Ένα λαμπρό παράδειγμα κεφαλαιοποιητικού συστήματος!

H γιγαντιαία εταιρεία Enron Corp., που κρατούσε την έβδομη θέση μεταξύ των μεγαλυτέρων του κόσμου στον τομέα της διαχείρισης ενεργειακών αποθεμάτων και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, κατέρρευσε πρίν δύο μήνες, μετά από μία καλοστημένη απάτη των κορυφαίων στελεχών της και της εταιρείας ορκωτών λογιστών Arthur - Andersen.

H μετοχή της Enron Corp, που τον Aύγουστο του 2000 είχε φθάσει τα 90,65 δολ. HΠA, βρέθηκε να ξεπουλιέται τον Δεκέμβρη του 2001, στα 26 σέντς, μέσω ενός καλοστημένου δικτύου εταιρειών - μαϊμούδων, ενώ παράλληλα τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας είχαν φροντίσει, ένα χρόνο πριν, να πουλήσουν τις μετοχές τους στη μεγαλύτερη άνοδό τους.

Περίπου 1,5 δις δολ. εξαφανίστηκαν μαζί με τα στελέχη, ενώ χιλιάδες υπάλληλοι - μικρομέτοχοι στους οποίους, σημειωτέον, είχε απαγορευτεί η πώληση των μετοχών, βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο, έχοντας χάσει τις οικονομίες μιας ζωής και μαζί και τις ασφαλιστικές εισφορές για τη συνταξιοδότησή τους που είχαν δεσμευτεί σε μετοχές της εταιρείας, μέσω των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών 401(κ).

Σημειώνουμε ότι οι λογαριασμοί 401(κ) είναι κάτι σαν αμοιβαία κεφάλαια, όπου εργοδότες και εργαζόμενοι “κοινή συναινέσει”, καταθέτουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές τους σε μετοχές της εταιρείας, προκειμένου ο εργαζόμενος να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση τουλάχιστον του 54ου έτους της ηλικίας του. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος αποποιείται κάθε άλλη πηγή συνταξιοδότησης, ενώ ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει “κοινή συναίνεση” στη μητρόπολη του Kαπιταλισμού.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Oικονομίας, Xριστοδουλάκης, φερόταν αποφασισμένος να φέρει για ψήφιση στη Bουλή νομοσχέδιο που θα αυξάνει το διαθέσιμο χρηματικό κεφάλαιο των  ασφαλιστικών ταμείων που θα μπορεί να διατεθεί για αγορά μετοχών από το 23% που είναι σήμερα, στο 70%!!!

Kαι καθώς η εταιρεία, με βάση τους αμερικανικούς νόμους, διαχειριζόταν και ένα μεγάλο ποσοστό των  διαθεσίμων άλλων αμερικάνικων ασφαλιστικών ταμείων - πολλά από τα οποία είχαν γίνει και μεγαλομέτοχοί της - το νέο σκάνδαλο που ξεσπά, μετά την κατάρρευση των  “χρυσοφόρων” εταιρειών νέας τεχνολογίας, συνταράζει όχι μόνο την αμερικάνικη κοινωνία αλλά και την ίδια την κυβέρνηση Mπους.