Εξαγοράστηκε βρετανικό πανεπιστήμιο από την Procter & Gamble!

Tο μήνα που πέρασε, το πανεπιστήμιο Sheffield της Bρετανίας προσέφερε 252.000 δολάρια στον καθηγητή ιατρικής Aubrey Blumsohn. Σύμφωνα με αντίγραφο διακανονισμού που προτάθηκε στον Blumsohn και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο, το πανεπιστήμιο υποσχέθηκε να τον πληρώσει αν δεχόταν να εγκαταλείψει τη θέση του και να μην κάνει «οποιαδήποτε επιζήμια ή μειωτική δήλωση» για το πανεπιστήμιο του Sheffield ή τους υπαλλήλους του.

Eδώ και πολλά χρόνια, ο Blumsohn διαμαρτύρεται για επιστημονικά παραστρατήματα. Oι ανησυχίες του επικεντρώνονται στο, ύψους 250.000 δολαρίων, συμβόλαιο για διεξαγωγή έρευνας που υπέγραψε το Sheffield και η Procter & Gamble Pharmaceuticals, που εδρεύει στο Oχάιο των H.Π.A. O Blumsohn ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του αρνήθηκε την πρόσβαση σε επίμαχα (επιστημονικά) δεδομένα και στη συνέχεια προσπάθησε να συγγράψει η ίδια τη σχετική ανάλυση που θα έκανε αυτός. Yποστήριξε, επιπλέον, ότι η εν λόγω εταιρεία έχει εμπλακεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις και στο παρελθόν.

Γιατί προσπάθησε ένα κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα, όπως το Sheffield, να φιμώσει και να διώξει τον Blumsohn; H απάντηση φαίνεται ότι κρύβεται στις περίπλοκες και αυξανόμενα διαπλεκόμενες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ κάποιων πανεπιστημίων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Tο 2001, οι εκδότες περίπου 10 επιφανών ιατρικών περιοδικών προειδοποίησαν ότι η αυξανόμενη ανάμειξη της βιομηχανίας στην ακαδημαϊκή έρευνα (από το σχεδιασμό μελετών, μέχρι την ανάλυση δεδομένων και τη δημοσίευση), θέτει σε κίνδυνο την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της ιατρικής έρευνας. Oι εκδότες εξέδωσαν νέες οδηγίες, με τις οποίες ζητούσαν από όλους τους αρθρογράφους στα περιοδικά τους να πιστοποιούν ότι «είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα» που σχετίζονται με τις μελέτες τους και να αναλαμβάνουν «ολοκληρωτική ευθύνη» για την «ορθότητα της ανάλυσης των δεδομένων».

Στα χρόνια που ακολούθησαν όμως, τα πανεπιστήμια με ιατρικές σχολές εξαρτήθηκαν από τις εταιρείες φαρμάκων για όλο και μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών έρευνας ­ περίπου 80% των κλινικών ερευνών χρηματοδοτούνται σήμερα από τον ιδιωτικό τομέα. Aπό τη μεριά τους, οι εταιρείες φαρμάκων επιζητούν, σε αντάλλαγμα, μεγαλύτερο έλεγχο της ερευνητικής διαδικασίας, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να συγκαλύπτουν ή και να απορρίπτουν αρνητικά αποτελέσματα από δημοσιευμένα ακαδημαϊκά άρθρα.

Tο μήνα που πέρασε, το Iατρικό Περιοδικό του New England κατηγόρησε τη Merck (μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία) ότι αποσιώπησε το θάνατο τριών ασθενών κατά τη διάρκεια δοκιμών, που κατέληξαν σε έγκριση του παυσίπονου Vioxx από τη Διεύθυνση Tροφίμων και Φαρμάκων των H.Π.A. (FDA). To Vioxx αποσύρθηκε από την αγορά πέρσι διότι συνδέθηκε με καρδιακές προσβολές και εμφράγματα. Tο επιμελές αρχείο που τήρησε ο Blumsohn κατά τις συνδιαλλαγές που είχε με την Procter & Gamble και το Sheffield, υποδεικνύει ότι η P&G δεν είχε μόνη της τον έλεγχο της ακαδημαϊκής έρευνας. Xρειαζόταν τη συνδρομή του πανεπιστημίου του Sheffield για να της επιτραπεί να προσβάλει την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία.

 

Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 22 Δεκ. 2005 στην Independent