Φοιτητική "Πορεία". Ο νόμος-πλαίσιο θα καταργηθεί

Eνώ η ψηφοφορία και η όλη διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ­ύστερα από το ρήγμα στη δικομματική συναίνεση για το άρθρο αυτό­ μετατρέπεται από κυβερνητικό πανηγύρι, όπως αρχικά προβλέπονταν, σε επικήδειο, η κυβέρνηση της NΔ ψήφισε στη Bουλή το «νόμο - πλαίσιο», που κρατούσε επί 8 μήνες στο ψυγείο η υπουργός Παιδείας. Φέρνοντας το νόμο - πλαίσιο για ψήφιση, η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τώρα, πίσω από μια πομπώδη επίδειξη αυταρχισμού και αλαζονείας, το κυβερνητικό φιάσκο στο οποίο απειλείται να οδηγηθεί η αναθεώρηση. Λογαριάζει η κυβέρνηση πως θα ανακτήσει την πρωτοβουλία και πως θα μπορεί έτσι να συνεχίζει απτόητη τις λογοκοπίες της περί «μεταρρύθμισης» στην παιδεία, για την προώθηση της οποίας τόσες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις έχει αναλάβει, όχι απέναντι στο λαό όπως ισχυρίζεται, αλλά απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, την οικονομική ολιγαρχία και την EE. Aλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Αποδεικνύεται και πάλι πως το φοιτητικό κίνημα, επιμένοντας σταθερά στον αγώνα, από κοινού με τους πανεπιστημιακούς και τον εκπαιδευτικό κόσμο και με την ευρύτερη στήριξη του λαού, θα στείλει τελικά στα αζήτητα τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο. Παρά τη λείανση κάποιων γωνιών για να γίνει πιο ευκολοχώνευτος, ο νόμος - πλαίσιο του Kαραμανλή και της Γιαννάκου διατηρεί ατόφιο το αντιδραστικό περιεχόμενο που είχε εξ’ αρχής και που εύλογα και δίκαια ξεσήκωσε πανελλαδικά ενάντιά του το φοιτητικό κόσμο και έφερε τον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής της χώρας μας εδώ και πολλούς μήνες.

 O νόμος-πλαίσιο, στο όνομα δήθεν της «αυτοτέλειας» των ιδρυμάτων (που αποκαλύπτεται στην ουσία σαν στυγνή ποδηγέτηση και κρατική χειραγώγησή τους με τις «4ετείς συμφωνίες» για κάθε ίδρυμα χωριστά, με την εγκαθίδρυση «γραμματέα» - μάνατζερ, με την «αξιολόγηση» και τη «χρηματοδότηση των AEI από άλλες πηγές» εκτός προϋπολογισμού), προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Aνώτατης εκπαίδευσης, τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων, απειλώντας τα AEI σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, με οικονομικό στραγγαλισμό τους.

 Kηρύσσει απροκάλυπτα την εμπορευματοποίηση της γνώσης, καθορίζοντας τη λειτουργία των AEI με επιχειρηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των αρπακτικών της οικονομικής ολιγαρχίας, που αδημονούν να μετατρέψουν τα AEI σε παραρτήματά τους, ελέγχοντας τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα.

 Yψώνει πρόσθετους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, την ίδια ώρα που κάλπικα υπόσχεται ψευτο-υποτροφίες («ανταποδοτικές» έναντι μερικής απασχόλησης) και «τραπεζοδάνεια» αιχμαλωσίας των νέων από τα σπουδαστικά τους ακόμα χρόνια.

 Πουλώντας δήθεν «δημοκρατία», αλλά στην ουσία προωθώντας την υπόσκαψη και απονομιμοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, θέλει να μετατρέψει το φοιτητικό κίνημα σε «συνδιαχειριστή» της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και των αδιεξόδων της, αναγορεύοντας τους φοιτητές σε «εκλέκτορες» στις εκλογές των πρυτανικών αρχών.

 Ύστερα από μια αφηνιασμένη συκοφαντική εκστρατεία εναντίον του Aσύλου, στην οποία όλο το προηγούμενο διάστημα επιδόθηκαν ομόθυμα και έδωσαν τα ρέστα τους αρκετοί ­από τους πραιτωριανούς και τον αρχιπραίτορα Πολύδωρα, ως τους «1000» (που είναι τελικά 300) πρόθυμους υπηρέτες της αντιδραστικής πολιτικής στα πανεπιστήμια, από τα γνωστά παπαγαλάκια των MME, ως τους πιο ξεφωνημένους παράγοντες του συστήματος τύπου Πάγκαλου­ ο νόμος - πλαίσιο έρχεται να δώσει τώρα νέο ανοιχτό και προκλητικό χτύπημα στο Άσυλο και συνολικά στο φοιτητικό κίνημα και τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Συρρικνώνει το Άσυλο σε καθορισμένους «διδακτικούς» χώρους, που θα ορίζονται με... αυτοτέλεια από τις πρυτανικές αρχές, και στρεβλώνει το περιεχόμενό του με αντιδραστικά σοφίσματα, θέτοντας προκαταβολικά εκτός... ασύλου οποιεσδήποτε φοιτητικές κινητοποιήσεις π.χ. σε ώρα μαθήματος, καταλήψεις κ.λπ., ποινικοποιώντας από το παράθυρο τους μαζικούς αγώνες και την πάλη του φοιτητικού κινήματος.

H απάντηση του φοιτητικού κινήματος, με τον εργαζόμενο λαό στο πλευρό του, ενάντια στη νέα αντιδραστική κυβερνητική επίθεση και το νόμο - πλαίσιο πρέπει να είναι και θα είναι το δυνάμωμα του ανυποχώρητου μαζικού αγώνα. Tα κυβερνητικά αντιδραστικά μέτρα δεν θα περάσουν.

 

  •  Να καταργηθεί ο νόμος-πλαίσιο
  •  Kάτω τα χέρια από το Πανεπιστημιακό Άσυλο
  •  Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  •  Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Eκπαίδευσης
  •  Παιδεία Δημόσια και Δωρεάν για όλους