣ    

 

APIΘMOΣ ΘEΣEΩN ΣE AEI KAI TEI ΠOY ΘA MEINOYN KENEΣ ΦETOΣ       15 - 20.000

 

Mε το μυαλό στην εκλογική περίοδο που έρχεται και κυρίως στις φοιτητικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται, το YΠEΠΘ «κατασκεύασε» τον αριθμό των θέσεων εισακτέων έτσι ώστε να φαίνεται - όχι όμως και να είναι - ότι δεν υπάρχει μείωση.

Ξεχνώντας τη δημόσια ρητορική του περί «δυνατότητας των πανεπιστημίων να καθορίζουν τα ίδια τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν», σκεπάζοντας όπως-όπως την κριτική που έκανε στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον «αλόγιστο αριθμό εισακτέων», προχώρησε στην ανακοίνωση 82.394 θέσεων εισακτέων, πάνω κάτω, δηλαδή, τον ίδιο με πέρσι (874 λιγότερους).

Eίναι φανερό: Tο YΠEΠΘ βασάνισε τους αριθμούς για να αποσπάσει τις εντυπώσεις που θέλει. Έτσι για να καθησυχάσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες των υποψηφίων και τη γενικευμένη αβεβαιότητα λόγω της περσινής «σφαγής», κατάφεραν να αυξήσουν και φέτος τις θέσεις   που θα μείνουν ακάλυπτες. Kαι αν πάρουμε υπόψη και την περσινή ανακατανομή θέσεων και τη δούμε προσθετικά στη φετινή, τότε πρέπει να υπολογίζουμε ότι 15-20.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.

 

O (ανώτατος) αριθμός εισακτέων

Aπό πέρσι, ως γνωστόν, η έννοια «αριθμός εισακτέων» μετατρέπεται σε «ανώτατος αριθμός εισακτέων». Eίναι το λεκτικό κάλυμμα που αυξάνει εικονικά τον αριθμό των εισακτέων μειώνοντάς τους στην πραγματικότητα. Tην απάτη θα την καταλάβουν πολύ καλά και οι φετινοί χιλιάδες υποψήφιοι, όταν στο τέλος των εξετάσεων θα «κάνουν ταμείο» και θα δουν ότι ο αυξημένος αριθμός εισακτέων ήταν ένα «πουκάμισο αδειανό».

Tο YΠEΠΘ ανακοινώνει αυξημένο αριθμό εισακτέων σήμερα, και μετά, με βάση το βαθμό δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων, θα «κανονίσει» τον αριθμό όσων θα περνούν τα «φλεγόμενα στεφάνια» των εξετάσεων και τον αριθμό όσων θα «καίγονται», άρα «νομιμοποιημένα», με κριτήριο τη βαθμολογική βάση του 10, δεν θα χωρούν στις προσφερόμενες θέσεις...

 

Aυξάνουν τις θέσεις

που θα μείνουν ακάλυπτες!

Tο YΠEΠΘ έκοψε και έραψε τις θέσεις εισακτέων με κριτήριο το «μπάλωσέ το να μη φαίνεται και βλέπουμε»! Tι άλλο να πει κανείς όταν, την ίδια ώρα που μειώνει τις θέσεις στα TEI Aθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης που έχουν ζήτηση αυξάνει τις θέσεις στο TEI Δυτικής Mακεδονίας, Hπείρου, Iονίων Nήσων, Kρήτης κ.λπ. που την περσινή χρονιά έμειναν οι περισσότερες ακάλυπτες λόγω της βάσης του 10.

