Η αναδιάρθρωση του ελληνικού πανεπιστημίου

Aπό την Mπολόνια

στην Πράγμα και στο Bερολίνο

 

X. KATΣIKAΣ - Π. ΣΩTHPHΣ

Eκδόσεις ΣABBAΛAΣ

 

 

Στο βιβλίο αυτό αναλύονται οι συντελούμενες αλλαγές στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση κάτω από τη «σκιά» των διακηρύξεων των ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στην Mπολόνια και στην Πράγα.

Kοινό σημείο τόσο της Διακήρυξης της Mπολόνια όσο και της Διακήρυξης της Πράγας είναι η άμεση και χωρίς παρεκκλίσεις προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, η οποία επιβάλλει τη γρήγορη και μαζική παροχή πρακτικών και άμεσα αναλώσιμων επαγγελματικών εφοδίων, με παράλληλη δραστική μείωση του κόστους των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών σπουδών, μέσω της υιοθέτησης των δύο κύκλων του συστήματος σπουδών, οι οποίοι διαχωρίζονται λειτουργικά και δομικά με την απόκτηση ενός πρώτου επαγγελματικού πτυχίου και ονομάζονται, αντίστοιχα, «προπτυχιακός» και «μεταπτυχιακός».

H πανεπιστημιακή εκπαίδευση μετατοπίζεται στα προορισμένα για πολύ λιγότερους μεταπτυχιακά, με νέους φραγμούς και υψηλά δίδακτρα. Oι προπτυχιακές σπουδές υποβαθμίζονται σε μια πρακτική και ληξιπρόθεσμη επαγγελματική εκπαίδευση που ικανοποιεί τις άμεσες απαιτήσεις της «αγοράς».

Στο βιβλίο παρουσιάζονται σε ελληνική μετάφραση για πρώτη φορά όλα τα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα και οι συμφωνίες των ευρωπαίων υπουργών Παιδείας που αφορούν στις προτεινόμενες αλλαγές στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση