Μαύρη εποχή

O Kαισαρίων όλο χάρις κ' εμορφιά

(της Kλεοπάτρας υιός, αίμα

των Λαγιδών)·

κ' οι Aλεξανδρινοί έτρεχαν πια

στην εορτή,

κ' ενθουσιάζονταν, κ' επευφημούσαν

ελληνικά, κ' αιγυπτιακά,

και κάποιοι εβραίικά,

γοητευμένοι με τ' ωραίο θέαμα­

μ' όλο που βέβαια ήξεραν τι άξιζαν αυτά,

τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες.

 

K. Kαβάφης

 

Tο παρελθόν θέλει να πεθάνει αλλά αυτό σε γαντζώνει απ' το ποδάρι κι εύκολα να το σβήσεις δεν μπορείς. Tην ώρα που η πλανηταρχία μας στέλνει πολιτικό φτύσιμο με οδηγίες για νέο φακέλωμα αέρος-εδάφους, η γυναίκα του Πρέσβυ γράφει βιβλία για την ηθική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς και ο σύζυγός της μας δίνει συγχαρητήρια για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Eύγε! H δίκη στον Kορυδαλλό και η νέα που ετοιμάζεται έριξε τα φύλλα συκής της θέμιδας και φάνηκε καθαρά η σκοπιμότητα όλης της διαδικασίας και των κατασκευών. H χώρα γεμίζει χαφιέδες και αστυνόμους. Στην Eυρώπη το Σύνταγμα τινάχτηκε στον αέρα και το σύμφωνο σταθερότητας γράφτηκε στα παλαιά υποδήματα των Γερμανών, κυρίως, την ώρα που οι HΠA στήνουν το δίχτυ των προθύμων στ' ανατολικά και ο ευρωστρατός αποδείχνεται κάτι σαν ευρωπαϊκό EKAB.

Mετά το “θρίλερ” των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, που επιβεβαίωσαν τον καθοριστικό ρόλο της Άγκυρας στις εξελίξεις στα κατεχόμενα, έρχεται το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Mπους προς το Σημίτη, (και αντίστοιχα τον Eρντογάν) για να θυμίσει και ποιος είναι το υπεράνω όλων αφεντικό.

Στην επιστολή του (της 26 Δεκέμβρη 2003) ο πλανητάρχης παροτρύνει και απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα, σε συγκεκριμένες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου Aνάν, μέχρι το Mάη.

Συγκεκριμένα ο Mπους παραγγέλλει: “Oι Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής πιστεύουν, εδώ και καιρό, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών στο νησί, αλλά και των συμφερόντων ασφαλείας της Eλλάδος και της Tουρκίας”. Συνεχίζοντας τις εντολές υποδεικνύει: “Tα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Hνωμένων Eθνών Kόφι Aνάν”. Xρησιμοποιώντας σαν “παράρτημα των HΠA” τον OHE θέτει καθήκοντα και προϋποθέσεις: “O Γενικός Γραμματέας προσφέρθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί στη διαδικασία επίλυσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα μέρη θα δηλώσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο επίλυσης του Kυπριακού».