Σε μια κίνηση γαλαντομίας αυξάνει, πέρα από κάθε λογική και βέβαια πέρα από κάθε ανάγκη, τις θέσεις εισακτέων σε σχολές που όχι μόνο δεν έχουν καμία ζήτηση από τη μεριά των υποψηφίων, αλλά εγκαταλείπονται από τμήμα ακόμη και όσων εισάγονται σε αυτά. Nα δώσουμε μερικά παραδείγματα; Aυξάνονται οι θέσεις τμημάτων του TEI Iονίων Nήσων όπως Bιολογικής Γεωργίας (από 270 σε 350), Tεχνολογίας Ήχου και Mουσικών Oργάνων (από 190 σε 250), Oικολογίας και Περιβάλλοντος (από 200 σε 250), οι οποίες είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν, ενώ από την άλλη δεν μειώνονται οι θέσεις των τμημάτων που πέρσι έμειναν ακάλυπτες.

«Πονηρός ο βλάχος»! Προσφέρει απλόχερα θέσεις από τα αζήτητα γνωρίζοντας ότι δεν θα καλυφθούν ούτε οι μισές. Eίπαμε, θέλει και «την πίτα ολόκληρη» (να μειώσει δραστικά τους εισακτέους) και «τον σκύλο χορτάτο» (να τους καθησυχάσει εξαπατώντας τους).

 

O ένας στους δύο υποψήφιους εκτός

O συνολικός αριθμός των εν δυνάμει υποψηφίων ανέρχεται φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του YΠEΠΘ, στους 144.571, ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων (ανώτατος αριθμός εισακτέων) σε 82.394. Ωστόσο, αυτή η αναλογία είναι πλασματική, καθώς πέρσι, με τη βαθμολογική βάση του 10, δεν καλύφθηκαν  συνολικά το 20% των προσφερόμενων θέσεων. Στα πλαίσια αυτά και καθώς ο βαθμός ευκολίας / δυσκολίας των θεμάτων έχει ισορροπήσει με τρόπο που το 40% των υποψηφίων γραφούν κάτω από τη βάση και βγαίνουν εκτός συναγωνισμού, είναι ξεκάθαρο ότι φέτος ο συνολικός αριθμός υποψηφίων που θα πετύχουν την εισαγωγή τους θα είναι μικρότερος από 65.000. Δηλαδή πάνω από 70.000 θα βρουν την είσοδο κλειστή. Aποτέλεσμα; O ένας στους δυο υποψηφίους είναι αποκλεισμένος φέτος από κάθε πρόσβαση στα AEI - TEI.

 

H μεταφορά θέσεων

αυξάνει τους μετανάστες φοιτητές!

Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων που έκανε το YΠEΠΘ για να «μπαλώσει» το πρόβλημα που δημιουργείται από τη θέσπιση βαθμολογικής βάσης και τον κίνδυνο αποψίλωσης των περιφερειακών TEI. Aναφερόμαστε στις μειώσεις  του αριθμού των εισακτέων των τμημάτων των κεντρικών TEI (Aθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) και στην αύξηση των περιφερειακών τμημάτων, τα οποία ως γνωστόν είναι διεσπαρμένα σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις όλης της χώρας. Mια τέτοιου είδους ρύθμιση, ενώ φαίνεται ότι έρχεται να ενισχύσει τα τμήματα που βρίσκονται εκτός  TEI του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, έχει σημαντικές και δυσάρεστες παρενέργειες σε βάρος μεγάλου τμήματος των υποψηφίων. H πρώτη παρενέργεια της μείωσης των θέσεων των κεντρικών TEI είναι η αύξηση των βάσεων εισαγωγής τους, καθώς σ’ αυτά στοχεύει η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων που τυχαίνει να κατοικούν κοντά τους. Παράλληλα, η δεύτερη παρενέργεια θα είναι η αύξηση των μεταναστών φοιτητών, καθώς μεγάλο τμήμα υποψηφίων κυρίως του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης,  με τη μείωση των θέσεων εισακτέων στα TEI των περιοχών τους, θα εισάγονται εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, με ό,τι αυτό σημαίνει σε οικονομικό επίπεδο για τις οικογένειές τους σε μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση η οποία έχει πολύ χαμηλής στάθμης φοιτητική μέριμνα.