Απέναντι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό να προκηρυχθεί άμεσα πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη!

 Η επιτυχία της απεργίας στις 9/11, η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μια εβδομάδα μετά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πιστοποιούν ότι μπροστά στην κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας και της εξαθλίωσης ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν τη διάθεση να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα, να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Η άνοδος των αγωνιστικών διαθέσεων του κόσμου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία διότι έρχεται σε μια συγκυρία που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις για μια ακόμα φορά προωθούν την αδράνεια και την αναβολή κάθε προσπάθειας για συνέχιση και απεργιακή κλιμάκωση των αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΑΔΕΔΥ όλες οι μεγάλες παρατάξεις (παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και ενώ είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία η απεργία στις 9/11, μετέθεσαν την απόφαση για προκήρυξη νέας απεργίας ενόψει του προϋπολογισμού για μέσα στο Δεκέμβρη με σκοπό στην πραγματικότητα να την σαμποτάρουν και να καταφύγουν στα γνωστά εδώ και καιρό αφηγήματά τους πως «ο κόσμος δεν τραβάει» και πως «δεν υπάρχει χρόνος».

Εκτός από τα μεγάλα, οξυμένα προβλήματα της ακρίβειας και της φτώχειας, ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπος με την αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και υπουργείου. Μια πολιτική που επιτίθεται στο δημόσιο σχολείο, τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Μπροστά στην μαζική καταδίκη αυτής της πολιτικής από το εκπαιδευτικό κίνημα, το υπουργείο παιδείας κατέφυγε στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία απέναντι στους εκπαιδευτικούς, προσφεύγοντας ενάντια σε κάθε κινητοποίησή τους στα δικαστήρια προκειμένου αυτή να κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Από την άλλη, επειδή η πολιτική του υπουργείου έχει χρεωκοπήσει στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, προσφεύγει σε απειλές και εκβιασμούς προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί. Τελευταίο τέτοιο επεισόδιο αποτελεί η απόφαση του ΥΠΑΙΘ να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησής τους. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση κρατά σε ομηρία τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που με κόπο και θυσίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση οργώνοντας χρόνια ολόκληρα την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, μαζεύοντας μόρια πληρώνοντας αδρά μεταπτυχιακά, σεμινάρια και κάθε άλλου είδους επιμορφώσεις που απαιτεί το «προσοντολόγιο» που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η τωρινή της ΝΔ. Μια κακοπληρωμένη θέση που αμείβεται με 737€ στον πρωτοδιόριστο, με κομμένους πάνω από δέκα χρόνια τον 13ο και 14ο μισθό, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια και στα καύσιμα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται να κατατεθεί και ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2023. Ένας προϋπολογισμός που στην πραγματικότητα επεκτείνει την πολιτικής της ακρίβειας και της φτώχειας και για το επόμενο έτος καθιστώντας το κόστος ζωής για τα φτωχά λαϊκά στρώματα δυσβάσταχτο. Μπροστά στον νέο προϋπολογισμό είναι ανάγκη άμεσα να προκηρυχθεί νέα απεργία για τις 15 Δεκέμβρη. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συσπείρωση στα σωματεία τους και τις γενικές τους συνελεύσεις να αποφασίσουν την κάθοδο τους στο δρόμο του αγώνα παλεύοντας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, θέτοντας ταυτόχρονα τα δικά τους αιτήματα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, την μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, τις αυξήσεις στους μισθούς ώστε κανείς εκπαιδευτικός να μην αμείβεται με λιγότερα από 1000€, κόντρα στην πολιτική του αυταρχισμού και των εκβιασμών του υπουργείου.

Άμεσα η ΔΟΕ να προκηρύξει απεργία για τις 15 Δεκέμβρη όπως έκανε η ΟΛΜΕ. Το ίδιο πρέπει να αποφασίσει και η ΑΔΕΔΥ. Συνολικά να διατρανωθεί η απαίτηση και να πολλαπλασιαστεί η πίεση για κήρυξη νέας πανελλαδικής απεργίας μπροστά στον προϋπολογισμό.