Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 7.00μμ στα Προπύλαια!

 Φέρνουν νέο σαρωτικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

Ενιαίος πανεκπαιδευτικός αγώνας διάρκειας η απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ!

Μόλις ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που σήμανε το πετσόκομμα και τον αποκλεισμό πολλών χιλιάδων υποψηφίων, λόγω του ταξικού κόφτη της διαβόητης «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», το ΥΠΑΙΘ προωθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο το νέο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα που έρχεται να σαρώσει τις δύο βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση βγάζουν από το συρτάρι τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ούτε στα όνειρά τους δεν μπορούσαν να δουν να υλοποιούνται λόγω των σοβαρών αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος και της αντίστασης που πρόβαλε στα αντιδραστικά τους σχέδια.

Με το νέο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση προωθεί την πολυδιαφημιζόμενη «αυτονομία της σχολικής μονάδας». Πίσω από τις επικοινωνιακές φλυαρίες περί «αυτονομίας» μεθοδεύονται μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στο σώμα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στοχεύουν στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, στη μετατροπή των σχολείων σε οικονομικές μονάδες που θα αναζητούν τους χορηγούς τους για να καλύψουν τους πόρους τους. Παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για να περάσουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους που θα συμπεριλαμβάνουν ακόμα και τα εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών (προσλήψεις, μισθολογικά κλπ). Με όχημα την «αυτονομία» η κυβέρνηση αλλοιώνει την παρεχόμενη εκπαίδευση παρεμβαίνοντας στον ενιαίο χαρακτήρα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, με μέτρα όπως το «πολλαπλό βιβλίο» και καινοφανείς αντιεκπαιδευτικές μεθόδους όπως η λεγόμενη «ανεστραμμένη μάθηση». Η «αυτονομία» μαζί με την αυτοαξιολόγηση αποτελούν τα βασικά εργαλεία της κυρίαρχης πολιτικής για την κατηγοριοποίηση των σχολείων με ταξικά κριτήρια, για την επιβολή λουκέτων, για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να παρέχει αυτή την απαραίτητη χρηματοδότηση στο δημόσιο σχολείο, μεταθέτοντας την ευθύνη της στην ίδια τη σχολική μονάδα για αυτό.

Με την επιβολή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών η κυβέρνηση γυρίζει το χρόνο πίσω στις γκρίζες εποχές του επιθεωρητισμού. Ο διευθυντής και ο σχολικός σύμβουλος αποτελούν τους νέους αξιολογητές, οι οποίοι θα επιβλέπουν σε ασφυκτικό βαθμό τον εκπαιδευτικό, καταστρατηγώντας οποιαδήποτε έννοια παιδαγωγικής ελευθερίας. Όσο κι αν ορκίζεται η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ότι «η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική» η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο. Στο ν/σ που κατατίθεται στη Βουλή θεσπίζονται αυταρχικά μέτρα πειθαρχικών και οικονομικών κυρώσεων σε όσους αντιτίθενται στην «ατομική αξιολόγηση», όπως η περικοπή μισθού. Οι πραγματικές όμως στοχεύσεις τις κυβέρνησης είναι ακόμα βαθύτερες. Η αξιολόγηση θα αξιοποιηθεί ώστε στον κατάλληλο χρόνο να προωθηθεί η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, η μισθολογική τους καθήλωση, ακόμα και η απόλυσή τους.

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής διοικητικής δομής που θα εποπτεύει με αυστηρό τρόπο την πορεία υλοποίησης της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής, της ατομικής αξιολόγησης και της αυτονομίας της σχολικής μονάδας. Την ίδια στιγμή ανατρέπεται όλο το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων αφού ο Διευθυντής – manager, πέρα από αξιολογητής – επιθεωρητής, αποκτά πλέον και το ρόλο απόλυτου άρχοντα, παραγκωνίζοντας τους Συλλόγους Διδασκόντων.

Απέναντι στα προωθούμενα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης χρειάζεται τα εκπαιδευτικά σωματεία να ενεργοποιηθούν και να πάρουν αποφάσεις απόρριψης του νέου νομοσχεδίου και πάλης ενάντιά του. Μόνο ένα ισχυρό και μαζικό πανεκπαιδευτικό κίνημα έτσι μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ!

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 7.00μμ στα Προπύλαια!

Εκπαιδευτικός Όμιλος

Φοιτητική Πορεία