Η απεργία – αποχή να συνεχιστεί!

Η απεργία – αποχή να συνεχιστεί!

Όχι στην ποινικοποίηση του αγώνα των εκπαιδευτικών!

Κάτω η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Η επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλλει τα μέτρα για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών δεν είναι καινούργια. Εδώ και 40 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σημαιοφόροι των πιο νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών σχεδίων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την ταξική κατηγοριοποίηση και την επιβολή λουκέτων στα δημόσια σχολεία, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα με τους μεγάλους αγώνες του έβαλε φραγμό στις προσπάθειες αυτές, ανέκοψε τις κυβερνητικές επιθέσεις, υπερασπίζοντας με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο και το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού μας.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας και πάνω στο έδαφος της πανδημίας, εξαπολύει μια ανελέητη επίθεση στο Δημόσιο Σχολείο, προσπαθώντας να επιβάλλει δια της πυγμής την αξιολόγηση, πρώτα των σχολείων και έπειτα των εκπαιδευτικών. Και πάλι όμως συναντά την ισχυρή και μαζική αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος, των 160.000 δασκάλων και καθηγητών που αμφισβητούν και απορρίπτουν συνολικά την αντιεκπαιδευτική πολιτική! Απέναντι στους ψηφισμένους νόμους της κυβέρνησης για την αξιολόγηση ορθώνεται ένα ισχυρό τείχος αντίστασης που εδώ και μήνες εμποδίζει και δεν εφαρμόζει τις κυβερνητικές εντολές για την αξιολόγηση των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων συσπειρωμένοι στα σωματεία τους (ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ) συμμετέχουν μαζικά, σχεδόν καθολικά, στην απεργία – αποχή που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ).

Μπροστά στη μαζική αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος, που έχει ανακόψει προς ώρας την εφαρμογή της αξιολόγησης, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά τα γνώριμα όπλα της, τον εκφοβισμό, την τρομοκρατία και την καταστολή, εκτοξεύοντας απειλές για στέρηση μισθού και πειθαρχικές διώξεις. Η φιλοκυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ σε ρόλο «προθύμου» συνδράμει στο έργο του εκφοβισμού, διακινώντας ανακοινώσεις που αναπαράγουν τις κυβερνητικές απειλές. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενημερώνει με «αντικειμενικότητα» τον κλάδο για τις «ενδεχόμενες κυρώσεις». Οι απειλές όμως και η τρομοκρατία δεν βρίσκουν έδαφος και δεν μπορούν να ανακόψουν την αγωνιστική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Όχι μόνο δεν κάμπτεται το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά αντίθετα το πλατύ και αγωνιστικό ρεύμα της απεργίας – αποχής ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο.

Με την προσφυγή της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ στα δικαστήρια την Πέμπτη 30/9 και την κήρυξη της απεργίας – αποχής ως παράνομης, η κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή ενάντια στο εκπαιδευτικό κίνημα και τις αγωνιστικές αποφάσεις που συντεταγμένα και με πολύ μεγάλη μαζικότητα αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά του όργανα. Εφαρμόζοντας τον αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νόμο «Χατζηδάκη» ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα συνδικαλιστικά – δημοκρατικά δικαιώματα. Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν σταματούν εκεί, αφού την επομένη της κατάπτυστης δικαστικής απόφασης στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 1/10 οι εκπαιδευτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με την απρόκλητη αστυνομική βία και καταστολή, με ξυλοδαρμούς και χημικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ χτυπά τώρα το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, τα εκπαιδευτικά σωματεία και την συνδικαλιστική τους δράση για να στείλει μήνυμα ότι το δόγμα «νόμος και τάξη», η πολιτική της περιστολής των συνδικαλιστικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων θα επιβληθούν με την πυγμή. Η κυβέρνηση θέλει να ενταφιάσει οριστικά το δικαίωμα στην διαδήλωση και την απεργία. Αυτή η πολιτική πρέπει να καταγγελθεί απερίφραστα από το εκπαιδευτικό κίνημα. Η περιφρούρηση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στη διαδήλωση και την απεργία πρέπει τώρα να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος.

