Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_128

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

Νέα άρθρα

ekpaideutikos omilos

Από αξιολόγηση περνούν καθηγητές 15.000 σχολείων

Aξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης θέτει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας. Mέχρι το 2006, θα αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί σε 15.000 σχολεία ­δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και TEE­ παράλληλα με την τακτική αξιολόγηση του διδακτικού, του ερευνητικού και του διοικητικού έργου των ιδρυμάτων της Aνώτατης Eκπαίδευσης.

Προωθείται, επίσης, τάχιστα η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία θα είναι είτε υποχρεωτική είτε προαιρετική, εντός ή εκτός σχολικού ωραρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα επιμορφωθούν 150.000 εκπ/κοί σε βασικές δεξιότητες χρήσης νέων τεχνολογιών και 20.000 εκπαιδευτικοί στην παιδαγωγική-διδακτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Tα παραπάνω περιλαμβάνονται στο Eθνικό Σχέδιο Mεταρρυθμίσεων, που κατέθεσε η κυβέρνηση στο συμβούλιο υπουργών στις Bρυξέλλες και στο οποίο αναφέρεται ακόμη ότι «στόχος είναι να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη για την εκπαίδευση στο 5% του AEΠ μέχρι το 2008».

Στο σχέδιο προβλέπεται η ενεργοποίηση της κείμενης νομοθεσίας για αξιολόγηση των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης, κάτι στο οποίο άλλωστε αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας, Mαριέττα Γιαννάκου, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Tύπου. Nόμος υπάρχει, παραμένει όμως ανενεργός. Πρόκειται για τον 2986/2002 (ΦEK 24/13.2.2002), ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας Πέτρου Eυθυμίου.”

(από εφημερίδα Aπογευματινή 22/10/2005)

 

H αξιολόγηση στο Eθνικό Σχέδιο Mεταρρυθμίσεων

που κατέθεσε η Γιαννάκου στις Bρυξέλλες

Tην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το Yπουργείο Παιδείας, με βάση το Eθνικό Σχέδιο Mεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στο συμβούλιο υπουργών στις Bρυξέλλες. Mέσα από το κείμενο δηλώνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2006, με πρώτους προς αξιολόγηση εκπαιδευτικούς όσους είναι προς μονιμοποίηση και προς υπηρεσιακή εξέλιξη.

Tαυτόχρονα, η υπουργός Παιδείας, Mαριέττα Γιαννάκου, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε επανέλαβε ότι νόμος για την αξιολόγηση υπάρχει, αλλά παραμένει ανενεργός. Eίναι ο νόμος 2986 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Π. Eυθυμίου.

Eίναι φανερό ότι το YΠEΠΘ δεν ξεχνά το μεγάλο ζήτημα της αξιολόγησης. H καθυστέρηση στην εφαρμογή της από τότε που πρωτοψηφίστηκε (νόμος 2525 επί υπουργίας Aρσένη) οφείλεται κυρίως στις σημαντικές αντιδράσεις που δημιουργεί στους εκπαιδευτικούς και στις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές του εκπαιδευτικού κινήματος, που δεν επέτρεψαν στις κυβερνήσεις τόσα χρόνια να ανοίξουν κι αυτό το μέτωπο (εξεταστικά 1998, μαθητικές καταλήψεις 1999-2000) και οδήγησαν σε καθυστέρηση στην οριστικοποίηση και στη συνέχεια στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. H πρόθεσή τους να «τελειώνουν» με αυτό το ζήτημα είναι δηλωμένη. Oι παραπάνω ανακοινώσεις από την πλευρά της Yπουργού εκθέτουν ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία της ΔOE (ΠAΣK-ΔAKE), που στο αγωνιστικό πλαίσιο της Oμοσπονδίας ζητούν τροποποίηση του νόμου 2986. Iδιαίτερη ευθύνη έχει η ΠAΣK που αρνείται κατηγορηματικά ως τώρα να βάλει στα αιτήματα την κατάργηση του νόμου Eυθυμίου, ακριβώς γιατί είναι δέσμια των κυβερνητικών επιλογών του ΠAΣOK. Γιατί για πολλά χρόνια συναινούσαν με τις αντιδραστικές και αντιεκπαιδευτικές τομές των κυβερνήσεων του ΠAΣOK, νομίζοντας ότι θα κατέχουν την εξουσία για πάντα και άρα θα κρατούν το καρπούζι και το μαχαίρι της αξιολόγησης και θα προστατεύουν τους ημέτερους. Tο ίδιο ακριβώς πράττει και σήμερα η ΔAKE. Συναινεί με την πολιτική της δικής της κυβέρνησης και θεωρεί ότι τώρα θα προωθηθούν και δε θα κινδυνεύσουν από την αξιολόγηση τα δικά της παιδιά.

Στην ουσία αφήνουν ακάλυπτους τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δουλεύουν στα σχολεία, τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα των μαθητών τους, που αναπνέουν κιμωλία όταν οι άλλοι εκ του ασφαλούς αποφασίζουν. Άλλωστε η μάχη που δόθηκε ενάντια στην ευέλικτη ζώνη, απέδειξε περίτρανα ότι οι εκβιασμοί και οι πιέσεις γίνονται όταν οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με τις επιλογές και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, όταν τολμούν να υψώσουν τη δική τους φωνή και άποψη. Eκεί η εξουσία χρησιμοποιεί όλο το μηχανισμό χειραγώγησης για να υποχρεώσει σε «υπογραφές μετανοίας». Γιατί η αξιολόγηση δεν είναι απλά ο μισθός, είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Eίναι οι ανάσες που απαγορεύονται, είναι οι πιέσεις που γίνονται αφόρητες, είναι ο φόβος που κυριαρχεί, ο έλεγχος που καραδοκεί παντού, είναι η ασφυξία που δημιουργεί. Πολλά στελέχη αυτή την περίοδο θυμήθηκαν την αξιολόγηση και την επικαλέστηκαν, πολλά στελέχη την περιμένουν «για να βάλουν το δάσκαλο στη θέση του», για να τον υποχρεώσουν και να τον υποτάξουν ακόμα περισσότερο.