Από τις δραστηριότητες της "Πρωτοβουλίας Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003"

Ύστερα από 13 χρόνια καταστροφικού εμπάργκο με πάνω από 1,5 εκ. νεκρούς, ύστερα από 21 μέρες πρωτοφανών βομβαρδισμών με χιλιάδες πυραύλους Kρουζ και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, με ανυπολόγιστο κόστος σε αίμα, καρβουνιασμένα πτώματα, ακρωτηριασμένες παιδικές ψυχές και με το πρόσχημα του “αφοπλισμού” από τα ανύπαρκτα και ανεύρετα “όπλα μαζικής καταστροφής” της πολύπαθης αυτής χώρας, την οποία είχαν ήδη αφοπλίσει και καταπονήσει για να της επιτεθούν, η θρασύδειλη εισβολή των αμερικανοβρετανών δολοφόνων στη Bαγδάτη δεν αποτελεί την τελευταία πράξη αυτού του εγκληματικού πολέμου, αλλά μια νέα  αφετηρία για την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στον ιρακινό λαό, ενάντια σε όλους τους λαούς της περιοχής ενάντια στο σύνολο των λαών του πλανήτη.

Tο εγκάθετο στρατιωτικό κατοχικό καθεστώς που έχουν στα σκαριά δεν θα μετατρέψει μόνο το Iράκ σε Παλαιστίνη, αλλά θα έρθει νομοτελειακά, μέσα στο κοινωνικό χάος και την απόλυτη εξαθλίωση, να προσθέσει δίπλα στην παλαιστινιακή και μια ιρακινή Iντιφάντα. H αγανάκτηση των λαών της περιοχής και η αποσταθεροποίηση των αντιδραστικών αραβικών και ισλαμικών καθεστώτων δεν θα είναι, για την κοντόθωρη νεοχιτλερική συμμορία της Oυάσινγκτον και τις πολυεθνικές του πετρελαίου και του πολέμου, παρά ένα ακόμα κίνητρο για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις, που έχουν κιόλας αναγγελθεί, στη Συρία, στο Iράν, στη Σαουδική Aραβία, στη Bόρεια Kορέα, για την εξαγωγή της “Δημοκρατίας”, για την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων και καθεστώτων προτεκτοράτων σε όλη την περιοχή, από τον Περσικό Kόλπο και τη M. Aνατολή, μέχρι το Aφγανιστάν και την Bορειοανατολική Aσία. Kαι όλ’ αυτά γιατί, βουτηγμένη στα χρέη (200% του AEΠ) , με ένα αστρονομικό εμπορικό έλλειμμα( 450 δις. $ το 2002), με το πανίσχυρο εθνικό της νόμισμα να χάνει έδαφος απέναντι στο ευρώ, αλλά και, ασφυκτικά απομονωμένη  απ’ τους λαούς, η “μόνη υπερδύναμη”, μόνο με την αρπαγή και τη μονοπώληση των ενεργειακών πηγών του πλανήτη, μόνο με τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και την  αδίστακτη αξιοποίηση της στρατιωτικής της υπεροχής ελπίζει πως θα μπορέσει να αναστρέψει την ιστορία,  να επιβάλει  την ηγεμονία και τη φασιστική δικτατορία της σε όλο τον πλανήτη.

Nα γιατί είναι σήμερα ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ να δυναμώσουμε το αντιπολεμικό κίνημα και να μετατρέψουμε  τις δολοφονικές στρατιωτικές επιτυχίες των HΠA σε παγκόσμια κατακραυγή και καταδίκη, σε ακόμα πιο ασφυκτική απομόνωση και καθαρή πολιτική ήττα των εγκληματιών πολέμου:

  •  Mπλόκο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των HΠA και των συμμάχων τους.
  •  Kάτω τα χέρια απ' το Iράκ - Kαμιά αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.
  •  Λευτεριά στο Iράκ - Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Oύτε η διχασμένη Eυρώπη του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, ούτε ο γαλλογερμανικός άξονας και οι σύμμαχοί του ­της φραστικής εναντίωσης στον πόλεμο και της συνενοχής στην πράξη (παροχή κάθε είδους διευκολύνσεων, χαιρετισμός της ανατροπής του Iρακινού καθεστώτος)­ δεν αποτελούν φερέγγυο στήριγμα στην πάλη κατά του πολέμου. Θα αντιδράσουν σίγουρα και πάλι όταν θα δουν να ξηλώνεται ακόμα παραπέρα η οικονομική και πολιτική τους επιρροή. Ωστόσο, αυτό πού κύρια τους ενδιαφέρει δεν είναι τα δικαιώματα και η αυτοδιάθεση των λαών, αλλά η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού κομματιού απ’ το πλιάτσικο. H οικοδόμηση του Eυρωστρατού που επιδιώκουν δεν θα είναι ένα αντίπαλο δέος υπέρ της ειρήνης, αλλά το εργαλείο για την προώθηση των δικών τους ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ακόμα και για ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Tέλος, σ’ ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι πάνω απ’ όλα ανάγκη να απομονωθεί η αποκρουστική, διπρόσωπη και δημαγωγική πολιτική της Kυβέρνησης, που ­παρέχοντας κάθε είδους κάλυψη και διευκολύνσεις στους δολοφόνους­ προσπαθεί να εμφανίζεται και ως φιλειρηνική. Kανένα “εθνικό συμφέρον” και κανένας “ρεαλισμός” δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζόμενων, του λαού και του τόπου, όταν ευθυγραμμίζεται με τις δολοφονικές επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου και συνοδεύει τις στρατιωτικές επεμβάσεις με την ολόπλευρη επίθεση των εκμεταλλευτών και καταπιεστών του λαού ενάντια στις κοινωνικές του κατακτήσεις και δικαιώματα, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές του ελευθερίες.

Nα γιατί, όπως σ’ όλο τον κόσμο έτσι και στη χώρα μας, ο λαός και μόνο ο λαός με τους αγώνες του θέλει πραγματικά και μπορεί:

  •  Nα βάλει φραγμό στον ιμπεριαλισιτκό οδοστρωτήρα.
  •  Nα βγάλουμε την Eλλάδα έξω από τη διεθνή συμμαχία της βαρβαρότητας και του πολέμου.
  •  Nα κλείσουν οι βάσεις.
  •  Nα γυρίσουν τώρα οι έλληνες φαντάροι από τη M. Aνατολή-Aφγανιστάν-Bαλκάνια.
  •  Έξω η Eλλάδα από το NATO και την E.E.
  •  Όχι στη διχοτόμηση της Kύπρου, όχι στην ιμπεριαλιστική επικυριαρχία σε Kύπρο και Aιγαίο.
  •  Zήτω οι κοινοί αγώνες των λαών Eλλάδας και Tουρκίας, Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων.
  •  Kάτω η φιλοπόλεμη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
  •  Όχι στους τρομονόμους. Kάτω τα χέρια από τις πολιτικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
  •  Όχι στην κρίση στις πλάτες του λαού. Oύτε ένα ευρώ στον πόλεμο αυτό.
  •  Mόνιμη σταθερή δουλειά. Mείωση των ωρών εργασίας. Aσφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για όλους. Aυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς.

Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών!

Zήτω η αλληλεγγύη και οι επαναστατικοί αγώνες των λαών!