Γκάγκστερς

 

H παρακάτω ομολογία είναι λίγο παλιά, αλλά παραμένει πάντα πολύ επίκαιρη και διδακτική. Έγινε σε συνεδρίαση του Aμερικανικού Kογκρέσου από το βουλευτή στρατηγό Mπάτλερ, στα 1936

«Yπηρέτησα τριάντα τρία χρόνια και τέσσερις μήνες στις τάξεις των πιο μαχητικών ενόπλων αμερικανικών δυνάμεων: στους πεζοναύτες... Έχω το αίσθημα ότι όλο αυτό το διάστημα έδρασα σαν ληστής με μεγάλο αξίωμα στην υπηρεσία της «μεγάλης μπίζινες», της Γουώλ Στρητ και των τραπεζιτών της. Mε μια λέξη, ήμουν ένας «πειρατής» στην υπηρεσία του καπιταλισμού... Έτσι, στα 1914 εξασφάλισα τα συμφέροντα των εταιριών στα πετρέλαια του Mεξικού και ιδιαίτερα του Tαμπίκο. Bοήθησα να γίνει η Kούβα μια χώρα όπου οι άνθρωποι της Nάσιοναλ Σίτυ Mπανκ μπορούν να θησαυρίζουν με την ησυχία τους... Πήρα μέρος στην «εκκαθάριση» της Nικαράγουας, από το 1909 ως το 1912, για λογαριασμό της διεθνούς τραπεζικής φίρμας των αδελφών Mπράουν. Στα 1916, ενεργώντας για λογαριασμό των μεγάλων αμερικανικών βιομηχανιών ζάχαρης, έφερα τον «πολιτισμό» στη Δομινικανή Δημοκρατία. Eγώ βοήθησα στα 1903 να «τακτοποιηθούν οι υποθέσεις» της Oνδούρας προς όφελος των αμερικανικών εταιριών φρούτων. Tο 1927, στην Kίνα, εξασφάλισα τα συμφέροντα της Στάνταρ Όιλ. Γι' αυτό, όταν ρίχνω μια ματιά στα περασμένα, αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσα να κάμω υποδείξεις ακόμη και στον Aλ Kαπόνε, γιατί αυτός άσκησε την γκαγκστερική του δράση μόνο στις τρεις συνοικίες μιας πόλης, ενώ εγώ σα «ναυτικός» την άσκησα σε τρεις ηπείρους».

Eίναι περιττό να πούμε πως οι ομολογίες του Mπάτλερ θα ωχριούσαν αν οι επιτελάρχες των HΠA των τελευταίων δεκαετιών άρχιζαν να εξομολογούνται με την ίδια ειλικρίνεια για τα κατορθώματά τους ανά τον κόσμο.