Πανηγυρίζουν στο ΥΠΑΙΘ για τα υψηλά ποσοστά αποχής - Συγκρίνουν με το 2020!

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Ζαλισμένοι από το δυαντό χαστούκι της αποχής από τις εκλογές – παρωδία για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, η πολιτική ηγεσία και οι γραφειοκράτες του ΥΠΑΙΘ πανηγυρίζουν αναφέροντας ότι: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκλογική διαδικασία», ενώ οι ίδιοι αναφέρουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής 34,06% για το ΚΥΣΔΕ και 33,79% για το ΚΥΣΠΕ ποσοστό «υπερτριπλάσιο από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση».

 

 

Απίστευτοι! Συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα με το 2020 όταν όλες οι παρατάξεις απείχαν και θριαμβολογούν, ενώ έχουν υποστεί βαριά ήττα. Τόσο για τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, όσο και άπό το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές εξελίχθηκαν σε εκλογές βίας και νοθείας που απενομιμοποιήθηκαν. Ηλεκτρονιές εκλογές και δεν έχουν εκδώσει ακόμα αποτελέσματα! Τα μαγειρεύουν; Είναι ενδεικτικό ότι και η σύμμαχοί τους, η αγία τριάδα της γραφειοκρατίας της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ δε έχουν εκδώσει ακόμα και μια τυπική ανακοίνωση. Δε θα μας εκπλήξουν, όταν συνέλθουν από το χαστούκι της βάσης, εκδώσουν ανακοινώσεις ακόμα πιο πανηγυρικές και από αυτή του ΥΠΑΙΘ!

Όλο αυτό το διάστημα, με τις συνεχείς αντιδημοκρατικές πρακτικές στην ΟΛΜΕ, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ- ΣΥΝΕΚ- ΠΕΚ, προσπάθησαν να δείξουν μια πλαστή εικόνα για τους συναδέλφους και τα σωματεία τους, τις ΕΛΜΕ: ότι είναι έτοιμοι να προσκυνήσουν τα κυβερνητικά θέσφατα της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, το πέρασμα όλων των αξιολογήσεων και των άλλων βασικών τους πολιτικών. Καλλιεργούν την υποταγή, τη γονυκλισία, το προσκύνημα, ενώ μεγαλοποιούν τη δύναμη της εξουσίας, σπέρνοντας τον φόβο και τις απειλές, όταν οι συνάδελφοι συγκροτούν την αντίστασή τους, όπως με την ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ στη βάρβαρη αξιολόγηση. Τέτοιον συνδικαλισμό μόνο η Κεραμέως και η κυβέρνηση χρειάζονται! Είναι αυτοί οι ίδιοι που εφαρμόζουν τον ν. Χατζηδάκη με τις ηλεκτρονικές εκλογές και, για τα μάτια του κόσμου, λένε ότι τον αμφισβητούν. Είναι αυτοί που έκαναν ένα συνέδριο-οπερέτα τον Ιούλη του ΄22. Είναι αυτοί που «ανέβαλαν» τη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 22 Οκτώβρη, που μόνοι τους σκόπιμα καθόρισαν πολύ αργά, για να φιμώσουν τη φωνή και θέληση του εκπαιδευτικού κόσμου και των ΕΛΜΕ, για αποχή από αυτές τις εκλογές παρωδία, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στις αξιολόγήσεις, για την απόκρουση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και τη μίζερη ζωή των κουπονιών και των voucher που μας επιφυλάσσουν.

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών πάνω από 2 στους 3 και σε μαγάλα αστικά κέντρα περίπου 8 στους 10 αγνόησαν τις κάθε είδους πιέσεις, κομματικές και άλλες παρεμβάσεις βουλιάζοντας στην καταιγίδα της αποχής:

  • την Κεραμέως  και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της (υποχρηματοδότηση, κενά στην εκπαίδευση , αξιολόγηση, μέντορες, pisa, απαξίωση συλ. διδασκόντων ) αλλά στην  πολιτική  φτωχοποίησης,  ακρίβειας,  καταστολής που επιβάλλει η κυβέρνηση
  • τη γραφεικοκρατία της ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Ειδικότερα η γραφειοκράτες - πραξικοπηματίες της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ- ΣΥΚΕΚ - ΠΕΚ) ... δικαιώθηκαν που ανέβαλαν την τελευταία Γενική Συνέλευση των προέδρων γιατί ...δεν έβρισκαν αίθουσα. "Δικαιώθηκαν" γιατ'ί η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ δεν εγκρίνοει τη συμμετοχή στις εκλογές - παρωδία και την πολιτική στήριξης στην Κεραμέως και την κυβέρνηση.  
  • την προσπάθεια χτυπήματος του ζωντανού μαχητικού εκπαιδευτικού κινήματος και την επιβολή του ν.  Χατζηδάκη

Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν μια σειρά Σύλλογοι και ΕΛΜΕ δεν έλειψαν και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις στη διαδικασία ως συνέχεια «των απειλών και των εκβιασμών που έχουν εξαπολύσει όλο το προηγούμενο διάστημα διοίκηση και υποψήφιοι παρατάξεων που επέλεξαν να στηρίξουν τις επιλογές της υπουργού Παιδείας για αυτή την απαράδεκτη εκλογική διαδικασία που δε διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψήφου. Έτσι από το πρωί διάφορες Διευθύνσεις σε όλη τη χώρα ήταν κλειστές, οι εφορευτικές επιτροπές δεν ήταν στη θέση τους αλλά στα σπίτια τους(!), ενώ στην Α’ Αθήνας απαγορευόταν η είσοδος στους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Π.Ε. από την αστυνομία και τους security! Μια σειρά διευθύνσεις αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τη συμμετοχή ενισχύοντας τις υπόνοιες για εκλογομαγειρέματα».

         Αυτή η διαδικασία είναι πλήρως απονομιμοποιημένη, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και πρέπει να ακυρωθεί. Κανείς δεν πρέπει να αναλάβει θέση αιρετού.

Στον δρόμο του αγώνα

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να αντισταθεί με προσανατολισμό την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων και της πολιτικής κυβέρνησης - Ε.Ε. - Ο.Ο.Σ.Α. Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός μορφωτικού κοινωνικού κινήματος που θα διεκδικεί έναν «άλλο» ρόλο για τον εκπαιδευτικό και την εκπαίδευση.

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου

 Δημοσιεύτηκε: drepani.gr