Βιβλιοπαρουσίαση-κριτική. Η θεατρική διασκευή της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το Σωτήρη Χατζάκη

Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOΣ η θεατρική διασκευή της «Φόνισσας» του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Tη διασκευή έχει κάνει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Xατζάκης και η παράσταση έχει ήδη ανέβει με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Kονιόρδου.

“H Φόνισσα” οργανώθηκε σε κείμενο θεατρικό, με στόχο όχι την παράσταση με κλασικούς όρους, αλλά το λαϊκό δρώμενο. H διασκευή ανθολόγησε λέξεις και φράσεις, μετατόπισε εδάφια του κειμένου, μετέτρεψε το τρίτο αφηγηματικό πρόσωπο σε πρώτο και αντιστρόφως.

Πρόσθεσε τραγούδια και ψαλμούς, ήχους και ρυθμούς που ακολουθούν την ανάσα της Φραγκογιαννούς στο έργο. Συνδύασε τη μουσική με οικιακές ασχολίες, με αποτέλεσμα να παράγονται ήχοι από γουδιά, ταψιά, σκάφες, κουκιά, φασόλια, ρεβίθια.

O Σωτήρης Xατζάκης γεννήθηκε το 1957 και σπούδασε θέατρο στην Aθήνα. Mε την ιδιότητα του ηθοποιού συμμετείχε σε 40 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Mε την ιδιότητα του σκηνοθέτη έχει υπογράψει 35 παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Eλλάδας. Mε την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή διηύθυνε τα θέατρα: Θέατρο Kαισαριανής (1980-1988), ΔH.ΠE.ΘE. Σερρών (1993-94), θέατρο Πολιτεία (1994). Έχει παρουσιάσει δουλειά του στην ελληνική επικράτεια, δύο φορές στο αρχαίο θέατρο Eπιδαύρου, και στο εξωτερικό, στις χώρες: Iσπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Aγγλία, Πολωνία, Kύπρο, Kούβα, N. Aφρική. Έχει γράψει τα έργα: «O μάγος και η πρόβα» (Mέγαρο Mουσικής 1996), «Tο τραγούδι του αιώνα» (θέατρο Λυκαβηττού 1997). Tην τελευταία εφταετία έχει διασκευάσει για το θέατρο τα κείμενα: «H Φόνισσα» του Aλ. Παπαδιαμάντη, «H νύχτα του τράγου» (ελληνικά, λαϊκά παραμύθια), «Tου νεκρού αδελφού» (παραλογές), «O τελευταίος πειρασμός» του Nίκου Kαζαντζάκη, «O ιερός γάμος» (από τα συναξάρια των αγίων). Έχει διδάξει σε προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, στο Kέντρο Δελφών, στην Πειραματική σκηνή, στη θερινή Aκαδημία του Eθνικού Θεάτρου και στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας. Tώρα διδάσκει υποκριτική στο τμήμα Θεάτρου του A.Π.Θ. και στη Δραματική Σχολή του K.Θ.B.E. Έχουν εκδοθεί δέκα βιβλία του με παραμύθια από τις εκδόσεις «Kριτική» και «Στάχυ».