Μετά το τελευταίο κυβερνητικό χτύπημα στην απεργία – αποχή ο αγώνας των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε μια νέα φάση. Παρά την καταστολή και το νέο κύμα κυβερνητικής τρομοκρατίας με απειλητικές εγκυκλίους, οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν και μπαίνουν μαζικά και με συντριπτικά ποσοστά στην απεργία – αποχή. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δείχνουν την αγωνιστική τους διάθεση να αντισταθούν στην τρομοκρατία και την καταστολή, να φτάσουν ως το τέλος τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Η απεργία – αποχή, που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές τους διαδικασίες και με συντριπτικά ποσοστά, πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, παρά την κυβερνητική απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕγια μια ακόμα φορά δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμη του μαζικού αγώνα. Αρνούνται να πάρουν καθαρή και ανοιχτή θέση για τη συνέχιση της απεργίας – αποχής παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αντίθετα με την πολιτική τους επιχειρούν να σύρουν τις Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ – ΔΟΕ και – πολύ περισσότερο – να εγκλωβίσουν τον μαζικό αγώνα των εκπαιδευτικών σε μια δικαστική διαμάχη, καταφεύγοντας στο Εφετείο για να «προσβάλλουν» την αρχική απόφαση του Πρωτοδικείου.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται τώρα τη «νομιμότητα» των αγώνων λέγοντας δειλά πως «η απεργία – αποχή συνεχίζεται». Χρησιμοποιούν όμως την ίδια «νομιμότητα» ως άλλοθι ώστε στον κατάλληλο χρόνο και όταν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο χτύπημα, να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, να κηρύξουν το κλείσιμο του αγώνα και να «αδειάσουν» έναν ολόκληρο αγωνιζόμενο κλάδο, όπως ακριβώς έκαναν και το 2013 όταν ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με την επιστράτευση. Άλλωστε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγούν ενάντια στην «αξιολόγηση της Κεραμέως», αφού η πραγματική και εκφρασμένη θέση τους είναι υπέρ της αξιολόγησης σαν κι αυτή που επέβαλε ο Γαβρόγλου πριν από λίγα χρόνια.

Πανομοιότυπη στάση κρατά η παράταξη του ΠΑΜΕ, δείγμα του λεγκαλισμού που διακατέχει τις δυνάμεις αυτές. Όπως ρητά και ανερυθρίαστα γράφουν στις ανακοινώσεις τους «μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, η απεργία-αποχή είναι σε ισχύ», βάζοντας έτσι ημερομηνία λήξης στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Σε καμία από τις τελευταίες ανακοινώσεις του το ΠΑΜΕ δεν καλεί σε συνέχιση του αγώνα παρά την προσπάθεια ποινικοποίησής του παρά κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Πίσω από τις τυμπανοκρουσίες και τη φθηνή ταξική λογοκοπία το ΠΑΜΕ για μια ακόμα φορά κρύβει την προδιαγεγραμμένη υποταγή και συνθηκολόγηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Αντί της συνέχισης του απεργιακού αυτού αγώνα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν την καινοφανή ιδέα, να προτείνουν στηθούν κάλπες και να γίνουν μυστικές ψηφοφορίες σε όλες τις ΓΣ των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων ώστε «να πάρει ο κάθε συνάδελφος την ευθύνη της απεργίας – αποχής». Γιατί κάνουν τώρα μια τέτοια πρόταση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ; Δεν τους αρκούσε το 92,3% της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ που αποφάσισε στις 25/9 την συνέχιση της απεργίας – αποχής; Δεν αποτελεί έμπρακτο δείγμα γραφής η ατομική και συλλογική δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή που υπέγραψαν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία της χώρας δύο φορές; Για να συγκαλύψει τη συνθηκολόγα γραμμή του το ΠΑΜΕ επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στον κλάδο. Μάλιστα η γραμμή του είναι διπλά υπονομευτική γιατί η πρότασή του συνιστά έμπρακτη αποδοχή και ενεργοποίηση του αντεργατικού – αντισυνδικαλιστικού νόμου «Χατζηδάκη» σε μια περίοδο που ο αγώνας των εκπαιδευτικών βρίσκεται αντιμέτωπος με την εφαρμογή του!

Ο αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση και όλη την αντιεκπαιδευτική πολιτική δεν θα κριθεί στα δικαστήρια. Θα κριθεί στον ανυποχώρητο δρόμο του μαζικού πανεκπαιδευτικού αγώνα με όπλο τη διαδήλωση και την απεργία. Επαναλαμβάνουμε, ο αγώνας των εκπαιδευτικών και η προκηρυγμένη απεργία – αποχή πρέπει να συνεχιστεί αταλάντευτα και ανυποχώρητα! Τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι Ομοσπονδίες να καταγγείλουν ανοιχτά την κυβερνητική καταστολή και την ποινικοποίηση του αγώνα. Αντλώντας δύναμη και έχοντας εμπιστοσύνη στην εκφρασμένη αγωνιστική διάθεση του κλάδου να καλέσουν αποφασιστικά σε συνέχιση της κινητοποίησης με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα. Πρέπει άμεσα τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ) να προχωρήσουν σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις για να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο την απεργία – αποχή και την συνδικαλιστική δράση. Η 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ – ΔΟΕ πρέπει να αποτελέσει βήμα καταγγελίας, κλιμάκωσης και μαζικοποίησης του αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην καταστολή και την χειραγώγηση των αγώνων!

-          Κάτω η πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας! Οι αγώνες μας δεν ποινικοποιούνται!

-          Δεν θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών!

-          Να ανατραπεί όλη η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!

Όλοι στον αγώνα και την απεργία – αποχή!

Υπερασπίζουμε το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!

Εκπαιδευτικός Όμιλος

Αντιτετράδια της εκπαίδευσης