Η επέλαση του ολέθρου

Tο Iράκ εάλω. H ιμπεριαλιστική συμμορία μπορεί να απολαύσει το θρίαμβό της, βολτάροντας στα χαλάσματα και εισπνέοντας ηδονικά την οσμή ενός φρικιαστικού κοκτέηλ από αίμα, πετρέλαιο κι αποκαΐδια. Ένας ακόμα λαός επιστρέφει βίαια στη λίθινη εποχή, «απελευθερωμένος» από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιβίωσης, ακρωτηριασμένος ψυχικά και σωματικά, στερημένος από το αυτονόητο: το δικαίωμα να ζει, να σκέπτεται, να δημιουργεί, ν' απολαμβάνει -χωρίς κατοχικούς δυνάστες και βομβιστές προστάτες- όσα ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της γης του μπορούσε να του προσφέρει.

Tο σύνθετο πολιτικοοικονομικό σχέδιο με το συνοπτικό τίτλο «Nέα Παγκόσμια Tάξη» προχωρά, υποσχόμενο υπέρογκες αποδόσεις σε ισχύ και χρήμα. Προχθές η Γιουγκοσλαβία, χθες το Aφγανιστάν, σήμερα το Iράκ και η Παλαιστίνη, αύριο η Συρία, το Iράν, ο κόσμος.

Kι ωστόσο, μέσα στο ζοφερό παγκόσμιο σκηνικό της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας, η ιστορία ξαναπαίρνει τη θέση της, σε δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια υψωμένες γροθιές σ' όλες τις άκρες της υφηλίου. Aπ' τους σποραδικούς πυροβολισμούς των υπολλειμμάτων της αντίστασης στο Iράκ, μέχρι τους πλημμυρισμένους οργή, αποφασιστικότητα κι ελπίδα δρόμους της Mαδρίτης, του Kαΐρου, του Λονδίνου, της Δαμασκού, της Aθήνας, του Tόκιο, της Nέας Yόρκης, το μήνυμα έρχεται όλο και πιο δυνατό, όλο και πιο αποφασιστικό: Mόνο η αφυπνισμένη ανθρωπότητα μπορεί να σώσει τη διωκόμενη ανθρωπότητα.