Εκδηλώσεις

29102019 EkdilosiEkpaideytika

Διαβάστε στο νέο τεύχος

DIAFHMISTIKO_131

30 χρόνια Αντιτετράδια

pstr 30yrswcs

ekpaideutikos omilos

Όλοι στην απεργία στις 9/6 και στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια!

Κάτω η πολιτική που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Η κυβέρνηση παρά την καθολική απόρριψη του νέου της αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, προχωρά μέσα στην εβδομάδα στην ψήφιση του, χτυπώντας για μια ακόμα φορά το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» προβλέπει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κύριες αλλαγές είναι η κακόφημη «αξιολόγηση» με στόχο νέες περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο, η βάση του 10, η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα …νηπιαγωγεία (!), ο καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας στα μαθήματα προσανατολισμού με υπουργική απόφαση και ορισμένες ακόμη διατάξεις που χτυπούν περαιτέρω το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν παιδεία. Σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασικότερη πλευρά του νέου νομοσχεδίου αποτελεί η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές.

Η κυβέρνηση έφερε σε διαβούλευση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αποτελεί το λιγότερο πρόκληση για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας η ίδια κυβέρνηση που καλούσε διαρκώς απ’ την αρχή της πανδημίας τον κόσμο να «μένει σπίτι», καλλιεργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα φόβου, εγκλεισμού και αστυνομοκρατίας, να επιλέγει σκόπιμα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας να χτυπήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Διότι με το μέτρο αυτό έβαλε στο γύψο το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, το δικαίωμα των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών να αποφασίζουν συλλογικά μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και μάλιστα με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά χωρίς να υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα άμεσης αντίδρασης από τον εκπαιδευτικό κόσμο. Ακόμα όμως κι έτσι, σύσσωμο το εκπαιδευτικό κίνημα και εν μέσω καραντίνας αλλά και μετά την άρση των απαγορεύσεων, απάντησε στις προκλητικές μεθοδεύσεις του υπουργείου, προχωρώντας σε μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν το ΥΠΑΙΘ σε μερική αναδίπλωση, τροποποιώντας ή αποσύροντας ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο του αγώνα και όχι του εφησυχασμού καθώς παρά τις όποιες υποχωρήσεις του υπουργείου ο πυρήνας του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου παραμένει ατόφιος.

Ταυτόχρονα, σε ισχύ παραμένει η υπουργική απόφαση με την οποία προβλέπεται η τοποθέτηση κάμερας στις σχολικές αίθουσες. Η υπουργός Παιδείας έχει επαναλάβει πολλές φορές δημόσια τη δήλωση πως “για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο προβλέπεται αναμετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο και σβήσιμο απουσιών”. Συμπληρωματικά είπε ότι “και ένα κινητό αρκεί” για την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει και προστατεύει το Σύνταγμα. Ακόμα παραπέρα όμως, οι πραγματικές στοχεύσεις του υπουργείου Παιδείας αφορούν στην επιβολή ενός νέου καθεστώτος πανοπτικού ελέγχου και αυστηρής επιτήρησης της σχολικής ζωής. Από την άλλη πλευρά η επιβολή κάμερας στα σχολεία έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την αξιολόγηση, την οποία άλλωστε προωθεί με το νέο πολυνομοσχέδιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπεδώσει μέσα στη σχολική ζωή τη λογική και την πολιτική της “κλειδαρότρυπας”, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες σχεδόν τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Είναι αυτονόητο δικαίωμα εκπαιδευτικών να κλείσουν την πόρτα και να αφήσουν έξω απ’ τα σχολεία και τις αίθουσες κάθε απόπειρα να εγκατασταθούν κάμερες. Να υπερασπίσουν και να προστατεύσουν με τη στάση τους τόσο τη δια ζώσης εκπαιδευτική πράξη όσο και τους ίδιους τους ζώντες και δρώντες μαθητές τους.

  • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
  • Έξω οι κάμερες από τα σχολεία
  • Αγώνας διάρκειας για Δημόσια και Δωρεάν παιδεία

Όλοι στην απεργία στις 9/6 και στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια!

Στην Αθήνα στη 1.00μμ στα Προπύλαια