Όλοι στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Πέμπτη 28/01 – Αθήνα Προπύλαια στη 1.00μμ

Κάτω το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταπάτηση του ασύλου!

Καταγγέλλουμε το καθεστώς των φασιστικών απαγορεύσεων!

Με ομοβροντία αντιδραστικών νομοθετημάτων υποδέχεται η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενεργοποιεί για μια ακόμα φορά το καθεστώς των χουντικών απαγορεύσεων των συναθροίσεων “καθ’ άπασαν την επικράτεια”, στοχοποιώντας τη νεολαία που αντιστέκεται στην επιβολή των νέων αντιδραστικων μέτρων. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η καταστολή των μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Παράλληλα πάνω στο έδαφος της πανδημίας συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της κατεδάφισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, βάζοντας στο στόχαστρο τώρα τα ΑΕΙ και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, φέρνοντας για ψήφιση νέο πακέτο μέτρων. Αφού πρώτα νομοθέτησε την κατάργηση του ασύλου, νομιμοποιώντας τον αυταρχισμό και την καταστολή στο χώρο των πανεπιστημίων, καθώς και το χουντονόμο για τις διαδηλώσεις, τώρα προχωρά ένα βήμα παραπέρα θεσπίζοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο που στόχο έχει να χτυπήσει βάναυσα το φοιτητικό συνδικαλισμό. Αποτελεί προέκταση των ευρύτερων κυβερνητικών σχεδιασμών για το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, την χειραγώγηση των συνδικάτων, τον ενταφιασμό των δικαιωμάτων στη διαδήλωση και την απεργία.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση της ΝΔ, επαναφέρει για πολλοστή φορά, τις διαγραφές των λεγόμενων “αιώνιων” φοιτητών, ένα ακόμα ταξικό μέτρο που οδηγεί στην πειθάρχηση, στην παραπέρα εντατικοποίηση των σπουδών, με τελικό και διακηρυγμένο στόχο να σπουδάζουν ολοένα και λιγότεροι. Πολλές φορές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ προσπάθησαν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο για να οδηγήσουν τους φοιτητές των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων που υποχρεώνονται να εργάζονται, στην πρόωρη εγκατάλειψη των σπουδών τους. Η μαζική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος απέκρουσε αγωνιστικά τα μέτρα αυτά και τα κατέστησε ανεφάρμοστα, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων στις σπουδές.

Στα μισά μιας κουτσουρεμένης σχολικής χρονιάς, την ώρα που τα Γυμνάσια και Λύκεια παραμένουν κλειστά εδώ και τρεις μήνες με βαρύτατες συνέπειες για τους μαθητές και ενώ δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι προετοιμάζονται για να δώσουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες τη μάχη των πανελληνίων, το ΥΠΑΙΘ προκλητικά και αδιαφορώντας πλήρως για τις αγωνίες των νέων αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η κυβέρνηση θεσπίζει ένα νέο ακόμα πιο ταξικό σύστημα πρόσβασης εγκαινιάζοντας την “ελάχιστη βάση εισαγωγής” η οποία θα καθορίζεται από τις σχολές μαζί με το περίφημο “διπλό μηχανογραφικό”. Το μέτρο αυτό έρχεται να προσθέσει νέους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αποκλείσει πολλές χιλιάδες φοιτητών. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη δραστική μείωση των εισακτέων η τριτοβάθμια εκπαίδευση οδηγείται σημαντική συρρίκνωση, σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ πως “οι σπουδές δεν είναι για όλους”. Βέβαια την ίδια στιγμή προσφέρει απλόχερα δώρα στους σχολάρχες των κολεγίων εξισώνοντας σε μια νύχτα τους τίτλους που προσφέρουν με τα πτυχία των ΑΕΙ κουρελιάζοντας στην πράξη το Σύνταγμα και το άρθρο 16.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος χαιρετίζει τις μαζικές διαδηλώσεις στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Πέμπτης 21/01 που έστειλαν ένα ηχηρό και αγωνιστικό μήνυμα ενάντια κυβερνητικά μέτρα. Καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους σε ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης. Καλεί δασκάλους – καθηγητές και φοιτητές να συνεχίσουν σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό, με μαζικές διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά σχέδια της κυβέρνησης. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και οι στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών σωματείων την Πέμπτη 28/01 πρέπει να αποκτήσουν ακόμα πιο μαζικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά, ενάντια στο καθεστώς της αστυνομοκρατίας και των απαγορεύσεων, κόντρα στη συμβιβαστική γραμμή των “συμβολικών κινητοποιήσεων”, για να μπει φραγμός στην κυβερνητική πολιτική.

Κάτω τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης!

Πέμπτη 28 Γενάρη όλοι στις συγκεντρώσεις των φοιτητικών συλλόγων και των εκπαιδευτικών σωματείων – Αθήνα 1μμ στα Προπύλαια!

Κάτω οι φασιστικές απαγορεύσεις!