Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικών: Κάτω τα χέρια σας από το ελεύθερο χρόνο μας κ. Α. Κόπτση κ. ΔΙΔΕ – Δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση από το σπίτι μας!

Ανοιχτή Επιστολή

Κάτω τα χέρια σας από το ελεύθερο χρόνο μας κ. Α. Κόπτση κ. ΔΙΔΕ – Δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση από το σπίτι μας!

Των Χρήστου Δάμαλου* Γιώργου Κ. Καββαδία* - Φωτεινής Πανοπούλου* - Χρήστου Σόφη* - Αγγελικής Φατούρου*

Με ποιο δικαίωμα κ. Α. Κόπτση και κ. ΔΙΔΕ μας ενοχλείτε ακόμα και το Σαββατοκύριακο ζητώντας με το μήνυμά σας από τους εκπαιδευτικούς

«να δοκιμάσουν την χρήση της ηλεκτρονικής αίθουσας webex που διαθέτουν, νωρίτερα (προτιμότερο την προηγούμενη ημέρα δηλαδή αύριο) από την εφαρμογή στην τάξη».

Επειδή άραγε, όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας μάθατε να μας ενοχλείτε, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ακόμα και αργά το βράδυ μέσω webex ακόμα και για συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων;

Επειδή «εγκαινιάσατε» να γίνονται επιμορφώσεις νεοδιόριστων εξ αποστάσεως και εκτός εργασιακού ωραρίου.

Δε σας αρκεί η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια κατά δύο ώρες με ταυτόχρονη μείωση των μισθών μέχρι και 40% την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και εξανεμίζει αυτούς τους μισθούς πείνας.

Δε σας αρκεί η αφόρητη πίεση που ασκείται (-ε) με ένα μπαράζ αδιόρατων και ορατών απειλών από το υπουργικό επιτελείο, τους προϊστάμενους εκπαίδευσης, τους συντονιστές, τους διευθυντές σχολείων και ο τεράστιος όγκος γραφειοκρατικής δουλειάς που δε μας επιτρέπει να ασκήσουμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο;

Δε σας αρκεί ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι αναπληρωτές ακόμα και στον τόπο διαμονής είναι αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε 3 – 4 ή ακόμα και σε 5 – 6 σχολεία. Ακόμα και στην επαρχία, εντός περιφερειακής ενότητας διανύουν εβδομαδιαίως εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Με ποιο δικαίωμα καταστρατηγείτε τα εργασιακά μας δικαιώματα μεταφέροντας υποχρεώσεις τους εργασιακού ωραρίου στον ελεύθερο χρόνο μας;

Με την τηλεκπαίδευση, τις εξωδιδακτικές υποχρεώσεις, τις εξ αποστάσεως επιμορφώσεις κλπ. Έχετε γίνει οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Παιδείας ομοτράπεζοι του οικογενειακού μας τραπεζιού, του καναπέ μας, προσεχώς και της …κλίνης μας.

Κάτω τα χέρια σας από τον ελεύθερο χρόνο μας! Δε θα επιτρέψουμε να τον μετατρέψετε σε κινούμενη άμμο!

Όσο για την τηλεκπαίδευση, σας τονίζουμε:

1) Κλειστό σχολείο, σημαίνει κλειστό σχολείο. Και για αυτό δεν έχουμε εμείς την ευθύνη ως εκπαιδευτικοί.

2) Το σπίτι μας δεν είναι χώρος εργασίας! Άλλωστε ισχύει η απόφαση της ΟΛΜΕ και της ΓΣ των Προέδρων 16-10-21 περί τηλεκπαίδευσης:

" Η ΓΣ των Προέδρων αποφάσισε η τηλεκπαίδευση να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία. Καλούμε όλους και όλες τις εκπαιδευτικούς κάθε φορά που απαιτείται από αυτούς/ες να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης να παρουσιάζονται στο σχολείο τους και να απαιτούν τον απαραίτητο χώρο, εξοπλισμό και σύνδεση από την υπηρεσία.”

3) Σε περίπτωση επικίνδυνων φαινομένων, προέχει η ασφάλεια της οικογένειάς μας, η δική μας, των μαθητών μας.

4) Κανείς εκπαιδευτικός , ακόμα Υποδιευθυντής -ντρια ή Διευθυντής -ντρια, δεν υποχρεούται σε καμία περίπτωση να ασχολείται και να διεκπεραιώνει υπηρεσιακά θέματα σε ημέρες και ώρες εκτός ωραρίου εργασίας.

5) Σαββατοκύριακα και στον ελεύθερό μας χρόνο δεν εργαζόμαστε, δεν δεχόμαστε εντολές/προτροπές/οδηγίες κλπ, ούτε κάνουμε "πρόβες νυφικού"!

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση!

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε αναλυτικά τις βλαπτικότατες παρενέργειες της τηλεκπαίδευσης που δεν είναι εκπαίδευση, γιατί:

  • αναιρεί ευθέως το συνταγματικό δικαίωμα για καθολική και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και πλήττει ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους οικονομικά μαθητές,
  • εντείνει τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και χιλιάδες μαθητές είναι αποκλεισμένοι,
  • αποτελεί μέσο ψυχοσυναισθηματικού βιασμού
  • δεν παρέχει καμιά προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Άλλωστε η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης το προηγούμενο διάστημα μαζί με την αντι-εκπαιδευτική πολιτική σας όξυνε το φαινόμενο της απομόρφωσης προκαλώντας ταυτόχρονα σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία των μαθητών μας.

*Ο Χρήστος Δάμαλος είναι πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων. Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Η Φωτεινή Πανοπούλου μέλος της Α΄- Γ΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Ο Χρήστος Σόφης μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας. Η Αγγελική Φατούρου είναι Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Περιστερίου. Και οι πέντε είναι μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης.