Απαγόρευση απεργίας - Ηλεκτρονική ψηφοφορία και στα συνδικάτα φέρνει το νομοσχέδιο Γ. Βρούτση

Ο Βρούτσης παρουσίασε στο υπουργικό το εργασιακό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο καθεστώς υπερωριών.

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ανατροπές εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στον συνδικαλισμό. Το βασικότερο ότι καταργεί διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας επιβάλλοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία βάζοντας στο στόχαστρο και την απεργία και επιδιώκοντας ουσιαστικά την απαγόρευσή της. Και την  απαγόρευση ουσιαστικά της περιφρούρησής της κηρύσσοντας παράνομες και τις καταλήψεις. Άλλωστε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν θεσμοθετηθεί ποικίλα εμπόδια για την κήρυξη της απεργίας με πρόσχημα τη δημοκρατική εκπροσώπηση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε το 50% συν 1 των εγγεγραμμένων μελών ως απαραίτητη προϋπόθεση για απεργία. Το νομοσχέδιο Βρούτση  είναι μια συνέχεια του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εργασιακά όμως έχει το τρίτο μέρος. Όπως λέει η κυβέρνηση, το "ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ παρεμβαίνει στον συνδικαλιστικό νόμο με ανατροπές:

α) καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η  απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο,

β) η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν. Η μη παροχή εξ’ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.

γ) το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%,

δ) αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη,

ε) απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Με το παραπάνω νομοσχέδιο κορυφώνεται η προσπάθεια του συστήματος και των κυβερνήσεών του να μετατρέψουν και με τη βούλα τα συνδικάτα σε γλάστρες υποστήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής και σε όργανα καταστολής της ανάγκης των εργαζομένων να αντισταθούν.

Για αυτό και απαιτείται η μαζική ενωμένη πάλη για ανατροπή όλου του θεσμικού πλαισίου («Μητρώο», ΑΦΜ σωματείων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, περιστολή διαδηλώσεων, χρησιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης ως απεργοσπαστικού μηχανισμού, απεργοκτόνοι νόμοι) που στοχεύει στην ποινικοποίηση της αντίστασης και της οργάνωσης των αγώνων και στον ασφυκτικό έλεγχό τους από το κράτος και τις κυβερνήσεις.