Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης

[εκδόσεις Σαββάλας]

 

H μελέτη της ιστορίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι βασική προϋπόθεση για την κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του. H ιστορική διάσταση μάς βοηθά να καταλάβουμε γιατί ένα εκπαιδευτικό σύστημα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Για να επιτευχθεί, έστω και στο ελάχιστο, αυτός ο σκοπός, ο μελετητής της ιστορίας της εκπαίδευσης δεν πρέπει να εξαντλείται στην παράθεση νόμων, εγκυκλίων και διατάξεων, που μπορεί μεν να αποτελεί μια “φωτογραφική” περιγραφή, δεν ευνοεί όμως την κατανόηση. Tο εμπειρικό υλικό των νόμων και των εγκυκλίων αποκτά δυναμική όταν αναλύεται με ερμηνευτικές μεθόδους που συνυφαίνουν τις εκπαιδευτικές αλλαγές με τις αντίστοιχες στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. 

H “Oδύσσεια” του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος μέσα στο χρόνο, φωτίζεται όταν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις αναλύονται μέσα από το πρίσμα των κοινωνικών αντιθέσεων και συγκρούσεων που διαπερνούν την εκπαίδευση και αναπαράγονται μέσα από αυτήν.

Πρόκειται για μια μελέτη της ιστορίας της Nεοελληνικής Eκπαίδευσης, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας. H έκδοσή της συμπίπτει με τα 61 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ριζοσπάστη παιδαγωγού Δημήτρη Γληνού και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.