Γράμμα προς τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου: Να μην παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας!

Να καταγγείλουμε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στο τελείωμα της σχολικής χρονιάς καλούνται τα κατά τόπους υπηρεσιακά συμβούλια να συντάξουν τους πίνακες κενών και πλεονασμάτων. Η πράξη αυτή δεν είναι μια «αθώα» διαδικασία αλλά σχετίζεται άμεσα με την εφαρμοζόμενη πολιτική στην εκπαίδευση. Οφείλουμε λοιπόν να υπενθυμίσουμε τα εξής.

1. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι εκπαιδευτικοί εργάζονται κάτω από το καθεστώς του αυξημένου ωραρίου το οποίο επιβλήθηκε ήδη από το 2013. 2. Επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία και πολύ περισσότερο οι μαθητές μας υποχρεώνονται να στοιβάζονται σε υπέρογκα τμήματα.3. Παραμένουν συγχωνευμένα και κλειστά περισσότερα από 1500 σχολεία σε όλη τη χώρα.4. Δεν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις στα τμήματα που υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ ακόμα και αυτές οι ελάχιστα «ευνοϊκές» διατάξεις, ουσιαστικά ακυρώνονται με το νέο πολυνομοσχέδιο.5.Τέλος, συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά η πολιτική των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής οδήγησε τους περίπου 3800 συναδέλφους μας σε αναγκαστική μετάταξη, υπό την απειλή της διαθεσιμότητας και της απόλυσης το καλοκαίρι του 2013. Ταυτόχρονα εξ' αιτίας αυτής της πολιτικής, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί πολλών ειδικοτήτων εξακολουθούν να κατατάσσονται στη δεξαμενή του λεγόμενου «πλεονάζοντος προσωπικού» με αποτέλεσμα να περιφέρονται σε δύο, τρία ή ακόμα και πέντε σχολεία ώστε να καλύψουν το αυξημένο ωράριό τους. Την ίδια στιγμή λόγω των μηδενικών διορισμών χιλιάδες αδυνατούν να πάρουν μετάθεση γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομικά και οικογενειακά αδιέξοδα και στη «λύση» της άδειας άνευ αποδοχών.

Ο κλάδος μας έδωσε πολλές και πολύμορφες μάχες για την υπεράσπιση αυτών των βασικών του δικαιωμάτων, ήρθε αντιμέτωπος με την πιο άγρια κρατική καταστολή, με την επιβολή της επιστράτευσης, αλλά δεν χαμήλωσε τη σημαία των αιτημάτων του. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η συνέχιση της πολιτικής του αυξημένου ωραρίου, των μηδενικών διορισμών, των συγχωνευμένων τμημάτων και σχολείων, θα οδηγήσει στα ίδια ακριβώς προβλήματα και αδιέξοδα και την επόμενη χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να χαμηλώσουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους και να παραιτηθούν από αυτές.

Στις συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, καλούμε όλους τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου να καταψηφίσουν και να απορρίψουν τους πίνακες κενών – πλεονασμάτων οι οποίοι είναι το προϊόν αυτής της πολιτικής. Μαζί με τις ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους να καταγγείλουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, οργανώνοντας παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις, υπερασπιζόμενοι τα βασικά ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των σχολείων και των παιδιών.

Μάιος 2015
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